Nieuwsbrief 3 - 23 april 2018.

Vogelinformatiecentrum

Nieuwsbrief april 2018

Nog een paar weken en dat is het zover. 12 & 13 mei is er op Texel ons derde Wadden Vogelfestival. Dat weekend staat alles in het teken van vogels kijken op Texel. Bent u er ook bij?


De voorbereidingen zijn bijna gedaan. We hebben een Texel Big Day voor het goede doel met 15 teams die deelnemen aan deze vogelrace op de fiets. We hebben een grote verrekijkershow in het Vogelinformatiecentrum. Het hele weekend zijn er vogelexcursies voor het goede doel en natuurlijk zijn er over op verschillende plekken vogelkijkpunten bemenst met vrijwilligers die alles kunnen vertellen over welke vogels er daar te zien zijn. Op de vrijdagavond en zaterdagavond zijn er in het Eierlandsche Huis verschillende lezingen over vogels. Het Wadden Vogelfestival wordt georganiseerd om geld in te zamelen voor een goed vogeldoel. Dit jaar is dat de huiszwaluw. Meer informatie over het Wadden Vogelfestival en ons goede doel vindt u op www.waddenvogelfestival.nl en natuurlijk in deze nieuwsbrief. 


Heeft u zelf tips voor deze nieuwsbrief, laat het ons dan weten. Veel plezier met deze nieuwsbrief.


Monica Ralling (Nationaal Park Duinen van Texel).

Marc Plomp (Vogelinformatiecentrum)

Nieuws

Texel Big Day met 15 teams

Ons streven was 15 deelnemende teams en die zijn er. 15 teams en dus bijna 60 deelnemers die op zaterdag 12 mei fietsend over het eiland gaan om zoveel mogelijk vogelsoorten te zien of te horen. Ieder team volgt een eigen strategie. Via Waarneming.nl zijn de resultaten live te volgen. Doel van alle teams is zoveel mogelijk geld op te halen voor de huiszwaluw. Iedereen mag doneren. Gaat de huiszwlauw u ook aan uw hart, doneer dan via één van de teams. 

Meer info over de Texel Big Day vindt u hier

Doe mee met één van onze Vogelexcursies

Het gehele weekend van 12 & 13 mei organiseren we diverse vogelexcursies onder begeleiding van een ervaren vogelaar. Zo worden er excursies begeleid door Paul Böhre van het magazine Roots en ook zal Arjan Dwarshuis (van het Big Year Record) een excursie leiden. U kunt kiezen uit wandelexcursies van 2 uur of uit excursies per minibus van circa 3 uur. Kijk voor meer informatie en reserveren op de excursiepagina.

Het goede doel: De Huiszwaluw

Sovon en Vogelbescherming Nederland hebben de huiszwaluw uitgekozen als vogelsoort van 2018. Dat is niet voor niets en wij sluiten ons daarbij aan: alle opbrengsten van het Wadden Vogelfestival gaan naar dit goede doel. Op Texel is de huiszwaluw gelukkig nog aanwezig en dit willen we graag zo houden. U begrijpt dat het geven van goede voorlichting over hoe ieder kan bijdragen aan goede bescherming van deze soort van groot belang is. 

Lees meer en doneer voor de huiszwaluw

Bezoek onze vogelkijkpunten op Texel

Op zowel zaterdag als zondag zijn van

10.00 -17.00 uur een aantal vogelkijkpunten bemenst met bevlogen vrijwilligers. Alle punten zijn populaire vogelkijkpunten vanwaar vele verschillende vogelsoorten te zien zijn. Door de telescopen kunt u de vogels prachtig zien. De uitleg van de vrijwilligers maakt het makkelijk om de vogels te herkennen. De punten liggen verspreid over Texel. Kijk hier voor meer info en de ligging van de vogelkijkpunten.


Grootste verrekijkershow!

Tijdens het Wadden Vogelfestival organiseert het Vogelinformatiecentrum net als andere jaren een grote verrekijkershow. Alle grote optiekmerken zijn dit weekend aanwezig. U kunt hier zelf alle soorten kijkers en telescopen testen en natuurlijk kunt u voor inruil van uw optiek op de verrekijkershow terecht. Zoals gewoonlijk kunt u ook weer gratis uw eigen verrekijker schoon laten maken. Speciaal voor deze verrekijkershow is het Vogelinformatiecentrum zowel zaterdag als zondag van 9.00 -18.00 uur geopend.

Lees hier meer over de verrekijkershow.

Avondprogramma 

Op vrijdag- en zaterdagavond organiseren we een enerverend programma. Op de vrijdagavond zal de briefing voor de teams gedaan worden, met daarna twee lezingen over vogels kijken. 

Op de zaterdagavond beginnen we met een gezellig Duinbuffet (een lekkere oosterse maaltijd) en daarna een tweetal leziningen en natuurlijk het onthalen van de teams. De avonden zijn vrij toegankelijk voor iedereen. Kijk hier voor het uitgebreide programma

Doe mee met ons Duinbuffet, eet mee.

Om de zaterdagavond makkelijk maar vooral gezellig te starten organiseren we een gezamenlijk Duinbuffet. Dit is een oosterse maaltijd waar iedereen aan mee kan doen. De kosten voor deze maaltijd bedragen 15 euro per persoon (excl drankjes). De geregistreerde vrijwilligers krijgen deze maaltijd aangeboden.

De zaal gaat open om 18.30 uur en het buffet duurt tot 20.00 uur. Wilt u ook meegenieten van deze gezellige start van de avond, geef u op via de email.

Handige tips 

Komt u naar Texel, maar heeft u nog geen overnachting? Neem dan contact op met de VVV op Texel. De VVV heeft het meest complete overzicht van alle mogelijke vrij bedden. Kijk op www.texel.net 

Het Wadden Vogelfestival is prima te doen op de fiets. Bent u al op het eiland, huur een fiets in De Cocksdorp (of elders), en doe alle vogelkijkpunten aan op de fiets. In totaal is de route langs alle punten circa 65 km. 

Meet the teams, Fotowedstrijd.

Natuurlijk zijn alle Texel Big Day Teams druk bezig met het zoeken naar zoveel mogelijk vogelsoorten voor het goede doel. Maar ze zijn er ook voor u. Als u een team tegen komt maak dan een selfie met het team (of één van de teamleden), post dit op facebook en laat het ons weten. Onder de leukste foto's verloten we een mooie prijs: (het vogelboek Zeldzame vogels van Nederland, twv 39,95 euro) of één van onze schattige pluche lepleaars.  De teams zijn te herkennen aan blauwe veiligheidshesjes met herkenbare opdruk. Kom maar op met die foto's.

Niet alleen Wadden Vogelfestival 

12 & 13 mei is het niet alleen Wadden Vogelfestival op Texel. Het is dat weekend ook Dutch Birding weekend. Vele vogelaars zullen Texel afzoeken naar de bijzondere soorten tussen de vele doortrekkende vogels. Met veel vogelaars wordt er ook altijd veel gezien.

Ook is het Nationale Molendag waaraan ook de Poldermolen van Polder het Noorden aan meedoet. Natuurmonumenten, eigenaar, zal aanwezig en u kunt de molen bezichtigen. meer informatie op www.molen.nl