Finn Stick, een must of onnodig?

In Nederland eigenlijk een grote onbekende, De Finn Stick. Eigenlijk is de Finn Stick niets anders dan een stok waar je, je verrekijker op plaatst. Maar waarom zou je dat doen en wie komt er op dat idee.

De naam doet het al vermoeden, het idee is afkomstig uit Finland en de afgelopen 30 jaar is het behoorlijk populair onder vooral de Scandinavische vogelaars. Als je lang met je verrekijker staat te turen over zee of tijdens de vogeltrek, dan krijgt echt iedereen na verloop van tijd moeie armen. Uiteindelijk moet je stoppen met kijken om je armen even rust te gunnen. Hoe jong of sterk je ook bent, iedereen krijgt door de houding moeie armen. Dit komt omdat je handen en onderarmen boven je schouders uitkomen en daardoor gebruik je ongemerkt veel spieren en moet er meer bloed naar je armen en omdat, dat omhoog moet kost het uiteindelijk moeite en krijg je verzuring in je armen en schouders. De Finn Stick lost dat op. Doordat je verrekijker hierop staat kan je met je handen de Finn Stick eenvoudig vast houden met je armen laag en ontspannen. Dit lukt nog beter als je de Finn Stick in je buik, broekriem of een plooi van je jas drukt. Dan verminder je ook het gewicht van de kijker met Finn Stick.

In Nederland zie je dit gebruik nauwelijks terwijl er toch regelmatig naar gevraagd wordt. Vogelaars die in Finland geweest zijn zullen de Finn Stick ongetwijfeld wel eens bij collega vogelaars gezien hebben. Het Vogelinformatiecentrum heeft de originele Finn Stick daarom naar Nederland gehaald.

Het principe is heel eenvoudig. Uit de jaren 80 weet ik dat er enkele Nederlandse Vogelaars al een zelfgemaakte Finn Stick gebruikten, gewoon een stukje bezemsteel met een plankje erop en daarop met elastiek je verrekijker. Heel simpel, en goedkoop.

In Finland is de Finn Stick die wij nu hebben behoorlijk doorontwikkeld. De bezemsteel is vervangen door een lichtgewicht kort statiefje (een soort van monopod) wat eenvoudig uitschuifbaar is van 32-83 centimeter. Die lengte voldoet in alle gevallen. Het plankje is vervangen door een plaatje van lichtgewicht aluminium wat mooi zwart is gemaakt met schroefdraad. Hiermee bevestig je het plaatje aan het statiefje. Het plaatje loopt iets op zodat je verrekijker altijd schuin omhoog wijst. Dit omdat je de Finn Stick meest iets voorover houdt. Beide hoeken heffen elkaar op zodat je onder een natuurlijke houding toch weer recht naar voren kijkt. Het aluminium plaatje is aan beide zijden voorzien van klitteband waarvan één zijde rekbaar is. Hierdoor kan je heel snel en makkelijk je verrekijker op het plaatje plaatsen. Vrijwel iedere moderne verrekijker is er probleemloos op te plaatsen.

Nu hoor ik al veel mensen zeggen, maar ik heb een statief en als ik langdurig ga kijken dan zet ik mijn verrekijker wel op een statief. Maar dat is geen vergelijking. Een statief is vaak te groot of zwaar om altijd mee te nemen. Daarnaast geeft een statief weinig bewegingsruimte als het gaat om het volgen van een vogel. Met de verrekijker normaal in je handen kan je een vogel altijd helemaal volgen. Met de Finn Stick lukt dat ook, maar met een statief lukt dat niet.

De Finn Stick weegt in totaal 400 gram en is dus lekker licht. De Finn Stick kan je ook altijd aan je rugzak of in je tas meenemen. De winst is er als je langdurig gaat observeren. Dus voor het zo nu en dan of kortstondig gebruiken van je verrekijker is de Finn Stick een overkill, maar wil je ergens lang naar kijken, zoals de lucht afspeuren op een telpost, langdurig over zee turen met je kijker, of kijken en wachten tot iets tevoorschijn komt, dan is de Finn Stick echt een uitkomst. Te verkrijgen bij het Vogelinformatiecentrum of via onze webwinkel. De Finn Stick kost 125 euro.