Nieuwsbrief 2019-05   15 mei 2019

Vogelinformatiecentrum

Nieuwsbrief mei 2019

Via onze nieuwsbrief willen we u op de hoogte houden van leuke weetjes over vogels op Texel, onze activiteiten zoals evenementen en vogelexcursies, en natuurlijk leuke aanbiedingen en nieuw uitgekomen vogelartikelen zoals boeken, optiek, outdoor, enz. 


Deze nieuwsbrief staat helemaal in het teken van het Wadden Vogelfestival. Dus even geen waarnemingen of mystery bird (die komt in onze volgende nieuwsbrief met dan ook de winnaar). Ditmaal alleen maar leuke activiteiten die er komend weekend op Texel te beleven zijn. Alles staat in het teken van vogels kijken op Texel. Heb je zin en tijd, kom dan lekker naar Texel. Het gehele weekend zijn er doorlopend vogelexcursies, een grote verrekijkershow en veel meer. Het is ook Dutch Birding Vogelweekend, dus er zullen ook veel vogelsoorten gevonden worden. Kom gezellig langs en bezoek één van de vele activiteiten van het Wadden Vogelfestival. 


Het Wadden Vogelfestival wordt georganiseerd door het Vogelinformatiecentrum en het Nationaal Park Duinen van Texel in samenwerking met veel andere organisaties. 


Marc, José, Nienke, Bob en Monique.

Nieuws

Wadden Vogelfestival.

Het vierde Wadden Vogelfestival vindt plaats op 11 en 12 mei op Texel. Alles staat in het teken van vogels kijken en aandacht voor het goede doel. Dit jaar zijn dat de duinvogels zoals wulp en tapuit. Daar zamelen we geld voor in.  

Lees hier alles over het Wadden Vogelfestival.

Vogelexcursies voor het goede doel.

Het gehele weekend, 10, 11 en 12 mei zijn er speciale vogelexcursies voor het goede doel Duinvogels. Je kan mee met onze vogelbus voor een excursie van 3 uur, maar je kan ook mee wandelen met Arjan Dwarshuis of Paul Böhre. U krijgt van ons een mooie verrekijker mee om de vogels goed te bekijken en de deskundige gids geeft u alle uitleg.  Kijk hier voor alle vogelexcursies tijdens het Wadden Vogelfestival, reserveren kan hier ook.

Texel Big Day

Voor de derde keer organiseren we een Texel Big Day. Teams van meerdere vogelaars gaan per e-bike maximaal 24 uur op pad om zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten te zien. Daarbij halen ze geld op voor het goede doel de Duinvogels. Dit jaar is er ook een Texelaar (Vincent Stork) die 24 uur gaat lopen. U kunt de teams sponsoren via de website. Lees hier alles over de Texel Big Day en de deelnemende teams. Doneren kan bij ieder team.

Ons goede doel: Duinvogels Wulp & Tapuit.

2019 is het jaar van De Wulp. Het Wadden Vogelfestival deelt ook dit jaar dit goede doel. Omdat het met meer duinvogels slecht gaat is ons thema Duinvogels zoals Wulp en Tapuit. Als we die soorten helpen, dan helpen we meer duinvogels. Het geld wat in inzamelen wordt via de Stichting Texel Vogeleiland gebruikt om dichtgegroeide duinen weer geschikt voor de duinvogels te maken. Dit gebeurt natuurlijk in overleg met Staatsbosbeheer. Ook willen we geld beschikbaar stellen aan het lopende onderzoek naar de Tapuit in de Duinen van het Nationaal Park. Kijk hier voor te doneren en meer info en een filmpje over de Wulp.

Optiekshow in het Vogelinformatiecentrum

Alle grote optiekmerken zijn op 11 en 12 mei aanwezig om u alle uitleg over de verrekijkers en telescopen te geven. Swarovski, Zeiss, Leica, Meopta, Opticron en Bynolyt zijn er allemaal. U kunt ook langskomen om uw verrekijker gratis te laten nakijken en schoonmaken. De koffie staat klaar. Ook is het mogelijk uw eigen kijker of telescoop in te ruilen, kom vrijblijvend langs om zelf te testen en een goed advies. Klik hier voor meer informatie over de optiekshow in het Vogelinformatiecentrum.

