Statieven

Statieven: Bij een telescoop hoort een goed statief. Een statief is de basis waarop een telescoop (of verrekijker) goed stabiel kan staan. Bij de keuze van een goed statief komen een aantal zaken kijken. In het Vogelinformatiecentrum krijgt u hierover altijd een vakkundig en eerlijk advies. Zo zijn er naast de prijs belangrijke verschillen en redenen waarom u een keuze kunt maken. Voor ons moet een statief gewoon degelijk en niet te lomp zwaar zijn. Dat is één van de redenen dat wij niet de hele lichte statieven verkopen. Die zijn voor de meeste telescopen niet bruikbaar.

De keuze begint tussen Carbon en Aluminium. De Aluminium statieven zijn doorgaans zwaarder en voelen kouder aan. Een hoger gewicht komt de stabiliteit (zeker bij veel wind) altijd iets ten goede. Maar een Carbon statief neemt weer net iets makkelijker mee. De prijzen van Carbon statieven zijn wel substantieel hoger.

De meeste statieven hebben tegenwoordig draaisluitingen om de poten te kunnen verlengen. De clipsluitingen zie je staats minder. Het is even wennen maar het type sluiting maakt in kwaliteit niet veel uit. Voordeel van de draaisluiting is dat ze vaak goed zijn afgesloten voor vervuiling. Nadeel is dat je niet goed ziet of de sluiting los of vast is. Bij de clip sluiting weet je altijd zeker dat de sluiting open is of dicht zit. Dat geeft weer een veilig gevoel.

Statiefkoppen: Bij een goed statief hoort ook een goede statiefkop. Zonder statiefkop werkt een statief niet echt. De goede statiefkop hangt af van het gewicht en vergroting van de telescoop. Bij de wat zwaardere telescopen adviseren wij de wat zwaardere statiefkoppen. Let bij de keuze ook altijd op een goede snelkoppeling. Het belangrijkste bij een snelkoppeling is dat de telescoop er niet vanaf kan vallen als de koppeling toevallig open staat. Helaas is dit bij veel snelkoppelingen wel het geval. Dan zit er geen of een slecht werkende veiligheid op. Check dit goed!!.

Wij hebben statieven en statiefkoppen van Benro, Manfrotto, Swarovski en Vogelbescherming Nederland (Benro). Ook kunnen wij statieven en statiefkoppen van Gitzo leveren.

Voor meer informatie kom langs of kijk op onze webshop.

Het Vogelinformatiecentrum is samenwerkingspartner van Waarneming.nl