Nieuwsbrief 2019-06  4 juni 2019

Vogelinformatiecentrum

Nieuwsbrief juni 2019

Via onze nieuwsbrief willen we u op de hoogte houden van leuke weetjes over vogels op Texel, onze activiteiten zoals evenementen en vogelexcursies, en natuurlijk leuke aanbiedingen en nieuw uitgekomen vogelartikelen zoals boeken, optiek, outdoor, enz. 


In deze nieuwsbrief kijken we kort terug op een heel succesvol Wadden Vogelfestival, we kijken terug op een vogelrijke meimaand en voorspellen wat juni gaat brengen. Daarnaast kunt u kennis maken met Rodny Stolk, een nieuwe medewerker in het Vogelinformatiecentrum. Ook alvast de aankondinging van het Dutch Birding vogelweekend in oktober en wat productnieuws. 


Veel leesplezier en graag tot ziens in ons Vogelinformatiecentrum op Texel. 


Marc, José, Nienke, Monique, Bob en Rodny.

Nieuws

Wadden Vogelfestival 2019.

We kijken terug op een heel succesvol Wadden Vogelfestival. Heel veel mensen hebben genoten van de vele excursies en vogels die er dat weekend te zien waren. In totaal werd er meer dan 16.000 euro opgehaald voor het goede doel de Duinvogels. In 2020 zal het Wadden Vogelfestival op 9 & 10 mei zijn, reserveer die datum maar vast in uw agenda.   

Lees hier de terugblik op het Wadden Vogelfestival 2019.

Vogel van de maand: Zomertortel.

De zomertortel is wellicht één van de vogelsoorten die op dit moment het snelst achteruitgaat. Hadden we 15 jaar geleden nog talloze broedpaartjes op Texel, op dit moment zijn het aantal broedpaartjes op één hand te tellen. Wellicht dat er nog een paar bijkomen, want de zomertortel komt pas vrij laat terug uit het overwinteringsgebied in Afrika. Maar veel meer worden het er niet. De zomertortel is dus een duif om zuinig op te zijn. Kijk hier voor meer informatie over de Zomertortel

foto: Orpheus Spotvogel, Diederik Kok

Terugblik op mei en voorspelling juni.

Meimaand is de vogelmaand op Texel. Gedurende mei werden er meer dan 200 verschillende vogelsoorten gezien op Texel. De meeste werden gezien gedurende het weekend van het Wadden Vogelfestival. De laatste weken van mei stonden vooral in het teken van de terugkerende zomervogels (waaronder enkele zeldzame) en het uitkomen van vele vogel-nesten. In juni zal de vogeltrek afnemen, hooguit dat er nog enkele zeldzaamheden als bijeneter of vale gier gezien worden. Lees hier het volledige maandoverzicht van mei.

Leica Mystery Bird Competition / vogelkwis 2018-2019 heeft een winnaar.

Met 23 goede antwoorden werd Frank van der Meer winnaar van 12 ronden Mystery Bird Competition. Gefeliciteerd. Frank wint hiermee een prachtige verrekijker: een Leica Trinovid 8x32 HD t.w.v. 949 euro. Diederik Kok werd met 22 goede antwoorden tweede en Jaco Walhout met 19 soorten goed, derde. De vogelkwis wordt maandelijks verzorgd door Koen Stork en Tim Schipper. 

Lees meer over deze vogelkwis en de uitslagen.

Aannemerscombinatie Tessel helpt de Huiszwaluw.

Tijdens het Wadden Vogelfestival 2018 is bijna 16.000 euro ingezameld voor hulp aan de huiszwaluw. Met een deel van dit geld heeft de Stichting Texel Vogeleiland een groot aantal dubbele kunstnesten aangeschaft om deze op verschillende plekken op Texel op te hangen. De Combinatie Tessel, verantwoordelijk voor de uitvoering van de Dijkverzwaring, heeft in overleg met het Hoogheemraadschap bij alle vier de nieuwe gemalen kunstnesten voor de Huiszwaluwen opgehangen. Lees hier het volledige nieuwsbericht.

4 t/m 7 oktober Dutch Birding Vogelweekend Texel.

an vrijdag 4 oktober tot en met maandag 7 oktober 2019 wordt het Dutch Birding vogel-weekend georganiseerd. De organisatie is in handen van het Vogelinformatiecentrum Texel en de Dutch Birding Association. Doel van dit weekend is om met veel vogelaars in het veld, zoveel mogelijk interessante vogels te vinden. Het Vogelinformatiecentrum is het gehele weekend het zenuwcentrum voor vogelaars en er is een verrekijkershow aanwezig. Meer informatie over het Dutch Birding vogelweekend vindt u hier.

Vogelexcursies in juni. 

Ook in de maand juni organiseert het Vogelinformatiecentrum weer vele vogelexcursies voor het goede doel. Onder leiding van een deskundige gids trekt u de natuur in om vogels te leren herkennen. Het gebruik van een goede verrekijker zit bij de prijs inbegrepen en na afloop krijgt u koffie of thee. De inkomsten van onze vogelexcursies gaan naar de Stichting Texel Vogeleiland zodat we iets terug kunnen doen voor de natuur op Texel.

Kijk hier voor een overzicht van al onze vogelexcursies in juni.

Rodny Stolk versterkt ons team.

Vanaf juni kunt u Rodny Stolk aantreffen in ons Vogelinformatiecnetrum. Rodny is bijna 18 jaar en al jarenlang actief met vogels kijken op Texel. Rodny is net klaar met de VWO op Texel en na de zomer begint Rodny met een studie bedrijfskunde op Nijenrode. Gedurende de zomerperiode zal Rodny ons helpen in het Vogelinformatiecentrum en hij zal ook Vogelexcursies verzorgen. Na de zomerperiode zal Rodny ons de weekenden blijven ondersteunen. Wij zijn blij met deze uitbreiding en de extra vogelkennis die we kunnen delen. 

Beste middenklasse verrekijker.

Wij zijn er erg trots op dat tijdens vele vergelijkingen de door onszelf ontwikkelde verrekijker: De TX42HD steeds als beste kijker uit de vergelijkingen komt. In de prijsklasse tussen de 300 en 600 euro komt onze TX8x42HD en TX10x42HD steeds als mooiste kijker uit de vergelijking. De kijker is uitermate geschikt voor brildragers en door het hoge contrast is de kijker ook onder schemer-omstandigeheden goed te gebruiken. Het is tevens één van de lichtste 42mm kijkers van het moment. De kijker is bij ons te verkrijgen voor 429 euro (8x42) en 449 euro (10x42). TX42 staat voor Texel 42 mm. Een mooie naam die we van Bynolyt mochten gebruiken. 

Meer informatie over de Bynolyt TX42HD klik dan hier.