Vogelinformatiecentrum helpt het project Kijkers voor kijkers

Het Vogelinformatiecentrum heeft afgelopen jaar vele verrekijkers en telescopen verzameld die voor Nederlandse begrippen niet meer bruikbaar zijn. Echter voor beginnende vogelaars in ontwikkelingslanden zijn deze kijkers vaak een geschenk. Vogelbescherming Nederland heeft daarom het project Kijkers voor kijkers opgezet.

Verrekijkers of telescopen die voor ons in Nederland niet meer aan de normen voldoen, krijgen na een servicebeurt een tweede leven, vaak in een ontwikkelingsland en in handen van een beginnende vogelaar daar. In Nederland zijn we verwend als het om kwalitatief goede kijkers of telescopen gaat. Als onze verrekijker niet meer voldoet dan komt er een betere nieuwe kijker. Maar die afgeschreven kijker is vaak nog prima bruikbaar. Daarom kunt u die kijkers bij onder andere Vogelbescherming en het Vogelinformatiecentrum inleveren. De kijkers worden nagekeken en indien mogelijk opgeknapt en weer bruikbaar gemaakt. Is uw kijker kapot, ook dan kan deze waardevol zijn. Niet om te maken, maar voor de onderdelen. Veelal zijn voor oudere kijkers de onderdelen niet meer verkrijgbaar. Vaak is van twee kapotte kijkers weer één bruikbare te maken.

Het Vogelinformatiecentrum spaart al jaren gebruikte kijkers voor dit project. Ditmaal konden we twee dozen met afgedankte of ingeruilde verrekijkers bij Vogelbescherming brengen. De vrijwilligers aldaar zullen de komende tijd de kijkers allemaal nalopen en waar mogelijk een tweede leven geven. Naast het project Kijkers voor kijkers ondersteunen we ook andere projecten in het buitenland. Heb je zelf een mooi project, laat het ons dan weten. Wij hebben geregeld oude inruilkijkers die we kunnen doneren.

Heeft u zelf ook nog een oude verrekijker liggen die u niet meer gebruikt. Breng deze gerust langs. Wij zorgen dat deze op de goede plek komt. Soms is uw oude verrekijker ook nog geld waard. Overweegt u een nieuwe kijker te kopen? Als wij denken dat we de kijkers kunnen gebruiken voor dit of een vergelijkbaar project, krijgt u vaak ook nog iets korting.

Marc Plomp (Vogelinformatiecentrum) overhandigt twee dozen kijkers en telescopen aan Martijn Overbeeke (Vogelbescherming Nederland).