Deelnemers Texel Big Day zamelen € 15.000,00 in voor Huiszwaluw

12 mei brachten deelnemers aan de vogelrace Texel Big Day en de vogelexcursies van het Wadden Vogelfestival 15.760 euro bijeen voor de bescherming van huiszwaluwen op Texel. De initiatiefnemers Nationaal Park Duinen van Texel en het Vogelinformatiecentrum vragen met het jaarlijkse vogelweekend zowel aandacht voor het genieten van de vele vogels op Texel als voor de bescherming van kwetsbare natuur.

20180513 090522 Small

Het aantal huiszwaluwen is in vergelijking met 30 jaar terug fors minder. Met de opbrengsten van de Texel Big Day en het Wadden Vogelfestival wordt het leefgebied van de vogels verbeterd; modderpoelen aangelegd, meer nesten gecreëerd en voorlichting gegeven. Nationaal Park Duinen van Texel en Vogelinformatiecentrum sluiten met dit goede doel aan bij het Jaar van de huiszwaluw van Vogelbescherming Nederland en Sovon Vogelonderzoek Nederland.

AGAMI Huiszwaluw Common House Martin Delichon urbica Marc Guyt 74940

Texel Big Day: de winnaars
Zaterdag 12 mei was Texel het toneel van de spannende vogelrace Texel Big Day: vijftien teams zochten 24 uur lang naar zoveel mogelijk verschillende vogelsoorten. Van tevoren was sponsorgeld verzameld voor de huiszwaluw. Team 3T (bestaande uit Thomas en Hans Hofmeester, Tjasker Verstrael en Thea Boonstoppel) haalde het meeste geld op voor de huiszwaluw: 3.257 euro. Het team Local Patchers (bestaande uit Vincent Stork, Jeroen de Bruijn, Han Zevenhuizen en Diederik Kok) won door in 24 uur, 154 vogelsoorten te zien of te horen. Hiermee zetten de teamleden een nieuw Texels dagrecord. In totaal werden op 12 mei 2018 maar liefst 182 verschillende vogelssoorten gezien en werd wederom onderstreept hoe vogelrijk Texel wel niet is.

Local Patchers winnaars Texel Big Day 13mei2018 Harvey van Diek HVD2482 voor pres Small

Team 3T winnaars meeste geld Texel Big Day 13mei2018 Harvey van Diek HVD2502 voor site

Geslaagd vogelweekend
De Texel Big Day was één van de vele vogelactiviteiten tijdens het Wadden Vogelfestival en de kick-off van de landelijke Nationale Vogelweek. Uitzichtpunten aan de rand van vogelrijke natuurgebieden waren zo ingericht dat bezoekers met telescopen en hulp van vrijwilligers bijzondere vogels konden bekijken zonder ze te verstoren. Elk uur gingen vogelexcursies van start met ervaren vogelgidsen. In totaal werden de vogelkijkpunten door vele honderden mensen bezocht en alle excursies waren al ruim van te voren volgeboekt.

Marie kijkt Texel Big Day 2018 12mei2018 Harvey van Diek HVD1966 voor pres

Tijdens het weekend lieten een aantal bijzondere soorten zich zien, waaronder de rode – en zwarte wouw, morinelplevier, roodstuitzwaluw en de koningseider. Ook visarend, iberische tjiftjaf, roodkopklauwier en grauwe klauwier lieten zich zien. Ook de huiszwaluw was gelukkig volop te bewonderen.

Alle waarnemingen werden via Waarneming.nl geregistreerd. Tijdens het gehele weekend was daardoor precies te zien welke vogelsoort waar werd gezien. Tijdens de Texel Big Day konden via Waarneming.nl de teams mooi worden gevolgd. De volledige uitslag van de teams en de door de teams afgelegde route kunt u rustig terugkijken via Waarneming.nl 

20180512 075436 Small

Jan van de Venis, voorzitter van Nationaal Park Duinen van Texel: “Het plezier van het vogels kijken in de mooie natuur, op een verantwoorde manier. Dat is waar het Wadden Vogelfestival om draait. Samen met onze partners, vrijwillige vogelwachters en ervaren natuurgidsen zorgden we ervoor dat bezoekers de diversiteit aan vogels konden bewonderen, met respect voor de kwetsbare natuur. En door de huiszwaluw als goed doel te kiezen, droegen bezoekers concreet bij aan vogelbescherming op Texel.”

Beheerder NP Opstartavond TexelBigDay2018 Harvey van Diek HVD1575 voor site

Dutch Birding Weekend

Ook als Dutch Birding Weekend was 12 en 13 mei erg geslaagd. De meest zeldzame soort van het weekend (waar Dutch Birding een verrekijker voor beschikbaar had gesteld) werd ontdekt door Eddy Sente uit België. Het betrof hier de herontdekking van de Koningseider. Eddy vond de Koningseider ergens halverwege de middag van 12 mei terug op de Waddenzee dobberend tussen honderden eiders. Leuk detail is, Door de hectiek ging de melding van Eddy Sente verloren, en twee uur later werd de vogel opnieuw ontdekt door Menno v/d Bosch.

20180513 180804 Small

Volgend jaar weer

Marc Plomp van Vogelinformatiecentrum Texel: “Dit derde Wadden Vogelfestival was weer een groot succes. Geweldig om het gehele weekend zoveel mensen te zien genieten van de vele vogels die Texel rijk is. Het is zo mooi dat we hier op Texel in en buiten het Nationaal Park veel natuur hebben die voor iedereen toegankelijk is. Noteert u 11 en 12 mei 2019 maar vast in de Agenda, dan is er weer een Wadden Vogelfestival.” en op 11 mei weer een Texel Big Day. Ook dan is het weer de aftrap van de Nationale Vogelweek van Vogelbescherming.

Groepsfoto vuurtoren Texel Big Day 13mei2018 Harvey van Diek HVD2377 voor site

Dwaalgasten 2.0 Texel Big Day 2018 12mei2018 Harvey van Diek HVD1874 voor site

Vogelaars bij Renvogelveld Texel Big Day 2018 12mei2018 Harvey van Diek HVD2000 voor site

Rock around the clock Meer waarneming.nl Texel Big Day 2018 12mei2018 Harvey van Diek HVD1712 voor site