Vogelinformatiecentrum

DUTCH BIRDING VOGELWEEKEND

Van vrijdag 16 oktober tot en met maandag 19 oktober 2015 wordt het Dutch Birding-vogelweekend georganiseerd. De organisatie is in handen van het Vogelinformatiecentrum Texel en de Dutch Birding Association. Doel van dit weekend is om met veel vogelaars in het veld, zoveel mogelijk interessante vogels te vinden. Gedurende de avonden (vrijdag, zaterdag en zondagavond) worden er in het Eierlandsche Huis in de Cocksdorp, lezingen over vogels georganiseerd. Deze zijn voor iedereen vrij toegankelijk.

Overdag is het Vogelinformatiecentrum Texel (in de Cocksdorp) de uitvalsbasis. Hier kun je terecht om even bij te komen en om de waarnemingen uit te wisselen met altijd wel aanwezige medevogelaars. U kunt hier ook uw waarnemingen even op de kaart zetten zodat andere vogelaars er ook van kunnen genieten. Het gehele weekend is Swarovski Optik in het Vogelinformatiecentrum aanwezig voor service, schoonmaken van uw kijker of telescoop, en natuurlijk kunt u alle nieuwe modellen van Swarovski proberen.

Ook in restaurant de Robbenjager nabij de vuurtoren kunt u altijd gezellig even binnenlopen. Hier kunt u terecht voor een lekker versnapering of even lekker lunchen.

Het staat iedereen met een vogelpassie vrij om mee te doen met het Dutch Birding vogelweekend. Wil je mee doen,  dan moet je zelf zorg dragen voor vervoer en accommodatie. Voor de lezingen is opgeven niet nodig, de toegang is iedere avond gratis. Voor meer informatie over accommodatie op Texel: neem dan contact op met de VVV op Texel via deze link.

thumb amerikaansegoudplevier20091018-mp-001

thumb blauwstaart-2013-001thumb bosgors20081004-mp-003 

SOORT van het WEEKEND

Traditioneel wordt er ook dit weekend door Swarovski Optik een prachtige prijs voor de Soort van het Weekend beschikbaar gesteld. Wie tussen vrijdagochtend 10.00 uur en zondagmiddag 18.00 uur de beste vogelsoort van dat weekend ontdekt, die bovendien ook kan worden getwitcht, wint een echte Swarovski CL 8x30 verrekijker ter waarde van circa €1000,-

thumb Natuurnieuws-Texel-DB-weekend-2012

thumb soort-vh-weekend-001thumb sneeuwuil20081123-mp-011 

SWAROVSKI DAGEN

Tijdens het Dutch Birding Vogelweekend worden ook de Swarovski-dagen georganiseerd. Deze worden gehouden in het Vogelinformatiecentrum Texel in De Cocksdorp. Medewerkers van Swarovski Optik zullen hier de gehele zaterdag en zondag aanwezig zijn voor service en demonstratie. Wil u uw verrekijker laten schoonmaken, dan kan dat deze dagen gratis. Ook voor kleine service kunt u hier terecht. Overigens kunt u voor het schoonmaken van uw verrekijker of telescoop altijd terecht in het Vogelinformatiecentrum. Swarovksi toont deze dagen ook haar vernieuwde EL Swarovision serie. Aan deze topkijker zijn weer een aantal belangrijke dingen veranderd. Ook heeft het Vogelinformatiecentrum diverse scherpe aanbiedingen. Kom gerust even kijken bij de nieuwe kijkers, de koffie staat klaar.

thumb Az-roodborsttapuit-2013

thumb excursie-VIC-001thumb twitch-001 

EXCURSIES

Ook dit jaar zijn er weer verschillende vogelexcursies.

Op zaterdagochtend en op zondagochtend is er van 9-11 uur een vogelherkenningsexcursie. Dit is een wandelexcursies onder leiding van Arjan Dwarshuis (bekend van zijn Biggest Year en in Ban van de Condor) met de nadruk op het herkennen van zoveel mogelijk vogelsoorten. De kosten voor deze excursie bedragen 12,50 euro per persoon.

Op zaterdag en zondag zijn er in samenwerking met het Vogelinformatiecentrum en birdingtexel.com ook twee busexcursies. Met een minibusje en maximaal 8 personen gaat u dan 3 uur erip uit om zoveel mogelijk vogels te bekijken. De nadruk van deze excursies ligt op leren kijken en herkennen van de verschillende vogelsoorten. Als er ergens op het eiland een zeldzaamheid ontdekt is dan zal de gids daar zeker heen rijden om deze vogel proberen te vinden. De ochtendexcursies zijn van 9.30 - 12.30 uur en de middagexcursies zijn van 14.00 tot 17.00 uur. Er zijn maximaal 8 plekken beschikbaar en de kosten bedragen 30,00 euro per persoon.

Zowel op de zaterdagmiddag als op de zondagmiddag zullen er vanaf 13.30 uur en 14.30 uur speciale bladkoning-excursies gehouden worden. Onder leiding van een gids van Dutch Birding gaat u lopend vanaf het Vogelinformatiecentrum op zoek naar de Bladkoning. Dit prachtige trekvogeltje uit Siberië laat zich vaak zien en horen in het gebied Dorpzicht. Deze excursies kosten 10 euro per persoon.

