Nieuwjaarsreceptie 2018 en verkiezing vogelaar van het jaar

Tijdens de door het vogelinformatiecentrum voor vogelaars georganiseerde traditionele nieuwjaarsreceptie, werd voor de vierde keer de bokaal met de daarbij behorende titel voor de Texelse Vogelaar van het jaar uitgereikt. Deze eretitel voor 2018 is dit jaar niet naar een individu maar naar een groep vogelaars gegaan. Onder de facebooknaam Jonge Vogelaars Texel zijn Tim Schipper, Thomas Avila Lutke Schipholt, Koen Stork en Jarne Kompier het gehele jaar erg actief geweest. En deze jongens hebben als “Jonge Hondjes Texel” het afgelopen voorjaar hoge ogen gegooid tijdens de Texel Big Day.
20180101 135416 Medium
Het gehele jaar zijn deze jeugdige vogelaars (14-18 jaar) op de fiets actief om zoveel mogelijk verschillende vogels op Texel waar te nemen. Bijna ieder uur na schooltijd en hun baantjes wordt buiten met de verrekijker doorgebracht. En niet zonder succes.

Ondanks hun jeugdige leeftijd tellen de Jonge Vogelaars Texel volwaardig mee. Zo eindigde Tim Schipper met 249 vogelsoorten in 2017 op de vierde plek van de ranking wie de meeste vogelsoorten op Texel zag. Koen Stork stond met 241 verschillende soorten 5e. Met de Texel Big Day in mei 2017 eindigden de vier vrienden op een tweede plek met 147 vogelsoorten. Niet alleen waren ze die 24 uur fanatiek bezig, maar ze haalden ook nog ruim 1000 euro sponsorgeld op voor het goede doel van de Stichting Texel Vogeleiland.

In oktober ontdekte Koen Stork een nieuwe vogelsoort voor Texel. In Waal en Burg vond hij, op weg naar school,  een Westelijke Blonde Tapuit. Uit heel Nederland trok dat vogelaars naar Texel toe.

De jeugd heeft de toekomst. Het Vogelinformatiecentrum is van mening dat deze jongens een prachtig boegbeeld voor de hobby zijn. Vandaar dat ze alle vier heel 2018 de titel Vogelaar van het Jaar 2018 mogen dragen. Dat hun enthousiasme voor het vogels kijken aanslaat blijkt wel uit het feit dat ze al meerdere vrienden aangestoken hebben met het vogelkijkvirus. En dat is precies wat we willen bereiken. Een verdiende titel dus voor Tim, Thomas, Koen en Jarne: Vogelaars van 2018.
20180101 161957 Medium
De nieuwjaarsreceptie voor vogelaars is een prima moment om even terug te blikken en vooruit te kijken.

Als Vogelinformatiecentrum hebben we afgelopen jaar een aantal leuke en succesvolle activiteiten georganiseerd:
– Het Wadden Vogelfestival,  in samenwerking  met het Nationaal Park Duinen van Texel  georganiseerd, kende dit jaar voor het eerst een Texel Big Day: 24 uur lang vogels kijken voor het goede doel. Er werd ruim 7500 euro opgehaald en meer dan 3000 mensen bezochten één of meer van de vogelactiviteiten.
– In 2017 zijn we naar de Birdfair in Engeland (de grootste birdfair in de wereld) geweest. Hier hebben we Texel als Vogeleiland gepromoot.
– We hebben onze Vogelexcursies voor het goede doel uitgebreid met busexcursies. Met dank aan de vele deelnemers hebben we via de Stichting Texel Vogeleiland een bijdrage kunnen leveren aan de nieuwe vogelkijkhut en het kijkscherm bij Nieuw Buitenheim. Er worden weer een paar schelpeneilanden bij het Wagejot vernieuwd en samen met de Stichting Texel Vogeleiland werken we aan een nieuwe Zeetrektelpunt bij Westerslag.   Ook is er een nieuw vogelkijkscherm nabij het Renvogelveld bij de Robbenjager geplaatst.  Er wordt op dit moment hard gewerkt aan een digitaal overzicht van alle vogels van Texel.
DSC 5860 Medium
– In het voorjaar heeft de Stichting Texel vogeleiland het beheer van circa 6 hectare Dorpzicht met een vogelkijkpunt gekregen. Dit gebied is al dooe veel mensen bezocht.
– In oktober hadden we het Dutch Birding Vogelkijkweekend dat een recordaantal van 700 vogelaars trok.

Dit jaar bestaat het Vogelinformatiecentrum 10 jaar en ook in 2018 organiseren we weer een aantal mooie activiteiten.

Zo is er van 12-13 mei weer een Wadden Vogelfestival met wederom een Texel Big Day voor het goede vogeldoel. En van 13-16 oktober staat het Dutch Birding Vogelkijkweekend weer op de agenda.

Bij een nieuwjaarsreceptie hoort natuurlijk ook een korte terugblik op 2017. Marc Plomp van het Vogelinformatiecentrum gaf tijdens de bijeenkomst een korte uiteenzetting van de leuke vogelsoorten die afgelopen jaar op Texel zijn gezien, in 2017 werden 286 verschillende vogelsoorten op Texel gezien, iets minder dan in 2016. Ook werd de top 5 van mensen die de meeste soorten in 2017 hebben gezien bekend gemaakt:

1) Jos v/d Berg met 264 soorten
2) Ruud van Beusekom met 261 soorten
3) Eric Menkveld met 255 soorten
4) Tim Schipper met 249 soorten
5) Koen Stork met 241 soorten

Voor 2018 is het een uitdaging te proberen of het mogelijk is nóg meer soorten te zien op ons vogelrijke eiland. De aftrap werd op 1 januari al genomen; de eerste dag van het jaar werden er al meer dan 130  vogelsoorten gezien.
DSC 5911 Medium
20180101 135455 Medium
DSC 5877 Medium
(Fotos van: Marc Plomp en Gerhard Christenhuis.)