Nieuwe verrekijker van Opticron met Image Stabilizer

Op 1 september heeft Opticron een eerste model verrekijker met Image Stabilizer gepresenteerd. De kijker wordt per half oktober verkrijgbaar onder de naam Opticron Imagic 10×30 IS en Imagic 12×30 IS. Wij hebben vooral de 12×30 getest.

Verrekijkers met een ingebouwd stabilisatiesysteem zijn zeker niet nieuw. Zo heeft Canon al sinds lange tijd een serie, echter die kijkers zijn altijd zwaarder en groter geweest (en nog steeds) dan hun niet gestabiliseerde tegenhangers. Daarnaast kennen ze de nodige technische problemen. Zeiss heeft ooit een prachtige 20×60 met mechanische stabilisatie op de markt gebracht. Echter met een prijs van circa 6.000 euro is dit nooit een succes geweest. Naast de prijs was de kijker ook groot en zwaar.

Verrassend is dan ook het nieuws dat Opticron nu met een gestabiliseerde verrekijker komt. Opticron staat bekend om de goede en betrouwbare middenklasse verrekijkers. Opticron is een merk dat speciaal voor vogelaars verrekijkers ontwikkeld en op de markt brengt. De prijzen van hun kijkers loopt uiteen van circa 149 euro tot net geen 800 euro. Hiermee hebben de beginnende en gevorderde vogels veel verschillende keuze.

De Imagic 10×30 IS en 12x30IS zit in het hogere segment. De Imagic serie is de één na beste in de line up van Opticron. Alleen de DBA 8×42 en DBA 10×42 staan hoger in de line up.

In eerste instantie heeft de Imagic IS (Image Stabilizer) een beetje afwijkende vormgeving die mij een beetje deed fronzen. Niet vanwege de vorm, maar vooral of de kijker wel lekker in de hand zou liggen.

De kijker heeft twee normaal ogende oculairen met eyecups die voor brildragers goed indraaibaar zijn en voor mensen zonder bril in meerdere standen uitgedraaid kunnen worden. De oogafstand is van smal tot breed instelbaar. De meeste mensen kunnen net als bij een gewone dakkant verrekijker een goede instelling maken. Na de oculairlenzen versmald de vorm van de verrekijker. Dit komt omdat de beide lenzen van 30mm heel dicht bijeen zitten in één behuizing. De kijker heeft dus geen brug tussen de beide kijkbuizen. Het is in feite één geheel. Door de smalle vormgeving is het vasthouden daardoor wennen. Voordeel van deze vormgeving is dat de kijker wel klein is gebleven. Het is veruit de kleinste verrekijker met stabilisatiefunctie die ik ken. De focusknop is half ingebouwd en laat zich goed en natuurlijk bedienen. Bovenop de kijker is een aan en uitknop. Deze is om de stabilisatiefuncite in te schakelen. Als u hem niet gebruikt schakelt deze functie zichzelf na 4-5 minuten uit. Dit werk batterij besparend. Overigens kunt u ook met de stabilisatiefunctie uit de kijker gebruiken. Dan is het een hele gewone verrekijker.

De 10x30IS is ook zonder stabilisatie nog prima te gebruiken. Echter de 12x30IS  heeft al een zodanige vergroting dat de stabilisatiefunctie echt een welkome aanvulling is. De stabilisatie wordt elektronisch aangestuurd. Dit betekend dat de deze verrekijker voorzien is van een plek waar batterijen zitten. Bij de Imagic is dat aan de onderzijde. Daar zit een klein rechthoekige ruimte waarin twee triple A batterijen passen. Deze AAA batterijen hebben als voordeel dat ze echt overal verkrijgbaar zijn en er zijn ook oplaadbare varianten van. Wij hebben de kijker niet echt aan een duurtest kunnen onderwerpen, maar na ander halve dag meerdere uren testen deed ons exemplaar het nog prima. Regelmatig vergeet je het systeem uit te zetten, maar dan wordt je gered door de automatische uitschakelfunctie. Een keer de aan/uit knop om zetten en hij doet het weer. De elektronica is zo weggewerkt dat je er geen last van hebt. Ook is de afdichting spat waterdicht, dus de kijker is gewoon in de regen bruikbaar. Hoe storingsgevoelig één en ander is, hebben we niet kunnen testen. Tijdens de testdagen regende het niet.

