Nieuwsbrief 2019-08  1 augustus 2019

Vogelinformatiecentrum

Nieuwsbrief augustus 2019

Via onze nieuwsbrief willen we u op de hoogte houden van leuke weetjes over vogels op Texel, onze activiteiten zoals evenementen en vogelexcursies, en natuurlijk leuke aanbiedingen en nieuw uitgekomen vogelartikelen zoals boeken, optiek, outdoor, enz. 

In deze nieuwsbrief kijken we kort terug op mooie zomerstart van juni (die hadden jullie nog tegoed) en juli. Daarnaast is er best wel wat produktnieuws en blikken we vast vooruit naar een aantal vogelfestivals waar we als Vogelinformatiecentrum staan. Terug van weggeweest is de Leica Mystery Bird Competition. Een nieuwe vogelkwis die weer een jaar gaat duren. Doe mee en win een fantastische Leica verrekijker. Ook alvast de aankondinging van het Dutch Birding vogelweekend in oktober. 

Veel leesplezier en graag tot ziens in ons Vogelinformatiecentrum op Texel. 

Marc, José, Nienke, Monique, Bob en Rodny.

Nieuws

terugblik vogels in juni.

Trouwe lezers hadden deze maand al gemist, maar ook voor juni hebben we een terugblik gemaakt. Juni begon voor veel vogels erg slecht, met harde wind en veel regen was er voor grotere jongen even een behoorlijke tegenslag. Ook was er een prachtige dwaalgast in de vorm van een Indische Kievit bij de Robbenjager.  

Lees hier ons volledige verslag van de vogelmaand juni.

Vogel van de maand: Nachtzwaluw.

Na een uiterst succesvol jaar (zie ook elders deze nieuwsbrief) kan het niet uitblijven om de Nachtzwaluw tot vogel van de maand te bekronen. Maar liefst zeven territoria werden er in de duinen en Dennen op Texel geteld. Na lange tijd van afwezigheid hebben we de Nachtzwaluw sinds 2008 weer als broedvogel. Kijk hier voor meer informatie over de Nachtzwaluw

foto: Orpheus Spotvogel, Diederik Kok

Terugblik op juli en voorspelling augustus.

Juli lijkt altijd een stille vogelmaand, maar niets is minder waar. Er zitten misschien wel meer vogels op Texel dan andere maanden. Bijna alle vogels hebben grote of uitgevlogen jongen en zijn daar druk mee. Ook arriveren de eerste grote aantallen steltlopers alweer. Overal in ondiep water kan je ze vinden. We blikken ook vooruit naar augustus, de maand dat ook de eerste zangvogels alweer gaan trekken met kans op Sperwergrasmus. Lees hier het volledige maandoverzicht van juli.

Leica Mystery Bird Competition / vogelkwis 2019-2020. Nieuwe kansen !!!

Na een succesvol eerste jaar starten we weer met een nieuwe Leica Mystery Bird Competition. 12 maanden lang maandelijks twee raadselvogels te raden. De hoofdprijs is een Leica Trinovid HD 8x32 t.w.v. € 949,-. Iedereen mag meedoen. Je leert er erg veel van. Deze vogelkwis wordt maandelijks verzorgd door Koen Stork en Tim Schipper. 

Lees meer over deze vogelkwis en doe mee!.

Vogelinformatiecentrum exlusief dealer van de Swarovski ST Vista outdoor telescoop.

Vanaf dit voorjaar heeft Swarovski een heuse outdoor telescoop in haar assortiment. De ST Vista. Deze telescoop is zo ontworpen dat deze permanent buiten opgesteld kan worden zodat iedere bezoeker er van kan genieten. De telescoop is heel robuust uitgevoerd en heeft de optische kwaliteit van de ATX/STX95. De ST Vista is vooral geschikt voor permanente opstelling op mooie uitzichtpunten of in vogelkijkhutten. Lees hier het volledige review van deze telescoop.

4 t/m 7 oktober Dutch Birding Vogelweekend op Texel.

Van vrijdag 4 oktober tot en met maandag 7 oktober 2019 wordt het Dutch Birding vogel-weekend georganiseerd. De organisatie is in handen van het Vogelinformatiecentrum Texel en de Dutch Birding Association. Doel van dit weekend is om met veel vogelaars in het veld, zoveel mogelijk interessante vogels te vinden. Het Vogelinformatiecentrum is het gehele weekend het zenuwcentrum voor vogelaars en er is een verrekijkershow aanwezig. Meer informatie over het Dutch Birding vogelweekend vindt u hier.

Meopta brengt twee prachtige "instap" verrekijkers op de markt. 

Meopta is al sinds jaar en dag één van de betere kijkermerken in het hogere middensegment. Nu brengt Meopta onder de naam Optika HD ook twee modellen van net boven de 300 euro uit. Wij mochten deze kijkers als eerste testen en we waren verrast door de hoge kwaliteit in deze prijsklasse. Ook zijn de kijkers heel robuust. Kijk hier voor een volledige review van deze prachtige verrekijkers

Prins Hendrik Zanddijk, prachtig nieuw vogelgebied op Texel.

Aan de zuidoostkant van Texel is een geheel nieuw buitendijks vogelgebied verschenen. De Prins Hendrik Zanddijk. Afgelopen jaar is daar veel zand opgespoten en zijn er nieuwe duinen als kustbescherming ontwikkeld. Inmiddels loopt er een fiets- en een wandelpad. Er zijn veel soorten vogels te zien. Zo zaten er in juli meer dan 700 zwarte sterns, uniek voor Texel. 

Lees hier ons artikel over Zwarte Sterns op de Prins Hendrik Zanddijk.

Nachtzwaluwen op Texel in 2019

In 2019 werden voor het eerst de Nachtzwaluwen op Texel geïnventariseerd. Nooit eerder was het tot een totaaltelling gekomen. Aanleiding van een landelijke telling van de gehele kustzone. Op Texel werden maar liefst 7 territoria geteld, een nieuw record. De Nachtzwaluw broedt weer vanaf 2008 op Texel. Lang geleden zijn er eerder broedgevallen geweest, maar het ziet ernaar uit dat het Nationaal Park voldoende broedgelegenheid biedt voor deze 7 territoria. Meer info over de Nachtzwaluwen op Texel vindt u hier

Het Vogelinformatiecentrum in het land.

Komende periode zijn er her en der in het land weer Vogelfestivals. Bij de twee grootste is ook het Vogelinformatiecentrum aanwezig. Zo organiseert het magazine Roots een Vogel-festival in de Biesbosch op 14 september. Meer informatie over dit Festival vindt u hier. Natuurlijk zijn we die dag ook op Texel gewoon aanwezig en open.

Op 15 september organiseert Staatsbosbeheer een Vogelfestival in de Oostvaarderplassen. Meer info vindt u hier. Komt u gezellig langs om de vele modellen kijkers te testen en eventueel aan te schaffen.