Welk optiek is de beste keuze

Altijd een vraag waar mee geworsteld kan worden als u overweegt een nieuwe verrekijker of telescoop aan te schaffen. Bij de keuze voor een nieuwe verrekijker (of telescoop) moet u voor u zelf een aantal vragen beantwoorden.

Vergroting: Verrekijkers zijn er in verschillende sterktes. Het meest verkocht zijn de 8x en 10x vergroting. Deze kijkers halen het onderwerp dus 8x of 10x dichterbij. Er zijn ook verrekijkers met 6x of 7x vergroting of met 12x, 15x of 20x vergroting. Hoe groter het getal hoe sterker de vergroting. Om bij het onderwerp vogels te blijven: U krijgt op dezelfde afstand de vogel steeds groter in beeld. Het voordeel is dus dat u bij een sterkere vergroting meer details gaat zien. Nadeel is dat de beeldhoek steeds kleiner wordt, dus u verliest overzicht. Een andere nadeel kan zijn, door een sterkere vergroting, vergroot u, uw eigen bewegingen ook sterker. Het beeld wordt dus onrustiger. Door een onrustig beeld krijgt u eerder onscherpte. Het is dus heel persoonlijk. Zelf testen om de passende vergroting te ervaren is daarom altijd ons advies.

Lichtsterkte: Hierover bestaat veel misverstand. Kijkers worden altijd aangeduid door de volgende getallen: 8×32 of 8×42 of 8×50. In voorgaande reeks is de vergroting 8x (dus bij alle drie gelijk). Het tweede getal (32, 42 of 50) is de diameter van de voorste lenzen. Nu is het echter NIET zo: hoe groter de diameter van de voorste lenzen hoe lichtsterker de verrekijker of telescoop. Nee, dit gaat alleen maar op als u verrekijkers van het zelfde type met elkaar vergelijkt. Een 8×32 van een hoge prijsklasse is meestal lichtsterker dan een 8×50 uit de goedkoopste prijsklasse. Theoretisch heeft de 8×50 in voorgaand voorbeeld een grotere uittrede pupil (zoals dit heet), maar in de praktijk zal de dure 8×32 een helderde en lichtsterker beeld geven.

Voordeel van een kleinere lensdiameter is dat de kijker compacter en lichter zal zijn, maar let op te klein en te licht houd vaak niet lekker vast. Bij een grote diameter wordt de kijker vaak zwaar en dan is het belangrijk of de balans van de kijker nog lekker aanvoelt. Ook hierbij geldt dus dat het zelf uitproberen heel belangrijk is.

Kwaliteit/budget/merk: Het zal u niet verbazen dat een duurdere kijker ook beter is. Bij verrekijkers en telescopen kunt u er echt vanuit gaan dat een duurdere kijker ook echt beter is. Het is een fabeltje dat bepaalde merken duurder zijn door de naam, echt onzin. In de echte top zijn er maar drie merken: Swarovski, Leica en Zeiss. In de middenklasse (circa tot 900 euro) zijn er vele goede merken. Opticron, Meopta, Bynolyt zijn hier de bekende voorbeelden van. Per merk kunnen we grote verschillen zijn, echter als u kijkers van dezelfde prijsklasse met elkaar vergelijkt zal de kwaliteit niet heel veel verschillen, echter hoe de kijker bevalt kan heel veel schelen.

Laat u ook niet van de wijs brengen door testen met een beste kijker in een bepaalde prijsklasse. Natuurlijk zegt het wel dat die kijker goed is, maar wie bepaald voor u dat het de beste kijker is? Door zelf te testen tussen verschillende kijkers in dezelfde prijsklasse komt u tot een juiste keuze. Een kwaliteit die u daarin mee moet wegen is de service van het betreffende merk. Binnen de gerenommeerde merken is de merk eigen service meestal wel in orde, wel zijn er grote verschillen. Laat u niet verleiden door 25 jaar, 30 jaar of zelfs levenslange garantie. Zelfs de allerbeste merken bieden maar 10 jaar garantie. Die weten dat waar te maken, maar in onze ervaring zijn er maar weinig merken die langere garantie ook daadwerkelijk waarmaken. Tijdens ons persoonlijke advies kunnen we u alles vertellen over goede en minder goede merken en service.

Het Vogelinformatiecentrum is samenwerkingspartner met Waarneming.nl