Nieuw concept verrekijker van Swarovski Optik

Op uitnodiging was het Vogelinformatiecentrum eind augustus en begin september aanwezig op de Birdfair in Falsterbö, Zweden. Hier werd een nieuwe concept verrekijker van Swarovski gepresenteerd. Het Vogelinformatiecentrum mocht daar als eerste Nederlandse optiek specialist bij aanwezig zijn. Zo trots als een pauw reden we met plezier naar het zuiden van Zweden om daar te genieten van prachtige vogeltrek en natuurlijk de Birdfair. Het Zweedse Vogelfestival vierde dit jaar het 10 jarig bestaan. Wat begon als de dag van de Wespendief (jaarlijks op 1 september), werd 10 jaar geleden omgedoopt tot Falsterbö Birdfair. De dag van de Wespendief vind ik eigenlijk heel toepasselijk daar, we zagen er tientallen voorbij trekken. Maar het had ook de dag van de Visarend, Rode Wouw of Sperwer kunnen heten. Ongelofelijke vogeltrek aldaar. Door de ligging, helemaal in het zuidwesten van Zweden heb je in Falsterbö te maken met hele gestuwde trek. Ergens moeten de trekvogels Zweden verlaten en vanaf Falsterbö is de oversteek naar Denemarken of Noord-Duitsland het kortst.

Vogelaars op de heide bij Falsterbö wachtend wat er komen gaat.

De Birdfair van Falsterbö is klein en gezellig. Wij telden 38 standhouders variërend van optiek, soortbescherming, eten, vogelreizen, speldjes en leuke hebbedingetjes tot vogelvoer en nestkasten. Het geheel wordt georganiseerd rondom een prachtig beleefcentrum/restaurant met op het dak een goed ingerichte vogeltrektelpost.

Sfeerimpressie van de Birdfair.

Ons doel was de nieuwe Digital Guide. Zo heet het nieuwe concept waarmee Swarovski naar verwachting medio 2020 op de markt komt. Het is voor het eerst dat Swarovski naar buiten treedt met een concept. Dus ook spannend voor de mensen van Swarovski. De Digital Guide is een hybride (mijn woordkeuze) verrekijker met een digitale camera aan boord. De verrekijker is een monoculair (dus voor één oog) gebaseerd op een 8×25 kijker. De vergroting is dus 8x en de lichtopening van de lens is 25 mm. Niet groot, maar zoals we gewend zijn van Swarovski ongelofelijk helder. Je kijkt eigenlijk door een halve CL pocket. Echter door de behuizing erom heen heb je hem stabieler beet dan een normale CL pocket. Opvallend was hoe lichtsterk deze kijker toch is, terwijl we hem onder best donkere omstandigheden uitgeprobeerd hebben.

In de behuizing zit dus ook een digitale camera (circa 30 megapixel) die hetzelfde beeld heeft als wat de optische kant laat zien. Tot hier allemaal niet heel vernieuwend want een verrekijker met ingebouwde camera bestond al, al waren die ik gezien heb niet van deze kwaliteit. Het vernieuwende zit hem in de verwerking van de foto’s die je ermee maakt. Deze worden direct naar je telefoon gestuurd. Daar wordt dan automatisch een identificatie-app geopend. In de app verschijnt je foto. Nu kan je de foto nog iets inzoomen (behoorlijk ver) zodat de vogel die je gefotografeerd heb wat groter in beeld komt. Daarna kan je de app opdracht geven om de foto te determineren.

Swarovski heeft in eerste instantie de samenwerking gezocht met Merlin-ID-app van Cornell lab in Amerika. Deze app werkt erg snel en geeft de soort op welke op de foto staat. Tijdens onze test had Swarovski op afstanden variërend van 20 – 60 meter foto’s geplaatst in het bos. De foto’s hadden afmetingen van een A4 en vertoonden verschillende foto’s waarop de soort helder was weergegeven. De Digital Guide had hier geen moeite mee en kwam binnen enkele seconden met de goede soort op de proppen.

Korte uitleg van Günther Klonner van Swarovski Optik

Erg leuke andere feature van de Digital Guide is dat je hem heel makkelijk in groepen kan inzetten. Je kan de kijker namelijk aan maximaal 5 telefoons of tablets koppelen. Mensen kunnen dan allemaal meekijken met wat je ziet. Er zit namelijk ook een videofunctie op de kijker. De filmpjes kan je opnemen of live streamen naar de gekoppelde telefoons / tablets. Het leuke daar was dat meerdere mensen op één tablet mee kunnen kijken. Voor stabiel beeld werd de kijker tijdens de presentatie op een statief gezet, maar uit de hand lukte het ook heel goed.

Korte uitleg van Günther Klonner van Swarovski Optik

Voor de verdere ontwikkeling nodigt Swarovski verschillende software-ontwikkelaars uit om samen te werken. Zo zou het zomaar mogelijk zijn dat er in de toekomst samengewerkt gaat worden met meer land- of streekeigen software zodat je er ook insecten, planten en zoogdieren mee kunt herkennen.

De hamvraag (vooral voor Swarovski) is natuurlijk of dit gaat aanslaan. Direct hoorde ik daar al de opmerking dat er nu niets meer aan is omdat alles wordt verraden. Zelf denk ik dat het zeker voor mensen die niet zo fanatiek naar vogels kijken een erg leuke verrekijker is. Je kan er erg snel van leren. Of je collega-vogelaar het nu zegt of de verrekijker. Er zijn veel mensen die graag alleen op pad gaan maar niet veel weten en daarvoor is het een uitkomst. Natuurlijk zit de app er ook wel eens naast, dus je zal altijd kritisch moeten blijven, maar je hebt dan wel de foto dus je kan altijd op een forum vragen wat het dan wel is, ook daar leer je dan weer van.

De specificaties en prijs werden nog niet verteld. Het zal naar verwachting geen goedkope verrekijker worden, maar vooruitstrevend is ie zeker. Als verrekijker liefhebber vind ik het een geweldig apparaat, iets wat zeker potentie heeft. Wat mij betreft wordt ie snel doorontwikkeld zodat er een echte binoculair (twee ogen) met dit concept uitkomt. Ik zie het al voor me: de EL die de foto meteen opslaat. Wie weet.

Wil je de Digital Guide zelf wil zien en proberen? Op 30 november 2019 wordt hij tijdens de Sovon dag in de Reehorst getoond.