Blog 1 Grote Sterns webcam Utopia

Vanaf 9 maart 2019 deed ie het weer, onze webcam. Voor het vierde jaar staat er in het gebied Utopia een webcam. De webcam staat midden op een schelpeneiland waar voorgaande jaren duizenden grote sterns en kokmeeuwen tot broeden kwamen. Ook komend broedseizoen wordt verwacht dat we weer mee kunnen kijken bij deze kolonievogels.

De webcam is vier jaar geleden door het Vogelinformatiecentrum geplaatst. In samenwerking met Natuurmonumenten wordt de webcam ingezet om bezoeker een inkijkje te geven in het fascinerende leven van de bijzondere grote stern. Jaarlijks is er te zien hoe de vogels elkaar het hof maken, hoe de jongen uit het ei komen en opgevoed worden. Inmiddels wordt de webcam ook door Wageningen Marine Research gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek aan de grote stern. Via de webcam kan precies worden bijgehouden welk voedsel de grote sterns aan de partner en jongen voeren. Maar het onderzoek gaat verder dan dat.

Langs de Vogelboulevard van Texel, die grofweg van de TESO-haven langs de gehele oostkant tot en met de Volharding bij de Cocksdorp loopt, broeden op twee plekken grote sterns. In het Wagejot en in Utopia. In totaal rond de 7.000 broedpaar en daarmee herbergt Texel veruit de grootste hoeveelheid grote sterns van Nederland. Natuurmonumenten doet haar best om de Vogelboulevard zo in te richten dat vogels er alle rust hebben en dat mensen er optimaal van kunnen genieten. Langs de Vogelboulevard zijn op verschillende plaatsen schelpeneilanden gemaakt zodat vogels die graag op stranden broeden veilig en in alle rust kunnen broeden. Op de eilanden hebben ze minder last van roofdieren zoals verwilderde katten en ze lopen geen risico om tijdens storm overspoelt te worden door hoog water zoals dat buitendijks geregeld het geval is. Gebieden als Ottersaat, Dijkmanshuizen, Zandkes, Wagejot en Utopia zijn inmiddels van groot belang voor broedvogels als visdief, noordse stern, kluut, bontbekplevier en grote stern.

De gebieden langs de vogelboulevard liggen allemaal langs de openbare weg en zijn voor mensen die van de vogels willen genieten mooi te overzien. Bij de nieuwe uitbreiding van het gebied Dijkmanshuizen is vorig jaar een wandelpad geopend met een kijkscherm en een vogelhut waar je prachtig zicht hebt over het gebied en de broedende vogels. Bij het gebied Utopia zijn vanaf deze week de Wadwachters weer actief. De Wadwachters zijn vrijwilligers van Natuurmonumenten die voorlichting geven over het gebied en de vogels die er te zien zijn. Ze staan dagelijks van 10-17 uur langs de dijk bij Utopia, ‘nabij de zogenaamde Pipowagen.

Ook dit jaar wordt er weer vervolg onderzoek gedaan aan de grote sterns die in het gebied Utopia broeden. Vorig jaar zijn er al 5 vogels voorzien van een hitech GPS-tracker waardoor de onderzoekers precies kunnen volgen waar de vogel heen vliegt en de vis haalt. Op de webcam kunnen ze vervolgens zien welke vis dat is. Zo komen we steeds meer te weten over deze fascinerende vogels. Dit jaar worden nog eens 15 vogels van een zender voorzien en net als voorgaande jaren worden circa 300 jonge vogels voorzien van een kleurring. Door die kleurringen leren we waar die jonge vogels verblijven na het seizoen. Hieruit blijkt dat de grote stern een nieuw Texels exportproduct is. We kunnen er trots op zijn dat mede dankzij de nieuwe natuurgebieden zoals Utopia de Texelse grote sterns nu ook elders broeden en daar zorgen voor verspreiding van de soort.

De eerste grote sterns in Utopia 2019 (foto: Mardik Leopold).

Wilt u de grote stern bekijken, de mooiste beleving krijgt u bij de gebieden zelf. Wagejot en Utopia zijn de gebieden om dan te bezoeken. Bij Utopia kunt u vanaf Hotel Prins Hendrik een prachtige wandeling maken langs de dijk. Vlakbij de Wadwachters laten de grote sterns zich het mooist bekijken. Bij de Wadwachters kunt u door één van de telescopen kijken en u kunt daar Natuurmonumenten steunen. Wordt lid en help op die manier de gebieden te beheren.

Natuurlijk kunt u de grote sterns binnenkort ook weer volgen via de webcam. Deze beelden vindt u via www.vogelinformatiecentrum.nl/webcam-utopia/ Wilt u mee op excursie langs de Vogelboulevard? Ook dat kan. Het Vogelinformatiecentrum in de Cocksdorp biedt in samenwerking met Natuurmonumenten diverse vogelexcursies aan. Kijk hiervoor op www.vogelexcursiestexel.nl

Komend seizoen zal Mardik Leopold, onderzoeker bij Wageningen Marine Research wekelijks een blog schrijven voor deze website. Hij houdt u precies op de hoogte hoe het onderzoek verloopt en wat er gebeurt op de eilanden in de kolonie. Veel kijk- en leesplezier.

Jaarlijk onderhoud aan de webcam (foto: Marc Plomp)

Het Vogelinformatiecentrum is samenwerkingspartner van Waarneming.nl