Leica Mystery Bird Competition 2019/2020 ronde 7

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

In mei 2018 startte we vanwege ons jubileum een Mystery Bird Competition. Een vogelkwis waarbij je iedere maand twee vogels mocht determineren. Als je ze goed had maakte je kans op de maandprijs en uiteindelijk op de hoofdprijs. Een Leica Trinovid HD 8×32, beschikbaar gesteld door Leica / Transcontinenta. De Mystery Bird Competition werd geschreven door Tim Schipper en Koen Stork, twee van Texels Jeugdige talenten op vogelgebied.

Augustus 2019 zijn we weer een nieuw jaar met wederom 12 nieuwe ronde van de Leica Mystery Bird Competition gestart. Wederom met opnieuw een top verrekijker van Leica als hoofdprijs. Kijk snel verder voor onze tweede Leica Mystery Bird en determineer deze vogels voor prachtige prijzen.

Hoe werkt het?

Vanaf augustus 2019 verschijnt er ieder maand in onze nieuwsbrief een nieuwe aflevering van deze Leica Mystery Bird Competition / Vogelkwis. Per keer krijgt u twee foto’s voorgeschoteld met lastig te herkennen vogels erop (of een deel van de vogel erop). U krijgt een maand de tijd om per mail te reageren welke twee ‘kwis’ vogelsoorten er in de nieuwsbrief van die maand staan. Uit de goede inzenders verloten we iedere maand een DVD pakket bestaande uit de dubbel DVD Zeldzame vogels van Nederland en de dubbel DVD Vogels van Nederland. Hiermee haalt u kennis in huis van bijna 300 verschillende vogelsoorten (een winnaar maakt maar 1x kans op deze prijs, mocht er meerdere keren eenzelfde winnaar zijn gaat de prijs naar een ander die beide maandfoto’s goed had).

Aan het einde van deze competitie, die 12 maanden duurt, kan de winnaar die de meeste vogels goed geraden heeft de hoofdprijs winnen. Als meerdere mensen hetzelfde aantal vogels goed hebben wordt de hoofdprijs verloot. De hoofdprijs bestaat uit een topverrekijker, de Leica Trinovid HD 8×32 ter waarde van 949 euro. Deze kijker is beschikbaar gesteld door Leica (ook sponsor van de Texel Big Day).

– elke maand zullen hier 2 foto’s getoond worden.

– Als je beide soorten goed hebt maak je kans op een prijs.

– Wie gedurende 12 maanden de meeste soorten goed heeft maakt kans op de Leica verrekijker.

– De naamgeving van het CSNA wordt gehanteerd; dit betekent dat bijvoorbeeld Engelse en Noordse Kwikstaart niet goed gerekend worden als het ingestuurde antwoord Gele Kwikstaart is.

– De soorten die in deze competitie voorkomen zijn allemaal vastgesteld op Texel. De lijst met vastgestelde soorten is te vinden op: https://texel.waarneming.nl/soortenlijst_wg_v3.php

Wie zijn de makers van deze kwis?

Tim Schipper (18) en Koen Stork (17), opgegroeid op Texel. Ze zijn beide student (beide Biologie, waarbij Koen een tussenjaar houdt). De interesse in vogels was er al van kleins af aan en de laatste jaren is het steeds serieuzer geworden. Hun interesse in het determineren van lastige soortgroepen is daarmee ook enorm toegenomen. Op 1 januari 2018 werden Tim en Koen (samen met Thomas en Jarne) verkozen tot Vogelaar van het jaar. Mede daarom hebben we als Vogelinformatiecentrum gevraagd om deze kwis op te zetten. Koen en Tim zijn op zijn minst wekelijks in het veld te vinden en hebben inmiddels een eigen zelf ontdek competitie en local patch.

Uitslag ronde 6: 

Kwisvogel nummer 11

Kwisvogelnummer 11: (foto: Karel Mauer)

We zien hier een opvliegende steltloper. Het staartpatroon, de lange en slanke vleugels en donkere rug/stuit sluiten alle steltlopers behalve een aantal plevieren uit. De vogel heeft een opvallend staartpatroon: witte toppen (muv de twee binnenste staartpennen) die naar buiten toe steeds groter worden, daarboven een zwarte banden die steeds smaller wordt naar buiten toe en daarboven een dikke lichtbruine band die steeds witter wordt naar buiten toe met aan de buitenste staartpennen nagenoeg alleen nog maar wit. Dit patroon komt alleen voor bij Bontbekplevier en Kleine Plevier. Het verschil zit hem in de dof roze poten, de bijna ontbrekende vleugelstreep, witte schachtstreep aan buitenste handpen die contrasteert met de rest van de vleugel en vooral de gele oogring. Deze combinatie is sluitend voor Kleine Plevier. Bijna alle antwoorden waren correct.

Kwisvogelnummer 11: Kleine Plevier (foto: Karel Mauer)

Kwisvogel nummer 12

Kwisvogelnummer 12: (foto: Harvey van Diek)

We kijken naar een eend die net zijn kop in het water steekt. De vogel is in overgangskleed naar eclips wat het rommelige uiterlijk verklaart. Er is een opvallend verenpatroon zichtbaar: afwisselend wit en donkergrijs gestreept patroon. Een aantal eenden hebben dit patroon, namelijk Smient, Pijlstaart en (Amerikaanse) Wintertaling. Deze soorten waren dan ook de meest voorkomende antwoorden. Bij Smient is de voorflank licht roodbruin en daarbij ontbreekt het wit-donkergrijze patroon. Daarentegen heeft (Amerikaanse) Wintertaling wel dit patroon vanaf het einde van de hals, bij deze soort verwacht je echter een horizontale witte streep (met daaronder een zwarte streep) aan de zijkant van de vogel. Daarnaast heeft (Amerikaanse) Wintertaling langere schouderveren en een kortere handpenprojectie. De vogel zwemt in vies water waardoor de onderkant een geeloranje zweem krijgt wat misleidend kan zijn wanneer Wintertaling wordt overwogen. Er blijft maar één soort over en dat is Pijlstaart, de vogel lijkt langgerekt en heeft een donkere kop wat wederom pleit voor deze soort.

Kwisvogel nummer 12: Pijlstaart (Foto: Harvey van Diek)

Ronde zes leek aanvankelijk een dip in de deelnemers te hebben, maar na een berichtje op Social Media kwamen de antwoorden toch ruimschoots binnen. De kleine Plevier was voor de meeste deelnemers geen probleem, een enkeling zat er naast. De Pijlstaart was andere koek, die gaf voor veel deelnemers problemen, vooral de verwarring met Wintertaling werd veelvuldig gemaakt. Gelukkig waren er toch wel een aantal scherpe deelnemers die scherp doorhadden dat het hier om een Pijlstaart ging. Deze ronde hebben we Eric Roeland getrokken uit de mensen die beide vogelsoorten goed had. Eric jij bent dus deze ronde de winnaar. Stuur ons even een mailtje met je adres gegevens.

ronde 7

Kwisvogel nummer 13

Kwisvogel nummer 14

Uw antwoorden mag u mailen naar dit adres. De uitslag volgt in de editie van de volgende maand.

Met het inzenden gaat u ermee akkoord dat uw naam en uitslag (als u wint) gebruikt wordt op deze website.

Leica Logo RGB