Meopta brengt 2 nieuwe instap verrekijkers op de markt

Onder de naam Optika HD heeft Meopta twee prachtige instap verrekijkers uitgebracht. De Optika 8x42HD en de 10x42HD. Als Vogelinformatiecentrum mochten we als eerste de Optika HD testen; we hebben deze kijker meteen op voorraad genomen. Dat zegt misschien al genoeg.

Meopta is misschien niet het meest bekende merk optiek onder de vogelliefhebbers, maar Meopta is wel een van de oudste merken die geheel zelf alle optiek maakt. Meopta is van oudsher gevestigd in Tsjechië en sinds een behoorlijke tijd ook in Amerika. De fabriek in Tsjechië is de grootste optische fabriek in Europa. In het verleden was Meopta vooral bekend om optische apparatuur voor donkere kamers en ze waren toeleverancier van glas en lenzen voor enkele andere in Duitsland gevestigde merken. Inmiddels heeft Meopta een aantal goede verrekijkers op de markt gebracht. De kijkers uit de serie Meostar behoren echt tot de topkijkers en zijn één op één vergelijkbaar met de Trinovid serie van Leica of de ConquestHD serie van Zeiss.

De MeoproHD serie is een knappe middenklasse serie met vier modellen. De MeoptaHD 8×42 kreeg een aantal jaar geleden het predicaat beste koop rondom de 500 euro klasse. Deze Meopro serie is nog steeds een hele goede en populaire kijkerserie.

Nu heeft Meopta daar dus een serie aan toegevoegd. De Optika HD met vooralsnog twee modellen. Optisch wordt de Optika HD onder de Meopro gepositioneerd. Met een verkoopprijs van 319 euro voor de 8x vergroting en 339 euro voor de 10x vergroting is dit een prachtige instapkijker voor de serieus beginnende vogelaar.

Natuurlijk zijn er voor de beginnende vogelaars voordeligere verrekijkers te koop. Er zijn er vele, maar die hebben allemaal één overeenkomst. Ze hebben bij goed (intensief) gebruik een beperkte levensduur. Er gaan snel zaken kapot, eyecups die los gaan, rubber wat losgaat en een beeld wat toch nog wel te wensen overlaat.

Natuurlijk moet de Optika zich eerst gaan bewijzen, maar onze testdag heeft deze kijker glorieus doorstaan.

Uitpakken:

De Optika HD wordt geleverd in een keurige doos en een ruim bemeten hardcase. Qua bescherming zit de kijker hier prima in, en als je de kijker vaak in een fietstas vervoerd dan komt die hardcase prima tot zijn recht. Echter in het veld ga je die hardcase (of welke tas dan ook) meestal niet gebruiken. De kijker hoort om je nek, niet in een tas. Maar eerlijk is eerlijk, de kijker past er ruim in en er zit ook een goede draagriem bij.

Bij de kijker zit een meer dan gemiddelde nekband; heerlijk breed en erg goed van kwaliteit. Jammer is dat de riem beperkte lengteverstelling heeft en daardoor vaak aan de lange kant blijft. Naast tas en riem zitten er twee beschermdoppen voor de frontlenzen bij, en een standaard regenkapje dat je aan één kant kunt vastzetten aan de riem. Natuurlijk zit er ook een schoonmaakdoekje en een boekje bij. Op deze serie verrekijkers levert Meopta 10 jaar garantie. Meer dan voldoende.

Eerste indruk:

Natuurlijk gaat onze nieuwsgierigheid en aandacht naar de kijker uit. De eerste indruk qua uiterlijk is heel goed. Een fris uiterlijk met strakke lijnen. De kleur is bekend van Meopta, groen met zwarte eyecups. De kijker geeft een keurig afgewerkte indruk. Het scherpstelwiel is voorzien van een degelijk rubber met een verfrissend reliëf. Sommige zullen dit iets te robuust vinden, anderen kunnen dit juist waarderen.

Als je de kijker in je handen neemt, krijg je een nog betere indruk. De kijker voelt heel solide en robuust aan. Iets wat we in deze prijsklasse niet snel tegenkomen. Doet wel iets denken aan de Terra van Zeiss en de Passion van GPO. Het rubber van de gehele bekleding is op een prettige manier stroef. Het gewicht is niet te zwaar. Veel moderne kijkers worden lichter en lichter. Meopta heeft aan deze race niet meegedaan. De 8×42 weegt 729 gram en de 10×42 weegt 705 gram. Tegenwoordig zie je veel lichtere 42mm-modellen maar ik moet toegeven dat vooral de 10x door dit gewicht wel lekker stabiel in de hand ligt.

Voor een 42mm-serie is de kijker niet groot, al is het niet de kleinste. Voor wie een niet te grote, en toch lichtsterke kijker mee wilt nemen is deze 8x of 10×42 kijker een prima keuze. Veel kleiner kan een 42-model niet worden.