Vogelkijkpunten. 

op 11 en 12 mei zijn er op Texel vier vogelkijkpunten bemenst door vrijwilligers van Natuurmonumenten, Staatsbosbeheer of het Vogelinformatiecentrum. Kom zelf eens kijken wat er te zien is op het Renvogelveld, bij Utopia, De Slufter-noord of in de Geulplas - Mokbaai. De vrijwilligers laten het u graag zien. De telescoop staat voor u klaar.

Kijk hier voor een overzicht van alle vogel-kijkpunten tijdens het Wadden Vogelfestival.

Markt voor Vogelaars, kunstmarkt en tweedehands boeken.

Op zaterdag 11 mei is er in de Kikkertstraat en op het Waterplein een markt voor vogelaars en een kunstmarkt. Ook is er een tweedehands boekenmarkt waar gebruikte boeken verkocht worden voor het goede doel. Op de kunstmarkt is er ook een zeepkist met leuke voordrachten en u kunt workshops volgen. De markt is van 10.00-17.00 uur.  Hier vindt u een overzicht van alle aanwezige organisaties en kunstenaars op de vogelaarsmarkt / birdfair. 

Nestkast schilderen voor kinderen.

Op 11 mei kunnen kinderen op het Waterplein terecht om een eigen nestkast te schilderen om. Kies een leuke nestkast voor de roodborst of voor de huismus en geef je nestkast een eigen kleur of eigen ontwerp. Het schilderen van nestkasten kost 10 euro en de opbrengst gaat naar het goede doel. De nestkast mag je uiteraard meenemen om thuis op te hangen. 

Meer informatie over het schilderen van nestkasten.

Dutch Birding vogelweekend

Samen met Dutch Birding organiseert het Vogelinformatiecentrum ook het Dutch Birding vogelweekend. Net als in het najaar wordt er dan heel intensief gevogeld en tijdens de vrijdag- en zaterdagavond is er een avondprogramma. Opticron stelt een prijs beschikbaar voor het ontdekken van de meest zeldzame vogelsoort dit weekend. Een mooie kijker twv 399 euro.  

Meer info over het Dutch Birding vogel-weekend vindt u hier

Kunst workshops

Tijdens de kunstmark op het Waterplein op 11 mei kunt u in de kunsttent ook een tweetal workshops volgen. Zo kunt u met Frits Jan Maas vogels boetseren en bij Lolkje van der Kooij kunt u een workshop veren tekenen volgen.

Meer info over de workshop vogels boetseren vindt u hier.

Meer info over de workshop veren tekenen vindt u hier.

Gesigneerde boeken

Tijdens het Wadden Vogelfestival zijn er verschillende schrijvers van vogelboeken aanwezig om hun boek te signeren. Zo zijn onder andere Saskia van Loenen, Siegfried Wolthek, Arjan Dwarshuis, Dick Hilbers en Ruurd Jelle van der Leij aanwezig om hun boeken te presenteren. Kijk op de website van het Wadden Vogelfestival voor de verschillende momenten dat de schrijvers er zijn.

Meer info over het signeren van nieuwe boeken vindt u hier.

Oosters Duinbuffet

Net als het voorgaande jaren organiseren we zaterdagavond in het Eierlandsche Huis een zogenaamd oosters Duinbuffet. Leuk om iedereen te ontmoeten. Alle vrijwilligers, standhouders en vogelaars zijn welkom. De kosten bedragen 16 euro p.p. Opgeven is wel noodzakelijk. Dit kan per mail. 

Opgeven voor het oosters Duinbuffet kunt u per mail bij het Vogelinformatiecentrum.

Inleveren tweedehands boeken

Voor de tweedehands boekenmarkt zijn we nog op zoek naar extra boeken. Die verkopen we voor het goede doel. Heeft u thuis nog vogelboeken die u niet meer gebruikt of inkijkt, neem ze dan mee naar Texel en lever deze in bij het Vogelinformatiecentrum. Op zaterdag en zondag proberen we ze te verkopen en de opbrengst gaat naar de duinvogels.  

Klik hier voor iets meer informatie