Einduitslag Leica Mystery Bird Competition / Vogelkwis 2018-2019

Op 30 april 2008 opende we ons Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp. Inmiddels zijn we alweer 11 jaar verder en hebben we vogels kijken op Texel opnieuw op de kaart gezet. Om ons jubileumjaar te vieren organiseerde we vanaf mei 2018 twaalf maal een vogelkwis met leuke prijzen. Dit om iedereen zijn of haar kennis omhoog te brengen. Deze Vogelkwis werd gemaakt door Koen Stork en Tim Schipper. Twee van Texels getalenteerde jeugdige vogelaars. Na twaalf edities hebben we nu een eindwinnaar. Lees snel verder.

Hoe werkt het?

Vanaf mei 2018 hebben we ieder maand in onze nieuwsbrief twee te determineren vogelfoto’s geplaatst. Iedereen had een maand de tijd om deze vogels op naam te brengen en ons dat te laten weten. Uit de goede inzendingen werd iedere maand een prijs bestaande uit twee dubbel DVD’s verloot. Na twaalf maanden word nu de hoofdprijs bekend gemaakt. Degene die de meeste foto’s goed heeft wint een heuse LEICA TRINVID HD 8×32 verrekijker t.w.v. 949 euro. Deze kijker wordt beschikbaar gesteld door Transcontinenta. (importeur voor Leica verrekijkers).

In totaal zijn er 24 verschillende foto’s gepubliceerd en beschreven. Er hebben meer dan 100 mensen meegedaan om zoveel mogelijk goede soorten te scoren. Er zijn drie vogelsoorten geweest die door iedere deelnemer goed gedetermineerd zijn. Bonte Vliegenvanger (oktober), Wulp (november) en Spotvogel (november) waren dus goed te doen en zijn door alle deelnemers goed gedetermineerd.

   

De Goudvink en Pontische Meeuw (juni) waren blijkbaar het moeilijkst. Die werden door de meeste mensen fout gedetermineerd. Zelfs de winnaar had de goudvink fout (zijn enige fout).

Hieronder volgt een lijst van de mensen die de meeste goed hadden.

  1. Frank van der Meer:   23 soorten goed. Alleen de Goudvink fout.
  2. Diederik Kok:  22 soorten goed. Alleen de Pontische Meeuw en Kleine Barmsijs fout.
  3. Jaco Walhout:  19 soorten goed. Helaas twee soorten gemist door niet mee te doen. Daarnaast de Kleine Barmsijs, Paarse Strandloper en Tapuit fout.

Gefeliciteerd met jullie score. Frank gefeliciteerd met het winnen van de hoofdprijs De Leica Trinovid HD 8×32.

Wie waren de makers van deze kwis?

Tim Schipper (17) en Koen Stork (16), opgegroeid en nog steeds woonachtig op Texel. Ze zijn beide scholier en doen VWO en zitten nu in de 5e klas. De interesse in vogels was er al van kleins af aan en de laatste jaren is het steeds serieuzer geworden. Hun interesse in het determineren van lastige soortgroepen is daarmee ook enorm toegenomen. Op 1 januari 2018 werden Tim en Koen (samen met Thomas en Jarne) verkozen tot Vogelaar van het jaar. Mede daarom hebben we als Vogelinformatiecentrum gevraagd om deze kwis op te zetten. Koen en Tim zijn op zijn minst wekelijks in het veld te vinden en hebben inmiddels een eigen zelfontdekcompetitie en local patch.

Tim en Koen met de prijs voor het seizoen 2018-2019: Een Leica Trinovid 8×32 voor Frank van der meer.

Juli 2019 beginnen we weer een nieuwe vogelkwis die twaalf maand duurt, met vergelijkbare prijzen. We houden u op de hoogte via onze nieuwsbrief en via deze rubriek. Alle oplossingen blijven natuurlijk terug te lezen, dus u kunt blijven oefenen.

Leica Logo RGB

Winnaar van de maand mei 2018:  Janneke Kimstra

Winnaar van de maand juni 2018:   Rowin van den Berg

Winnaar van de maand Juli 2018:  Jaco Walhout

Winnaar van de maand augustus 2018: Frank van der Meer

Winnaar van de maand september 2018: Pim Rijk

Winnaar van de maand oktober 2018: Leo Daanen

Winnaar van de maand november 2018: Gydo Koster

Winnaar van de maand december 2018: Merel Zweemer

Winnaar van de maand januari 2019: Koen Mistrate Haarhuis

Winnaar van de maand februari 2019: Jaap de Jong

Winnaar van de maand maart 2019: Frank Dekker

Winnaar van de maand april 2019: Robbert van der Meer

Overall winnaar 2018/2019: Frank van der Meer met 23 soorten goed gedetermineerd.