Het glas in de kijker is voorzien van de allernieuwste coatingen waaronder phase-coating op de prisma’s. Dit staat garant voor een goed contrast en vaak een neutrale kleur. Daarnaast is de kijker met stikstofgas gevuld. Dat voorkomt dat de kijker inwendig beslaat als hij van een koude buitenomgeving opeens in een warme omgeving komt . Gas gevulde kijkers zijn altijd 100% waterdicht (anders kunnen ze niet met gas gevuld worden). Deze kijkers dus ook.

Bediening:

Door zijn niet al te grote formaat en de lekkere grip ligt de kijker lekker stabiel in de hand. De eyecups zijn zonder enige speling goed op en in te draaien. De eyecups zijn van metaal en stralen kwaliteit uit. Ze hebben twee tussenstanden. Dus geheel in (voor de bril op), stapje uit, nog een stapje uit en geheel uit. De eyecups hebben best een grote diameter. Voor mensen die gewend zijn om de kijker lekker in de oogkassen te drukken is het even wennen – het zal niet altijd zal passen – maar onprettig wordt het nooit bij deze kijker. Heel groot voordeel is dat de eyecups makkelijk geheel te verwijderen zijn. Hierdoor zijn de oculairlenzen makkelijk schoon te maken.

De dioptri-instelling zit gewoon met een ring aan het rechter oculair. Deze draait lekker stroef zodat deze niet snel per ongeluk zal verschuiven. Het rubber is ook goed gemonteerd op de dioptri-ring zodat dit ook niet snel los lijkt te gaan. De tijd zal moeten uitwijzen of het zo blijft; bij veel goedkopere verrekijkers is dit een dingetje. De dioptri kan van +4 tot en met -4 versteld worden. Genoeg voor de meeste niet brildragers.

Het focuswiel draait heel soepel en mooi egaal over de gehele lengte. Je bent redelijk snel van close focus (2,5 meter) tot oneindig. De slagen die je hiervoor nodig hebt, voelen heel natuurlijk. Als je naar de behuizing kijkt en naar het focuswiel kijkt dan zie je nauwelijks ruimte. Met wat zand lijkt dit problemen te geven, maar een korte test hiermee liet ons ervaren dat dit niet het geval is. Het focuswiel blijft heerlijk scherpstellen. Zo mooi heb ik het nog niet meegemaakt bij kijkers in deze prijsklasse.

De gewichtsverdeling is goed. De 8x en de 10x liggen beide goed in de hand. Zowel met als zonder bril kan je er prima doorheen kijken. De breedte-instelling van de kijker is goed en met de nodige (goede) weerstand makkelijk te verstellen. Door de brede eyecups zullen mensen met een heel smal gezicht de kijker misschien net niet in de goede breedte kunnen krijgen.

Beeldkwaliteit:

Beide kijkers geven een mooi neutraal beeld. Door de aanduiding HD en Phase-coating hadden we al het vermoeden, maar dit wordt direct bevestigd als je de kijker voor je ogen zet. Opvallend is dat de kijker weinig last heeft van intern reflecteren van licht. Iets waar de duurdere MeoproHD nog wel eens last van kan hebben; die geeft soms lichtere vlekken in beeld. De Optika kan ik daar niet snel op betrappen en dat is best goed in deze prijsklasse.

De beeldbreedte is voor de 8x kijker best goed. De 131 meter op 1000 meter is hoger dan bij de meeste concurrenten. Bij de 10x had ik de beeldbreedte iets beter verwacht. Die heeft een beeldbreedte van 105 meter op 1000 meter afstand.  Slecht is het zeker niet. Met ingedraaide eyecups verlies je als brildrager iets overzicht. Dat is vrij normaal in deze prijsklasse. Het contrast is goed en mooi. Zelfs onder donkere omstandigheden zie je nog steeds een beeld waarop je eenvoudig kunt scherpstellen. Naar de randen toe is er iets vervorming, maar deze kijker presteert goed aan de randen. Misschien wel als beste in dit prijssegment.

Eindoordeel:

Meopta gaat het de collega’s in de start en middenklasse moeilijk maken met deze kijker. Over het uiterlijk valt te twisten. De vormgeving is strak met robuuste elementen, maar de beeldkwaliteit is meer dan prima. Meopta zet in deze prijsklasse een van de betere verrekijkers neer. Ik vind het belangrijk dat de verwisselbare metalen eyecups heel stabiel zijn, daarnaast valt het mooie contrast en de fantastische scherpstelling op.

Of deze verrekijker ook voor u de beste is, kunnen wij niet zeggen. Een verrekijker kiezen blijft iets heel persoonlijks. U vindt deze kijkers in onze webshop. Klik hier voor meer informatie.