Nieuwsbrief 11 - 1 november 2018

Vogelinformatiecentrum

Nieuwsbrief november2018

Via onze nieuwsbrief willen we u op de hoogte houden van leuke weetjes over vogels op Texel, onze activiteiten zoals evenementen en vogelexcursies, en natuurlijk leuke aanbiedingen en nieuw uitgekomen vogelartikelen zoals boeken, optiek, outdoor, enz. 


November, langzaam zal de herfst overgaan in de winter. Oktober was een maand waarin we nog veel zomerse dagen kende. Op vogelgebied was er erg veel te zien op Texel. Natuurlijk weer een overzicht van oktober, maar ook een vooruitzicht van welke vogels november allemaal kan brengen. We kijken ook vooruit naar de Sovondag op 24 november. Op kijkergebied is er niet veel nieuws, dus daarom nogmaals aandacht voor het onderhoud. In deze nieuwsbrief ook de uitleg van onze zesde ronde Leica Mystery Bird Competition en natuurlijk meteen de opgave van de zevende ronde. Twee nieuwe uitdagende foto's. Veel leesplezier. 


Marc, José, Nienke en Monique.

Nieuws

Texel Vogeleiland: Vogels in oktober en november, een terugblik en vooruitblik.

Oktober de maand van de zeldzaamheden, het duurde best lang, maar eind oktober twee nieuwe soorten voor Texel in één week. Een overvliegende Mongoolse Pieper en een Roodoogvireo. November ligt weer voor ons, wat zal deze maand gaan brengen. De ganzen komen weer en qua vogeltrek is er nog best iets mogelijk. Lees onze voorspellingen. Kijk voor het totale overzicht hier.

Leica Mystery Bird Competitie zevende ronde.

Om ons 10 jarig jubileum te vieren hebben we Koen Stork en Tim Schipper gevraagd om 12 maanden lang een vogelkwis te schrijven. De Leica Mystery Bird Competitie. Wij bieden leuke prijzen en u kunt uw kennis vergroten. Kijk hier voor de uitleg van de eerste aflevering en de opgave voor ronde twee. Doe mee en maak ieder maand kans op een mooi DVD pakket. Als hoofdprijs stelt Leica een prachtige Trinovid 8x32HD beschikbaar. Degene die gedurende 12 maanden de meeste goede antwoorden heeft wint deze top verrekijker t.w.v. € 1.000,00.

Kijk hier voor de uitslag van ronde 6 en de uitdaging van ronde 7.

Sovondag op 24 november te Apeldoorn

Traditioneel organiseert Sovon eind november haar Landelijke Dag. Een dag voor vogelaars die in het teken staat van informatieuitwisseling. Dit jaar staat in het teken van het megaproject de Vogelatlas. Een gigantische klus van 5 jaar vogels tellen in een nieuwe boekwerk. Op de dag zelf kunt u terecht bij vele interessante lezingen. In de openbare ruimte staan tal van leuke standhouders, waaronder natuurlijk het Vogelinformatiecentrum. Die dag zijn we ook open, maar u kunt ons dus ook bezoeken in Apeldoorn. Meer info over de jaarlijkse Sovondag vindt u hier.

Schoonmaken en onderhoud van uw optiek

Ook al gebruikt u uw optiek het gehele jaar, vaak is het voorjaar en najaar wel de meest intensieve periode. Nu het najaar er weer opzit is het een goed moment om gedurende de langere winteravonden eens aandacht te schenken aan het onderhoud van uw verrekijker, telescoop of statief. Daarom hebben we speciaal daarvoor een wat ouder artikel weer eens geupdate. We schenken hier aandacht aan het veilig schoonmaken van uw optiek. Meer informatie over het goed en veilig onderhouden van uw optiek vindt u hier.

Vogelexcursies tijdens het winter halfjaar.

Zoals altijd organiseert het Vogelinformatiecentrum het gehele jaar rond vogelexcursies. Ook in de ogenschijnlijk stillere maanden gedurende de winter. Deze maanden lijken stil, maar zijn dat zeker niet. Ganzen, Eenden, Steltlopers, maar ook speciale wintergasten laten zich in grote aantallen op Texel bekijken. Ga mee met één van onze wekelijkse vogelexcursies per voet of per minibus. Kijk hier voor alle vogelexcursies tijdens het winter halfjaar.

Wilt u een nieuwe verrekijker, inruilen kan. 

Het vogelinformatiecentrum staat bekend als verrekijkerspecialist. Wij hebben een zeer ruim assortiment van verrekijkers en telescopen. Speciaal afgestemd op vogelaars en natuurliefhebbers. Bij ons krijgt u een echt advies uit de praktijk en kunt u zelf testen of u de verschillen ziet. Zo komt u tot een goede aankoop. Heeft u al een verrekijker of telescoop en wilt u inruilen, ook dat kan bij ons. Stuur ons wat foto's of kom vrijblijvend langs. 

Terugblik Dutch Birding Vogelweekend 

van 12 t/m 15 oktober werd het Dutch Birding Vogelweekend georganiseerd. Wietze Janse schrijft altijd een persoonlijke terugblik op dit weekend. Een lezenswaardig verslag met alle leuke ins en outs erbij. Ook de prijswinnaars van de Mystery Bird Competition en de soort van het weekend. Het complete verslag van het Dutch Birding vogelweekend leest u hier