Texelse Grote Stern gezien in Zuid Afrika

Op 19 december 2019 keek Caroline Walta gek op toen ze op het strand van Zuid Afrika naar sterns stond te kijken. Tussen de vele Grote Sterns en Visdieven zat een Grote Stern met een Texelse Kleurring.

Caroline, die in Nederland ook altijd veel kleurringen afleest, is in Zuid Afrika voor een werkvakantie en doet daar vrijwilligerswerk in de Zeevogel / Pinguïn opvank in Port-Elizabeth. Op 19 december kon ze daar op het strand vier gekleurringde Grote Sterns aflezen waarvan er dus één afkomstig was van Texel. De vogel, een adult in winterkleed is op 25 juni 2017 op Texel geringd in het gebied Utopia. Van deze vogel was het pas de tweede aflezing. Eerder werd de vogel 5 dagen na het ringen afgelezen in het Wagejot (op 30 juni 2017) en daarna verdween de vogel van de radar.

Het is voor het eerst dat er een Texel Grote Stern zover zuidelijk wordt waargenomen. Dit wil overigens niet zeggen dat dit bijzonder is, want van de Grote Stern is bekend dat ze tot de kusten van Zuid Afrika trekken. Het bleek ook wel uit de waarneming van Caroline. De gekleurringde vogels zaten in een grote groep Grote Sterns. De meeste waarnemingen van Texelse vogels komen tot op heden uit Frankrijk (tijdens de doortrek) en meer noordwestelijke Afrikaanse kusten.

Het blijkt dat zeevogels het niet gemakkelijk hebben in de overwinteringsgebieden langs de Zuid Afrikaanse kust. Voedselgebrek is één van de problemen aldaar. Door overbevissing vlak onder de kust is er een gebrek een de juiste maat vis. Veel zeevogels zoals de Zwartvoet Pinguïn zijn daar de dupe van. In de Zeevogelopvang aldaar komen veel pinguïns binnen en bijna allemaal zijn ze ondervoed. Voor de Grote Sterns die daar overwinteren kan dat ook een probleem zijn. Volwassen vogels die de winter doorbrengen moeten in goede conditie komen om terug naar hun broedgebieden te vliegen. Vogels in goede conditie hebben een grotere kans om de lange vliegtocht goed en snel te volbrengen en hebben (bij tijdige terugkomst) dus een goede plek in de kolonie.

Dat er daar overigens weinig kleurringen worden afgelezen komt niet omdat er daar maar weinig zijn, maar meer omdat daar weinig vogelaars zijn, die zich met goede optiek op de openbare stranden wagen. De kans op beroving is daar erg groot en met optiek over straat lopen is daar vragen om moeilijkheden. In groepen en op bewaakte stranden kan het gelukkig wel. Hopelijk kan Caroline nog een paar vogels met ringen vinden en die aflezen.

Ziet u zelf een Grote Stern met kleurring (waar ook ter wereld), laat het ons weten.