Vogelinformatiecentrum

Op 30 april 2008 opende we ons Vogelinformatiecentrum in de Cocksdorp. Inmiddels zijn we 10 jaar verder en hebben we vogels kijken op Texel opnieuw op de kaart gezet. Om ons jubileumjaar te vieren organiseren we nu 12x een vogelkwis met leuke prijzen. Dit om iedereen zijn of haar kennis omhoog te brengen. Deze Vogelkwis is gemaakt door Koen Stork en Tim Schipper. Twee van Texels getalenteerde jeugdige vogelaars. Kijk hier voor onze eerste Leica Mystery Bird en determineer deze vogels voor prachtige prijzen. 

Lees meer...

April is voor iedereen altijd weer het echte voorjaar. Waar de vogeltrek in maart altijd rustig op gang komt, met soorten als Witte Kwikstaart en een Tjiftjaf breekt april vaak weer alle records met vele soorten die echt over elkaar heen rollen. Als vogelaar kan je beter je handen maar vrij hebben in april want de trek is dan weer helemaal los. Ook op Texel hadden we in april weer vele leuke waarnemingen. Het was weer echt Texel Vogeleiland. 

Lees meer...

Het begin van maart was ijzig koud, de vorst zat er nog goed in met temperaturen in de nacht van -8 C. Dat is voor Texelse begrippen serieus koud. In het maandoverzicht van februari een opsomming van de winterwaarnemingen toen. Na de vorst kwamen de eerste voorjaarvogels direct terug. De eerste lepelaars stonden in het dooiende ijs van Waal en Burg en de eerste witte kwikstaarten waren er ook al snel. Echter de waarneming van de maand was de koningseider van paal 15. 

Lees meer...

Februari 2018 en ook begin maart staat ons bij als echt winters. Eind februari zakte de temperatuur onverwacht tot ver onder nul. Dit gaf overal prachtige beelden. De Waddenzee leek wel een poolvlakte, maar voor de vogels was het minder. Veel vogels waren zich al aan het opmaken voor het voorjaar en werden overvallen door de koude. Wegtrekken was vaak te laat. Het gaf wel de mogelijkheid om bepaalde soorten mooi te zien. 

Lees meer...