Nieuwsbrief 2020-02, 17 februari 2020

Vogelinformatiecentrum

Nieuwsbrief februari 2020

Via onze nieuwsbrief willen we u op de hoogte houden van leuke weetjes over vogels op Texel, onze activiteiten zoals evenementen en vogelexcursies, en natuurlijk leuke aanbiedingen en nieuw uitgekomen vogelartikelen zoals boeken, optiek, outdoor, enz. 


We zijn half februari en het voorjaar komt eraan. In deze nieuwsbrief naast de reguliere rubrieken aandacht voor onze thema excursies, ze staan online. Ook aandacht voor de eerste promotie van de Texel Big Day teams, u kunt ze al sponsoren en op die manier steunt u de Zomertortel.  


Veel leesplezier en graag tot ziens in ons Vogelinformatiecentrum op Texel. 


Marc, José, Nienke, Monique, Bob en Rodny.

Nieuws

Terugblik op de vogels in januari/februari.

Half februari en eigenlijk is het al volop voorjaar. Afgelopen weken vertrokken er veel Toendrarietganzen en Kleine Zwanen naar het noorden. Het is wachten op de eerste Grutto's op Texel. De eerste zingende Boomleeuwerik en Grote lijster zijn al gehoord. Afgelopen weken waren er toch wel weer de nodige leuke waarnemingen, waaronder een Dwerggans en Nonnetje.  Lees hier ons volledige verslag van de afgelopen weken.

Leica Mystery Bird Competition / vogelkwis 2019-2020. Zesde ronde, januari.

Na een succesvol eerste jaar starten we weer met een nieuwe Leica Mystery Bird Competition. 12 maanden lang maandelijks twee raadselvogels te raden. De hoofdprijs is een Leica Trinovid HD 8x32 t.w.v. € 949,-. Iedereen mag meedoen. Je leert er erg veel van. Deze vogelkwis wordt maandelijks verzorgd door Koen Stork en Tim Schipper. 

Lees meer over deze vogelkwis en doe mee !!!.

Swarovski SLC 8x42 en 10x42 in prijs verlaagd. 

De SLC verrekijker van Swarovski heeft ontrecht altijd een beetje in de schaduw gestaan van de EL serie. Onterecht omdat de SLC serie is uitgerust met hetzelfde glas en daarnaast heel robust gebouwd is. Ook is de kijker een fractie lichter dan de EL serie. Op dit moment heeft Swarovski een geweldige aanbieding. Wij kunnen de SLC 8x42 nu aanbieden voor € 1.350,00 en de SLC 10x42 nu voor € 1.420,00. Zoals u weet, wij ruilen uw oude kijker eventueel in. Kijk hier in onze webshop voor de SLC 8x42 of 10x42 

Onze thema vogelexcursies van maart-aug. 

Zoals ieder voorjaar organiseren we ook dit jaar weer een groot aantal speciale vogelexcursies. We gaan dan op zoek naar speciale soorten zoals de Blauwborst en Nachtegaal. We gaan de avonden op zoek naar Houtsnip en Nachtzwaluw. We doen ook een paar keer een dagexcursie om meer dan 100 soorten te zien en we doen in de zomer een paar speciale ontbijtexcursies. Dan gaan we vooraf aan het ontbijt ringen lezen van Grote Sterns. Hier vindt u al onze thema vogelexcursies die we komend seizoen aanbieden.

Het jaar van de Wilde Eend.

De Wilde Eend is zo gewoon, dat we nauwelijks in de gaten hadden dat het er de laatste decennia langzaam steeds minder werden. Toch is sinds 1990 al ongeveer 30 procent van onze broedpopulatie verdwenen. Vogelbescherming en Sovon hebben deze soort daarom uitgeroepen tot soort van het jaar. Het gehele jaar zal er dus meer aandacht voor deze eendensoort zijn. Lees hier meer over het jaar van de Wilde Eend en hoe je mee kunt doen aan tellingen en onderzoek.

Doneer voor de teams Texel Big Day.

Op zaterdag 9 mei wordt er als onderdeel van het Wadden Vogelfestival de Texel Big Day georganiseerd. Verschillende teams zetten zich in om geld in te zamelen voor de bescherming van de Zomertortel (doelsoort 2020). Het team de Flierefluiters is een prachtige actie gestart door kunst te verkopen. Een aanzienlijk deel hiervan gaat naar de bescherming van de Zomertortel. Doe mee en steun dit team.  Zie hier de actie van het team De Flierefluiters

Doneer voor de teams Texel Big Day

Op zaterdag 9 mei wordt er als onderdeel van het Wadden Vogelfestival de Texel Big Day georganiseerd. Verschillende teams zetten zich in om geld in te zamelen voor de bescherming van de Zomertortel (doelsoort 2020). Team Tureluurs is een mooie actie gestart door het organiseren van Vogelexcursies op verschillende plekken in Nederland. De opbrengsten van deze vogelexcursies gaan allemaal naar het goede doel, de Zomertortel. Zie hier de actie van het team Tureluurs.