Nieuwsbrief 2019-09, 9 september 2019

Vogelinformatiecentrum

Nieuwsbrief september 2019

Via onze nieuwsbrief willen we u op de hoogte houden van leuke weetjes over vogels op Texel, onze activiteiten zoals evenementen en vogelexcursies, en natuurlijk leuke aanbiedingen en nieuw uitgekomen vogelartikelen zoals boeken, optiek, outdoor, enz. 


In deze nieuwsbrief kijken we kort terug op mooie augustusmaand en blikken we vooruit wat u allemaal in september mag verwachten op Texel. Natuurlijk nieuwe produkten uit de optiekwereld. Nogmaals de aankondiging van het komende Dutch Birding Vogelweekend op Texel. 


Veel leesplezier en graag tot ziens in ons Vogelinformatiecentrum op Texel. 


Marc, José, Nienke, Monique, Bob en Rodny.

Nieuws

Terugblik op de vogels in augustus.

Augustus is altijd de maand dat de vogeltrek echt goed op gang begint te komen, vooral de steltlopers gaan dan los. Ook de zangvogeltrek begon alweer leuk. Op Texel werden ook weer een paar leuke soorten ontdekt zoals Graszanger en Waterrietzanger. Naast deze zeldzaamheden werden ook de eerste Sperwergrasmussen en Draaihalzen alweer gezien. Lees hier ons volledige verslag van de vogelmaand augustus.

Leica Mystery Bird Competition / vogelkwis 2019-2020. Ronde twee september.

Na een succesvol eerste jaar starten we weer met een nieuwe Leica Mystery Bird Competition. 12 maanden lang maandelijks twee raadselvogels te raden. De hoofdprijs is een Leica Trinovid HD 8x32 t.w.v. € 949,-. Iedereen mag meedoen. Je leert er erg veel van. Deze vogelkwis wordt maandelijks verzorgd door Koen Stork en Tim Schipper. 

Lees meer over deze vogelkwis en doe mee!.

Swarovski Optik komt met een nieuw concept verrekijker!

Een verrekijker die zelf de vogelsoorten op naam brengt. Jazeker die is er nu. Swarovski heeft haar nieuwe concept, de Digital Guide gepresenteerd. Het is nog een concept verrekijker maar de planning is deze midden 2020 daadwerkelijk uit te brengen. Wij hebben hem al mogen gezien en ermee mogen spelen en een beetje testen. Lees hier het verlsag van onze eerste ervaringen met de Digital Guide..

4 t/m 7 oktober Dutch Birding Vogelweekend op Texel.

Van vrijdag 4 oktober tot en met maandag 7 oktober 2019 wordt het Dutch Birding vogel-weekend georganiseerd. De organisatie is in handen van het Vogelinformatiecentrum Texel en de Dutch Birding Association. Doel van dit weekend is om met veel vogelaars in het veld, zoveel mogelijk interessante vogels te vinden. Het Vogelinformatiecentrum is het gehele weekend het zenuwcentrum voor vogelaars en er is een verrekijkershow aanwezig. Meer informatie over het Dutch Birding vogelweekend vindt u hier.

Opticron brengt haar eerste gestabiliseerde verrekijker op de markt.  

Opticron is één van de betere merken voor een middenklasse verrekijker of telescoop. In de serie Imagic hebben ze nu een kijker met Stabilisatie uitgebracht. Dit houdt in dat iedereen een 12x30 mooi stil kan houden. Wij hebben de 10x30IS en 12x30IS voor u getest. Vanaf midden oktober zijn deze kijkers leverbaar. Kijk hier voor een eerste review van deze prachtige verrekijkers

Het Vogelinformatiecentrum levert Swarovski ST Vista telescoop voor kijkpunt op Texel.

Op 4 september werd op Texel een nieuw natuurgebied geopend. Het gebied is aangelegd als alternatief voor een traditionele dijkverzwaring. Het gebied is voorzien van een prachtig groot uitkijkpunt om de vogels te bekijken. Op het punt hebben het Hoogheemraadschap en Staatsbosbeheer een Swarovski ST Vista laten plaatsen zodat iedereen de vogels mooi kan bekijken. Lees hier ons artikel over het nieuwe gebied de Prins Hendrik Zanddijk.

Korting na workshop digiscoping!

Heeft u een workshop digiscoping bij ons of bij een collega gevolgd. Bewaar dan altijd de bon. Koopt u bij ons een complete digiscoopset (boven de 1.000 euro) dan krijgt u van ons de kosten van uw workshop terug als extra korting. Het maakt niet uit waar u deze workshop gevolgd heeft, als u de factuur maar heeft. Klik hier voor meer informatie over digiscoping.

Nieuwe Roofvogelsgids.

Afgelopen maand is er een prachtige nieuwe Roofvogelgids verschenen. Het is geen gids om makkelijk mee te nemen in het veld, maar het is echt een naslagwerk waar je avonden in door kan brengen. Van alle Europese soorten staan er tal van goede herkenningsfoto's van zowel de vogels in vlucht als in zit, in. Ook tref je foto's van de verschillende leeftijden en ruistadia aan. Daarnaast kan je interactief de geluiden opzoeken van alle soorten roofvogels. De gids is geschreven door Lars Geijl, bekend van zijn eerder uitgebrachte Steltloperboek. 

Bestellen van de nieuwe Roofvogelgids kan hier.

Het Vogelinformatiecentrum in het land.

Komende periode zijn er her en der in het land weer Vogelfestivals. Bij de twee grootste is ook het Vogelinformatiecentrum aanwezig. Zo organiseert het magazine Roots een Vogel-festival in de Biesbosch op 14 september. Meer informatie over dit Festival vindt u hier. Natuurlijk zijn we die dag ook op Texel gewoon aanwezig en open.

Op 15 september organiseert Staatsbosbeheer een Vogelfestival in de Oostvaarderplassen. Meer info vindt u hier. Komt u gezellig langs om de vele modellen kijkers te testen en eventueel aan te schaffen.