Nieuwsbrief 2019-12, 24 december 2019

Vogelinformatiecentrum

Nieuwsbrief december 2019

Via onze nieuwsbrief willen we u op de hoogte houden van leuke weetjes over vogels op Texel, onze activiteiten zoals evenementen en vogelexcursies, en natuurlijk leuke aanbiedingen en nieuw uitgekomen vogelartikelen zoals boeken, optiek, outdoor, enz. 


In deze laatste nieuwsbrief van het jaar kijken we kort terug op de afgelopen weken en blikken we vooruit wat u komende weken allemaal mag verwachten op Texel. Natuurlijk ook weer de Mystery Bird Competitie en aandacht voor een Texelse Grote Stern die helemaal in Zuid Afrika werd gezien. 


Namens het gehele team van het Vogelinformatiecentrum wensen we u een hele prettige Kerst en alvast een gelukkig en vogelrijk 2020 toe. 


Veel leesplezier en graag tot ziens in ons Vogelinformatiecentrum op Texel. 


Marc, José, Nienke, Monique, Bob en Rodny.

Nieuws

Terugblik op de vogels in november/december.

November en december was nog niet echt winters, toch zijn er weer volop wintersoorten te zien op Texel. De Toendrarietsganzen zijn er in grote aantallen. In Den Burg verbleef heel lang een Struikrietzanger, even leek deze te gaan overwinteren, maar na half december leek deze soort toch verdwenen. In verschillende gebieden zijn weer Kleine Zwanen te zien en al tijden zwerven drie Wilde Zwanen op het eiland. Lees hier ons volledige verslag van de afgelopen weken.

Leica Mystery Bird Competition / vogelkwis 2019-2020. Vijfde ronde, december.

Na een succesvol eerste jaar starten we weer met een nieuwe Leica Mystery Bird Competition. 12 maanden lang maandelijks twee raadselvogels te raden. De hoofdprijs is een Leica Trinovid HD 8x32 t.w.v. € 949,-. Iedereen mag meedoen. Je leert er erg veel van. Deze vogelkwis wordt maandelijks verzorgd door Koen Stork en Tim Schipper. 

Lees meer over deze vogelkwis en doe mee !!!.

Texelse Grote Stern in Zuid Afrika. 

Op 19 december keerkCaroline Walta gek op in Zuid Afrika. Tussen de vele sterns langs de kust zag ze opeens een gekleurringde vogel van Texel. Het is de eerste keer dat een Texelse Grote Stern zover zuidelijk wordt waargenomen. Uit het verhaal van Caroline wordt snel duidelijk waardoor dat is. Vogels kijken met goede optiek is daar best gevaarlijk. Deze Grote Stern is in het voorjaar van 2017 op Texel geringd in de kolonie op Utopia. Lees hier meer over deze waarneming. 

Prettige feestdagen en nieuwjaarsreceptie

Als Vogelinformatiecentrum willen we iedereen weer hartelijk bedanken voor een bezoek aan ons centrum of de website. We wensen iedereen een prettige Kerst en alvast een goed en vogelrijk 2020 toe. 

Bent u op 1 januari op Texel? Traditioneel houden we op woensdag 1 januari van 15.00 - 17.00 uur een nieuwjaarsreceptie, gewoon als vogelaars (en partners) onder elkaar. U bent van harte welkom voor een drankje en een hapje.  

Wadden Vogelfestival 2020 (9 & 10 mei)

Reserveer nu alvast het weekend van 9 en 10 mei 2020 in uw agenda. Dan wordt alweer het vijfde Wadden Vogelfestival georganiseerd. Samen met het Nationaal Park Duinen van Texel en velen andere partners zullen we dat weekend Texel weer in het teken plaatsen van vogels kijken. Dat weekend zullen er weer vele activiteiten georganiseerd worden rondom het thema vogels kijken en voor het goede doel. In 2020 gaan wij ons inzetten voor de Zomertortel. Een prachtige duivensoort die het heel moeilijk heeft. Lees hier alles over het Wadden Vogelfestival 2020.

Standhouders zijn welkom.

Op zaterdag 9 mei wordt er als onderdeel van het Wadden Vogelfestival een markt voor Vogelaars organiseerd. Bent u op de een of andere manier actief met vogels beschermen of vogels kijken en wilt u dat promoten, wij kunnen u een leuke plek met veel publiek bieden. Heeft u interesse aanwezig te zijn in een tent of marktkraam, lees hier meer informatie en meldt u aan.