Nieuwsbrief 2019-03   11 maart 2019

Vogelinformatiecentrum

Nieuwsbrief maart 2019

Via onze nieuwsbrief willen we u op de hoogte houden van leuke weetjes over vogels op Texel, onze activiteiten zoals evenementen en vogelexcursies, en natuurlijk leuke aanbiedingen en nieuw uitgekomen vogelartikelen zoals boeken, optiek, outdoor, enz. 


Februari is voorbij gevlogen, maart is alweer halverwege, ook de vogels zijn alweer halverwege. De eerste zomervogels zijn weer gearriveerd. Daarom weer een nieuwe voorjaars nieuwsbrief vanaf Texel. Ditmaal met een review over een nieuwe Telescoop, natuurlijk weer het maandoverzicht, de mysterybird competiton en meer. Veel leesplezier en tot snel op Texel. 


Marc, José, Nienke, Bob en Monique.

Nieuws

Leica Mystery Bird Competitie 11e ronde.

Om ons 10 jarig jubileum te vieren hebben we Koen Stork en Tim Schipper gevraagd om 12 maanden lang een vogelkwis te schrijven. De Leica Mystery Bird Competitie. Wij bieden leuke prijzen en u kunt uw kennis vergroten. Kijk hier voor de uitleg van de eerste aflevering en de opgave voor ronde twee. Doe mee en maak ieder maand kans op een mooi DVD pakket. Als hoofdprijs stelt Leica een prachtige Trinovid 8x32HD beschikbaar. Degene die gedurende 12 maanden de meeste goede antwoorden heeft wint deze top verrekijker t.w.v. € 1.000,00.

Kijk hier voor de uitslag van ronde 10e en de uitdaging van ronde 11.

Opticron komt met prachtige telescoop.

Opticron heeft al een paar jaar een hele fijne en compacte telescoop op de markt. De MM4 GA60 ED met een diameter van 60mm. Deze perfecte telescoop, voor wie niet teveel gewicht wil meenemen, krijgt er dit voorjaar een iets grotere broer bij: De MM4 GA77 ED met een diameter van 77 mm. De MM4 GA77 ED gaat 1. 278 euro kosten. Voor die prijs zijn we natuurlijk uiterst nieuwsgierig hoe de kwaliteit is. Is het een dure telescoop of niet. Lees hier onze complete review

Vogels op Texel in februari.

In februari toch wel weer een aantal leuke waarnemingen op Texel. Natuurlijk alweer de eerste vogeltrek met opvallend een raaf en kraanvogels. Waarschijnlijk tijdens de terugrtrek deden een aantal grote burgemeesters het eiland weer aan. Altijd een leuke meeuwensoort (foto hiernaast Eric Menkveld). Voor maart worden er meer zomervogels verwacht. De eerste grote sterns, rouwkwikstaarten, zingende tjiftjaffen en natuurlijk de blauwborsten. Lees hier ons gehele overzicht. 

Unieke middenklasse verrekijker.

In samenwerking met het merk Bynolyt heeft het Vogelinformatiecentrum goede verrekijker ontwikkeld. De TX8x42HD en TX10x42HD. TX staat voor Texel. Speciale aan deze kijker is de voor de prijs ongekende helderheid en scherpte. Daarnaast is de kijker uitermate geschikt voor brildragers en voor een 42mm kijker niet te zwaar.  Kijk hier voor meer informatie en bestellen van de Bynolyt TX8x42HD

Nieuwe Crossbill Waddengids.

Wat zijn de beste plekken voor vogels, flora, vlinders of libellen in het Waddengebied? Waar liggen de mooiste kwelders? Hoe vind je zeehonden, wilde orchideeën of rugstreeppadden? Wat maakt de duinen op de Waddeneilanden zo bijzonder? Deze en nog veel meer natuurvragen worden beantwoord in de nieuwe Crossbill Waddengids. De gids beschrijft de 28 mooiste natuurroutes. Je bezoekt de meest bijzondere natuurgebieden, ontdekt alle soorten landschappen, krijgt tips om bijzondere planten en dieren te vinden en wordt gewezen op landschappelijke, historische en ecologische monumenten. Het is de gids die je zowel pakt voor in het veld als voor bij de open haard. De nieuwe gids kost €25,95 een echte aanrader.

U kunt de Crossbill Waddengids hier bestellen

Wadden Vogelfestival 2019. 

op 11 en 12 mei 2019 organiseren we samen met het Nationaal Park weer het jaarlijkse Wadden Vogelfestival met een Texel Big Day. Op

11 mei vindt de Texel Big Day plaats. 20 teams fietsen dan op een ebike over het gehele eiland om vogels te zien en geld in te zamelen voor het goede doel: Duinvogels zoals wulp en tapuit. Help de teams en doneer voor ze. 

Maak kennis met de teams en doneer hier.

Speciale vaarexcursie met FOGOL

Het Vogelinformatiecentrum werkt komend excursieseizoen samen met FOGOL van Debby Doodeman. FOGOL organiseert al jaren speciale vogel vaarexcursies over het Markermeer, IJsselmeer en Waddenzee. Zo bezoekt zij regelmatig de Markerwadden. Nu zijn er aan boord speciale excursieverrekijkers van het Vogelinformatiecentrum. Zo kunt u nog meer genieten van de vele vogels tijdens de excursies. Meer info over de speciale vaarexcursies van FOGOL vindt u hier