Blog 6 Grote Sterns webcam Utopia

Avondrituelen (door Mardik Leopold)
De beste tijd om de grote sterns te zien in de Texelse kolonies Utopia en Wagejot is ’s morgens vroeg. Dan schijnt de zon vanuit het oosten op de kolonie en kijk je met het licht mee. Alleen, ’s morgens vroeg zijn er nog nauwelijks grote sterns in de kolonies aanwezig. Hun aantallen bouwen in de loop van de dag op en pieken tegen zonsondergang, als je ze moet bekijken bij tegenlicht.
Tegen de tijd dat de zon ondergaat worden de sterns onrustig. De nacht doorbrengen aan de grond, in de (toekomstige) kolonie, vinden ze nog heel eng, zo lijkt het. ’s Avonds vliegt de hele groep regelmatig op. Een passerende Tureluur lijkt genoeg voor groepspaniek. De groep vliegt dan, luid roepend (krijsend!) een paar rondjes en strijkt weer neer. Maar iedere keer dat de groep opvliegt, vertrekken er ook vogels naar zee. Na een stuk of tien van die opvliegerijen, is alles weg en blijft de kolonie leeg achter.
Dit was de situatie tot voor kort, iedere avond zich herhalend. Maar onderhand komt er langzaam schot in. Er zijn nu avonden dat de vogels tot na zonsondergang blijven hangen in de kolonie. Rond een uur of tien zijn ze nog net zichtbaar aanwezig en later, zeker tot een uur of twee ’s nachts, hoorbaar aanwezig. Maar gedurende de nacht komt er nog steeds een moment dat alles weer vertrekt, want ’s morgens vroeg zijn de kolonies leeg, of zo goed als leeg. Om vervolgens, in de loop van de dag, en zeker tegen de avond, weer vol te lopen.

Grote sterns in het Wagejot, tegen zonsondergang, 6 april 2019, 20:14. Een kwartier nadat deze foto was gemaakt, waren alle vogels vertrokken (foto: Mardik Leopold)

Het Vogelinformatiecentrum is samenwerkingspartner van Waarneming.nl