Blog 4 Grote Sterns webcam Utopia

Utopia was in 2018 de meest succesvolle kolonie van grote sterns op Texel. Ongestoord door de dijkwerkzaamheden elders, brachten hier 4136 broedparen 2771 kuikens groot tot uitvliegformaat. Dat waren bijna 1000 kuikens meer dan er in het Wagejot werden grootgebracht, vorig jaar. We kijken nu vol spanning uit naar de ontwikkelingen in 2019. Waar gaan de sterns zich dit jaar vestigen? In welke aantallen? En waar zetten ze het eerst voet aan de grond?
Op die laatste vraag hebben we inmiddels een antwoord: in Utopia! Mart Zijm noteerde hier op 29 maart de eerste 80 vogels aan de grond. De wadwachters van Natuurmonumenten bevestigen: op 29 maart voor het eerst een groep grote sterns in de kolonie. Een dag later was hun aantal gegroeid tot 300 vogels. Ze zaten nu op het “webcam-eiland” dus de camera kon vanaf die dag op de grote sterns worden gericht zodat je vanuit huis kunt meekijken.
Dat aantal van circa 300 in de kolonie van Utopia was ongeveer gelijk aan het aantal van 320 vogels die een paar uur eerder, bij laag water, nog op het wad voor het Wagejot waren gezien. Wellicht ging het om dezelfde groep, en was Utopia uiteindelijk hun eerste keus.
Ook live, vanaf de weg onder de dijk langs van Hotel Prins Hendrik richting De Schorren zijn de sterns nu mooi te zien. Voordeel van daarheen fietsen: je krijgt het geluid van de grote sterns er gratis bij, én uitleg van de wadwachters in de “Pipowagen, desgewenst. En een koffiebon!


Een dichte groep grote sterns in de kolonie van Utopia, op 30 maart 2019. Nauwelijks zichtbaar (in grote stern camouflagekleuren) staat de webcam van het Vogelinformatiecentrum in de kolonie. Onder de rode pijl. Ook van afstand is het verschil tussen de grote sterns (een hele dichte groep, links) en de kokmeeuwen (zitten in veel losser verband, rechts, rond de webcam) duidelijk te zien.

Het Vogelinformatiecentrum is samenwerkingspartner van Waarneming.nl