Optisch is het een prima kijker. Opvallend is dat de kijkhoek voor een 10 en 12x niet zo smal is als je zou verwachten. Omdat de lensdiameter maar 30 mm is, is de kijker niet zo lichtsterk als de gemiddelde 42 mm kijker in deze kwaliteitsklasse. Dit is voor vogelaars die regelmatig onder donker omstandigheden vogelen toch een beetje een beperking. Gebruik je de kijker gewoon met normaal licht overdag, dan hebben zowel de 10x als de 12x geen enkele beperking qua lichtsterkte.

Zoals we van Opticron gewend zijn, is het kleurbeeld van de kijker erg neutraal. Dit is één van de sterke punten van de gehele line up van Opticron.

De scherpte van de 10x is prima te noemen. Die durf ik gerust te vergelijken met lichtsterkere kijkers in deze prijsklasse. De scherpte van de 12x is een fractie minder. Dit geldt ook voor de randen van het beeld. De 10x heeft zoals bijna iedere kijker een beetje randvertekening. Dit geeft iets onscherpe randen van het beeld. Bij de 12x wordt dat (en dat is door de sterkere vergroting vanzelfsprekend) iets meer uitvergroot. Maar de optische kwaliteit past prima aan de bovenkant van de middenklasse markt.

De stabilisatie werkt echt geweldig. Als je door de 12×30 kijkt zal je merken dat het best lastig is om deze echt stil te houden. Als je dan de knop op aan zet zie je het beeld een fractie van een seconde iets op en neer dansen om vervolgens geheel stabiel te worden. Dit kijkt opeens veel prettiger. Bij bewegen van de kijker en daarna stil houden zal je merken dat de beweging iets vertraagd na-beweegt, net alsof je in slow motion bewogen hebt. Dit is wel even wennen, maar de rust die het beeld geeft maakt de 12 maal opeens prima bruikbaar. Iemand die een 10x te onrustig vindt kan nu met gemak een 10x of zelfs 12x gebruiken.

Opvallende plus van deze kijker met stabilisatie is zeker het gewicht en de omvang. De kijker is eigenlijk klein te noemen en ook het gewicht van reuze mee. Het preciese gewicht konden we wegen maar komt niet boven de 750 gram uit. Dat is heel wat anders dan veel andere kijkers met stabilisatie.

Met de prijs van naar schatting rond de 700 euro denk ik dat Opticron een hele aantrekkelijke kijker met stabilisatie op de markt heeft gebracht. Het model is even wennen en daarmee bedoel ik vooral het vasthouden. Zowel met bril als zonder bril kijkt de kijker prettig. Al moet ik wel opmerken dat ik met bril iets meer last van reflecterend licht had dan zonder bril. Dit geeft soms iets van lichte randen onderin het beeld. Optisch is het uitbrengen van een 12×30 best gewaagd. Want 12x heeft gewoon heel wat licht nodig om een mooi helder beeld te krijgen. Toch redt deze 12×30 het prima. Dat de randen minder scherp zijn dan bij de 10x is in deze prijsklasse niet afwijkend.

Ga ik zoiets kopen, dat is natuurlijk de grote vraag. Zowel de 10x als de 12x bieden een uitkomst aan mensen die moeite hebben een kijker stil te houden en toch meer details willen zien. De verwachte prijs van circa 700 euro is scherp in deze kwaliteitsklasse en met deze stabilisatiefunctie erop.

De kijker wordt medio oktober leverbaar. Dan krijgen we er meteen een aantal in huis voor de verkoop en dan hopen we er ook meer ervaring mee op te doen.