Voor alle excursies geldt dat u zich vooraf moet opgeven. Dit kan bij het Vogelinformatiecentrum, per mail of telefoon mag ook. Vermeldt precies voor welke excursie u komt en met hoeveel personen. U kunt ook opgeven via de website www.vogelexcursiestexel.nl . De opbrengsten van deze excursies worden besteed aan een goed vogelkijkdoel op Texel.

thumb vogelaars-2013-004

thumb vogelaars-2013-002thumb DBA-waarneming-001 

HOLLANDS BUFFET

Op zaterdagavond is er weer het befaamde Hollandse stamppotten buffet. Diverse heerlijke en voedzame stamppotten en lekkere worst. Het buffet wordt gehouden in het Eierlandsche Huis aan de Klimpstraat in de Cocksdorp.

Iedereen kan mee-eten, opgeven is wel verplicht. Dit kan bij het Vogelinformatiecentrum of per mail. Opgeven voor donderdag 15 oktober. De kosten voor het buffet bedragen 10 euro per persoon.

thumb vogelaars-2013-005

thumb DBA-lezing-001thumb DBA-buffet-001 

VOLLEDIG PROGRAMMA

Vrijdag 16 oktober:

10.00 - 18.00 uur Vogelinformatiecentrum geopend voor service of schoonmaken van uw verrekijker of telescoop.

20.00 uur   Zaal Eierlandsche huis open voor koffie

20.30 uur   Opening van het weekend door Dutch Birding-voorzitter Arjan van Egmond.

20.45 uur   Waarnemingen uitwisselen met Vincent Stork (heeft u mooie of interessante foto's gemaakt die dag lever ze dan vooraf in bij Vincent zodat hij ze kan gebruiken bij zijn waarnemingenlog).

21.15 uur   Pauze

21.30 uur   Determinatielezing over het Roodborsttapuitencomplex door Diederik Kok.

 

Zaterdag 17 oktober

10.00 - 18.00 uur Swarovski-dagen in het Vogelinformatiecentrum

9.00 uur     Vogelherkenningsexcursie olv Arjan Dwarshuis (www.arjandwarshuis.com) vanaf het Vogelinformatiecentrum  (De excursie olv Arjan Dwarshuis is reeds volgeboekt, er is wel een tweede excursies onder leiding van één van onze reguliere gidsen, daarvoor kunt u nog wel opgeven).

9.30 uur     Vogelexcursie met minibusje onder leiding van Jos van den Berg van www.birdingtexel.com ( DEZE EXCURSIE IS VOL)

13.30 uur   Bladkoningexcursie onder leiding van Arjan van Egmond

14.00 uur   Vogelexcursie met minibusje onder leiding van Jos van den Berg van www.birdingtexel.com (DEZE EXCURSIE IS VOL)

14.30 uur   Bladkoningexcursie onder leiding van Marc Guyt

18.30 uur   Zaal Eierlandsche Huis open voor koffie / aanvang buffet

19.00 uur   Aanvang Hollandse Stamppotten buffet (graag opgeven via de email: info@natuurdigitaal.nl)

20.00 uur   Zaal Eierlandsche Huis open voor koffie lezing

20.30 uur   Waarnemingen uitwisselen met Vincent Stork (heeft u mooie of interessante foto's gemaakt die dag lever ze dan vooraf in bij Vincent zodat hij ze kan gebruiken bij zijn waarnemingenlog).

21.00 uur   Lezing Arjan Dwarshuis over zijn Biggest Year 2016, gevolgd door een lezing van Sander Lagerveld over de zoektocht naar de Mandala.

 

Zondag 18 oktober

10.00 - 18.00 uur Swarovski-dagen in het Vogelinformatiecentrum

9.00 uur     Vogelherkenningsexcursie olv Arjan Dwarshuis (www.arjandwarshuis.com) vanaf het Vogelinformatiecentrum

9.30 uur     Vogelexcursie met minibusje onder leiding van Jos van den Berg van www.birdingtexel.com (nog 2 plekken beschikbaar)

13.30 uur   Bladkoningexcursie onder leiding van Arjan van Egmond

14.00 uur   Vogelexcursie met minibusje onder leiding van Jos van den Berg van www.birdingtexel.com (nog 5 plekken beschikbaar)

14.30 uur   Bladkoningexcursie onder leiding van Marc Guyt

20.00 uur   Zaal Eierlandsche Huis open voor koffie

20.30 uur   Waarnemingen uitwisselen met Vincent Stork (heeft u mooie of interessante foto's gemaakt die dag lever ze dan vooraf in bij Vincent zodat hij ze kan gebruiken bij zijn waarnemingenlog).

21.00 uur   Uitreiking van de prijs soort van het weekend. LET OP: Winnaar wordt geacht aanwezig te zijn. zo niet dan gaat de prijs naar de opvolgende.

21.15 uur   Lezing door Laurens Steijn van Birdingbreaks over een interessante vogelplek.

 

Maandag 19 oktober

10.00 - 18.00 uur Vogelinformatiecentrum geopend voor service of schoonmaken van uw verrekijker of telescoop.

thumb steppeklap

thumb twitch-003thumb twitch-004 

Natuurlijk kunnen er altijd wijzigingen in bovenstaand programma zijn, houdt daarom de website www.dutchbirding.nl en deze site in de gaten.

Download hieronder het volledige programma om te printen. 

pdfVOLLEDIG-PROGRAMMA-DBA-2015.pdf