Leica Mystery Bird Competition / Vogelkwis maart 2019

Aflevering 11.

Op 30 april 2008 opende we ons Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp. Inmiddels zijn we ruim 10 jaar verder en hebben we vogels kijken op Texel opnieuw op de kaart gezet. Om ons jubileumjaar te vieren organiseren we nu 12x een vogelkwis met leuke prijzen. Dit om iedereen zijn of haar kennis omhoog te brengen. Deze Vogelkwis is gemaakt door Koen Stork en Tim Schipper. Twee van Texels getalenteerde jeugdige vogelaars. Kijk snel verder voor onze tweede Leica Mystery Bird en determineer deze vogels voor prachtige prijzen.

Hoe werkt het?

Ieder maand verschijnt er in onze nieuwsbrief een nieuwe aflevering van deze Leica Mystery Bird Competition / Vogelkwis. Per keer krijgt u twee foto’s voorgeschoteld met lastig te herkennen vogels erop (of een deel van de vogel erop). U krijgt een maand de tijd om per mail te reageren welke twee ‘kwis’ vogelsoorten er in de nieuwsbrief van die maand staan. Uit de goede inzenders verloten we iedere maand een DVD pakket bestaande uit de dubbel DVD Zeldzame vogels van Nederland en de dubbel DVD Vogels van Nederland. Hiermee haalt u kennis in huis van bijna 300 verschillende vogelsoorten (een winnaar maakt maar 1x kans op deze prijs, mocht er meerdere keren eenzelfde winnaar zijn gaat de prijs naar een ander die beide maandfoto’s goed had).

Aan het einde van deze competitie, die 12 maanden gaat duren, kan de winnaar die de meeste maanden goed geraden heeft een hoofdprijs winnen. Als meerdere mensen hetzelfde aantal vogels goed hebben wordt de hoofdprijs verloot tussen de hoogste eindigers. De hoofdprijs bestaat uit een topverrekijker, de Leica Trinovid 8x32HD ter waarde van 949 euro. Deze kijker is beschikbaar gesteld door Leica (ook sponsor van de Texel Big Day).

– elke maand zullen hier 2 foto’s getoond worden.

– Als je beide soorten goed hebt maak je kans op een prijs.

– Van deze maandwinnaars wordt iemand getrokken die de Leica verrekijker wint.

– De naamgeving van het CSNA wordt gehanteerd; dit betekent dat bijvoorbeeld Engelse en Noordse Kwikstaart niet goed gerekend worden als het ingestuurde antwoord Gele Kwikstaart is.

– De soorten die in deze competitie voorkomen zijn allemaal vastgesteld op Texel. De lijst met vastgestelde soorten is te vinden op: https://texel.waarneming.nl/soortenlijst_wg_v3.php

Wie zijn de makers van deze kwis?

Tim Schipper (16) en Koen Stork (15), opgegroeid en nog steeds woonachtig op Texel. Ze zijn beide scholier en doen VWO en zitten nu in de 5e klas. De interesse in vogels was er al van kleins af aan en de laatste jaren is het steeds serieuzer geworden. Hun interesse in het determineren van lastige soortgroepen is daarmee ook enorm toegenomen. Op 1 januari 2018 werden Tim en Koen (samen met Thomas en Jarne) verkozen tot Vogelaar van het jaar. Mede daarom hebben we als Vogelinformatiecentrum gevraagd om deze kwis op te zetten. Koen en Tim zijn op zijn minst wekelijks in het veld te vinden en hebben inmiddels een eigen zelfontdekcompetitie en local patch.

Volgende maand verschijnen er in deze rubriek, naast twee nieuwe foto’s ook een gedegen uitleg hoe je de juiste soort kon raden. Volg deze rubriek en vergroot op deze manier je vogel kennis en maak dus kans op leuke prijzen.

De oplossingen voor de maand februari zijn:

Soort 1: Tapuit

We kijken hier naar een zangvogel in vlucht, er zijn een aantal kenmerken zichtbaar. De vogel heeft buffy/beige onderdelen, een zwart-witte staart, een donkere teugel en een volledig zwarte snavel. Op de kop is wat kleurcontrast zichtbaar, de oorstreek is wat donkerder van kleur. De vleugels zijn wat donkerder van kleur dan het lichaam. Met deze combinatie van kenmerken kom je al snel uit op een tapuit. Er zijn 6 soorten tapuiten op Texel gezien; Oostelijke Blonde, Westelijke Blonde, Izabel, Bonte, Woestijn en onze eigen Tapuit. Woestijntapuit is makkelijk uit te sluiten door het wit in de staart. Voor een Bonte Tapuit is het verenkleed te warm van kleur. Voor beide Blonde Tapuiten is het koppatroon te contrastrijk. Voor Izabeltapuit zijn de vleugels te donker van kleur. Er is maar 1 soort waar alle kenmerken 100% op passen, dat is onze eigen Tapuit.

Soort 2: Gestreepte Strandloper

We zien hier een steltloper in vlucht waar bijna de gehele onderkant zichtbaar is. De vogel heeft een vrij korte donkere snavel en geelachtige poten. Hierdoor vallen al een hoop steltlopers af en denk je al snel aan een strandloper. Hier hebben de meeste soorten donkere poten en daarom vallen er ook hier een hoop af. De vogel heeft een opvallend ‘zware’ borst waar duidelijk tekening aanwezig is. Deze tekening is scherp afgesneden. Met deze combinatie van kenmerken blijft alleen Gestreepte Strandloper over (Siberische Strandloper is niet gezien op Texel). Kemphaan en Blonde Ruiter zouden ook nog een kandidaat geweest kunnen zijn maar Kemphaan zou opvallend langere poten moeten hebben en heeft niet zo’n zware borst met tekening die scherp is afgesneden en Blonde Ruiter heeft niet zo’n witte buik waar ook de tekening op de borst ontbreekt. Daarom is deze mystery bird een Gestreepte Strandloper.

Afgelopen maand waren minder  inzendingen, het was dus een pittige opgave. Er waren vele (deels foute) inzendingen. Uit de goede inzendingen is de winnaar geloot. Het prijzenpakket bestaande uit de twee dubbel DVD’s gaat daarom naar Jaap de Jong. Gefeliciteerd.

Ronde 11. De soorten voor de maand maart zijn:

Soort maart 1;

Soort maart 2:

Antwoorden mogen worden gemaild via deze link.

Volgende maand kunt u hier de uitslag van deze maand lezen. Dan leest u uitgebreid waaraan u kunt zien welke soorten het zijn.

Leica Logo RGB

Winnaar van de maand mei 2018:  Janneke Kimstra

Winnaar van de maand juni 2018:   Rowin van den Berg

Winnaar van de maand Juli 2018:  Jaco Walhout

Winnaar van de maand augustus 2018: Frank van der Meer

Winnaar van de maand september 2018: Pim Rijk

Winnaar van de maand oktober 2018: Leo Daanen

Winnaar van de maand november 2018: Gydo Koster

Winnaar van de maand december 2018: Merel Zweemer

Winnaar van de maand januari 2019: Koen Mistrate Haarhuis

Winnaar van de maand februari 2019: Jaap de Jong

PS willen de prijswinnaars die hun prijzen nog niet hebben opgehaald/gehad even hun adres doormailen dan kunnen we de prijzen verzenden.