Voorbereiding op uw aankoop

Als u de beslissing heeft genomen om een nieuwe verrekijker of telescoop aan te schaffen, krijgt u een beetje huiswerk. Het is altijd leuk om u een beetje voor te bereiden op uw nieuwe aankoop. Bij de aanschaf van een nieuwe verrekijker of telescoop moet u ervan uit gaan dat het een aankoop voor langere tijd is. Optiek kan namelijk bij goed gebruik en een beetje onderhoud heel lang meegaan. Elders op onze website vindt u tips om uw optiek goed te onderhouden.

Een goede verrekijker kost best veel geld. De topkijkers zijn verkrijgbaar vanaf circa € 1.000. De prijs kan oplopen tot bijna € 3.000 voor de allerbeste modellen en bij telescopen kan dit bedrag nog hoger zijn. Het verschil tussen de middenklasse-kijker en de topklasse-kijker is echt zichtbaar. Let maar eens op de rust in het beeld. Hoe minder kleurverschillen, hoe minder vertekening van de randen van het beeld, hoe rustiger de kijker is voor de ogen. Hoe rustiger het beeld is, hoe langer je ontspannen door een kijker kunt kijken.

Als u een kijker heel intensief denkt te gaan gebruiken, dan kan wat meer betalen voor een betere kijker op termijn grote voordelen hebben. Het is jammer om te bezuinigen op de eerste aankoop en er later spijt van te krijgen omdat liever een kwalitatief betere willen hebben.  Zo’n vergissing kan veel geld kosten.

Daarentegen: weet u nog niet hoeveel u een kijker gaat gebruiken? Dan is een goede instapkijker een optie. Die kost tussen de circa 150 en 250 euro. Dit zijn prima kijkers, maar bij intensiever gebruik zult u snel meer verlangen. Niet zozeer qua vergroting, wel qua kleurbeeld en scherpte van het totaalbeeld. Als u dan na een paar jaar een betere kijker wilt, dan is deze kijker geen weggegooid geld geweest. Wellicht is uw kijker dan nog iets waard en stapt u met een beperkte investering over naar een hoger model. Mocht de hobby onverhoopt zijn wat u verwachtte, dan is er altijd wel iemand blij te maken met uw kijker.

Denk ook goed na over waar u de kijker koopt en waar u goede service kunt verwachten. Natuurlijk willen we graag dat u naar ons Vogelinformatiecentrum komt om u goed voor te lichten en u te helpen bij uw keuze. Is Texel voor u te ver? Wij kunnen u per mail of telefonisch altijd verder helpen met een goed advies en zelfs een kijker toezenden (deze kan altijd geruild worden). Echter: een persoonlijk advies met zelf testen is het meest prettig. Zorg ervoor dat u in een prettige en rustige omgeving zelf kunt testen en dat u het aangeboden model altijd met één of twee vergelijkbare (qua prijs) andere modellen kunt vergelijken. Alleen op die manier komt u tot de goede keuze. Test op natuurlijke objecten zowel ver weg als dichtbij. Test natuurlijk het liefst op vogels. Testen in een winkel is altijd een slechte optie. Zorg dat u buiten kunt kijken. Door ruiten kijken is niet aan te raden; vensterglas geeft altijd een vertekening van het beeld.

Prijzen kunnen belangrijk zijn. Gaat u voor de allerlaagste prijs, kijk er dan niet van op dat de service die u na aankoop krijgt veelal minder is. Zo is het belangrijk dat de riem er voor u aangezet wordt. Dit moet goed gedaan worden, niets is zo vervelend als een riem die u niet goed vastkrijgt of die losschiet. Een kijker is een gebruiksvoorwerp, er kan altijd iets kapot gaan. Dan moet de verkoper ook thuis geven en service bieden. En wellicht het allerbelangrijkste: bij twijfel niet kopen. Laat het dan liever even bezinken en ga later nog een keer testen. Bij een eerste keer veel testen kunnen uw ogen moe worden, waardoor de laatste modellen niet goed uit de verf komen. Laat u niet pushen door welke verkoper dan ook. Het is uw aankoop niet die van de verkoper.

Tip: ga eens naar een populaire vogelkijkplek bij u in de buurt. Kijk eens naar uw collega-vogelaars en vraag gerust naar hun ervaring. De meeste mensen willen graag delen hoe hun kijker bevalt. Wij wensen u veel succes en vooral veel plezier bij uw aankoop. Mocht u ter voorbereiding vragen hebben, wij helpen u graag, bel of mail ons gerust.

Het Vogelinformatiecentrum is samenwerkingspartner van Waarneming.nl