Wat is de Big Day

In 2019 organiseren het Nationaal Park de Duinen van Texel en het Vogelinformatiecentrum Texel in samenwerking met diverse andere partijen weer een Texel Big Day. De Texel Big Day vormt de aftrap voor het Wadden Vogelfestival (11 en 12 mei 2019) en voor de Nationale Vogelweek (11 t/m 20 mei 2019). Doe ook mee en kom vogels kijken voor het goeie doel!

Bekijk hier het hele programma

Een Big Day is een vogelrace waarbij vogelaars binnen een beperkte tijd zoveel mogelijk vogelsoorten proberen te zien. Bij de Texel Big Day geven we teams 24 uur de tijd en de beperking is dat de teamleden zich alleen lopend of per (electrische) fiets mogen verplaatsen.

Het organiseren van dit evenement kost veel tijd en geld. Help ons dit mogelijk maken. Dit kan per team of u kunt ook de organisatie sponsoren. Klik hiervoor op de doneerknop.doneerknop

Texel Big Day: een Vogelrace op 11 mei 2019 voor het goede doel!

Tijdens deze Texel Big Day proberen teams van 3-4 vogelaars in 24 uur, op de fiets, zoveel mogelijk vogelsoorten te zien op Texel. De start is vrijdagnacht om 00.00 uur, de finish 24 uur later. We gaan proberen om met elkaar zoveel mogelijk vogelsoorten te zien. Dat is niet alleen leuk om te doen, maar laat ook de geweldige vogeldiversiteit van Texel zien.

foto sponsors totaal Medium

We organiseren deze vogelrace om jaarlijks aandacht te vragen voor een goed vogeldoel. In 2019 zullen we samen met Vogelbescherming en Sovon aandacht vragen voor de duinvogels zoals Wulp, Roodborsttapuit, Tapuit en Nachtzwaluw.

We ondersteunen alle teams met tips en inspiratie in de sponsoring, promotie en advies om zoveel mogelijk soorten te zien.

Volg de teams met Waarneming.nl
Elk team voert gedurende de 24u van de Big Day elke waarneming in. Dit gebeurt met de app van waarneming.nl: iObs (Apple) of ObsMapp (Android). Zo kan iedereen de teams in het veld volgen. Hoeveel soorten hebben ze al gezien? Wie staat er op kop? Welk soort heeft een team nog niet gezien? Zo maken we de Texel Big Day nog spannender. Je kunt de teams ook helpen in het veld omdat je ook kan zien welke soort ze nog niet gezien hebben. Help jij een team aan een kramsvogel, staartmees, gaai of sperwer?

Bekijk de waarnemingen van de eerste editie op: waarneming.nl/tbd17 en de waarnemingen van de tweede editie vindt je op waarneming.nl/tbd18
Klik op de teamnaam om de soorten per team, de afgelegde route en het aantal per uur te zien. Ook heel handig om je voor te bereiden op de volgende Texel Big Day.

Ook gedurende de Texel Big Day 2019 zullen de teams weer te volgen zijn, die link volgt zo snel mogelijk.

draaihals excursies

Wat gaan we doen:

  • Locatie: Vrijdagnacht 10 mei 00:00 uur, de finish 24 uur later, in de nacht van zaterdag op zondag
  • Startpunt: Eierlandsche huis, De Cocksdorp
  • Vervoer: Fiets, E-bike of lopend
  • Wie: Iedereen die zich wil inzetten voor het beschermen van vogels. Om serieus mee te kunnen doen is enige kennis van de Nederlandse vogels vereist.
  • Teams: Minimaal 3 en maximaal 4 deelnemers per team. Aanmelden zonder team kan ook, de organisatie brengt je in contact met andere teamzoekende deelnemers.
  • Voorwaarden: Het streefbedrag is minimaal € 200 per team voor het goede doel, dit kun je zelf betalen of je laten sponsoren. Heb je moeite om dit bedrag bij elkaar te krijgen? Neem dan contact met ons op.
  • Prijsuitreiking: Zondag ochtend 12 mei.
  • Categorieën: Je kunt in 2 categorieën winnaar zijn: het team dat het meeste geld heeft opgehaald voor het goede doel én het team met de meeste geziene vogelsoorten.

Adressen:
Het Vogelinformatiecentrum, Kikkertstraat 42, De Cocksdorp, Texel.
Eierlandsche huis, Klimpstraat 33, De Cocksdorp
De Robbenjager, Vuurtorenweg 146, De Cocksdorp

Het Vogelinformatiecentrum is samenwerkingspartner van Waarneming.nl