Help mee De Slufter opruimen

Staatsbosbeheer zoekt helpende handen bij het opruimen van zwerfafval in de Slufter in het Nationaal Park Duinen van Texel (woensdag 23 februari 2022)

De bende van Corrie.
Storm Corrie stuwde het water hoog op. Er is veel zwerfvuil in de Slufter achtergebleven. We kunnen storm Corrie natuurlijk de bende niet aanrekenen, daar hebben we als mensen zelf nog een schone taak te vervullen.
Traditiegetrouw wordt aan het eind van het winter-stormseizoen met de inzet van vrijwilligers het zwerfafval opgeruimd in de Slufter. Dit jaar zetten we vanwege de na de storm achtergebleven bende, extra vroeg een opruimactie op touw. Kom je op woensdag 23 februari ook meehelpen? We beginnen om 1 uur.

Vloedmerk.
Elke winter loopt de Slufter wel een paar keer vol met zeewater. Als de storm is gaan liggen en de Slufter weer leeg stroomt, blijft er een vloedmerk achter. Een vloedmerk is een langgerekte strook met materiaal dat blijft liggen op het hoogste punt waar de zee tijdens vloed is geweest. Op het strand is dat de donkergekleurde strook waar je de mooiste strandvondsten kun treffen. In de Slufter kun je het vloedmerk goed herkennen aan een dik pakket met materiaal aan de voet van de Zanddijk. Dit pakket bestaat grotendeels uit natuurlijk aanspoelsel zoals losgeslagen wieren, mosdiertjes, helmgras en plantjes. Naast het natuurlijke materiaal voert de zee helaas ook een indrukwekkende hoeveelheid zwerfvuil mee de Slufter in.

Een bron van leven.
‘Kunnen jullie niet beter in één keer het hele vloedmerk in de Slufter bij elkaar schuiven en afvoeren?’ was de vraag van een betrokken Slufterbezoeker.
Een begrijpelijke vraag, maar toch niet de beste oplossing voor dit probleem. Een vloedmerk is namelijk een bron van leven voor vele planten en dieren. Op de grens van de zoute kwelder en de voedselarme duinen kan deze dikke laag rottend materiaal erg rijk aan soorten zijn. Omdat de temperatuur in dat dikke rottende pakket lekker op kan lopen vinden insecten als de strandoproller, pissebed, wiervlieg en de strandkortschildkever er letterlijk een warm thuis. Voor veldleeuweriken en graspiepers dus een mooie plek om voedsel bij elkaar te scharrelen. Planten als de zandhaver en zeeraket kunnen zich er vestigen vanwege de rijke bron aan voedingsstoffen. Zo komt het vloedmerk de biodiversiteit ten goede. Bij schoonmaak acties is het daarom van groot belang dat dit natuurlijke materiaal blijft liggen.

Samen sterk.
Deze jaarlijkse actie om het zwerfvuil uit het vloedmerk van De Slufter op te ruimen kan plaatsvinden dankzij de hulp van enthousiaste vrijwilligers en de steun van verschillende organisaties. Staatsbosbeheer zorgt voor de organisatie van de opruimactie en voor praktische zaken zoals vuilniszakken en werkhandschoenen voor groot en klein. De gemeente Texel zorgt voor de afvoer van het vuil naar de afvalverwerking. Café Restaurant De Slufter trakteert ons na afloop van een middag sjouwen op een kop warme soep.

Aan de slag!
Mensen die ons op woensdag 23 februari bij de schoonmaakactie in de Slufter willen komen helpen, zijn welkom om 1 uur. Het verzamelpunt is onderaan de sluftertrap, aan het eind van de Slufterweg. We sluiten af met een lekkere kom soep in Café Restaurant De Slufter. We verheugen ons op een grote opkomst, zodat we met vele handen zoveel mogelijk zwerfvuil uit dit prachtige natuurgebied kunnen gaan ruimen. Ook kinderen zijn van harte welkom.
Aanmelden is niet nodig.
Voor vragen kun je contact opnemen met Mariette Smit via 06-29639855 of mc.smit@staatsbosbeheer.nl

Het Vogelinformatiecentrum is samenwerkingspartner van Waarneming.nl