Leica Mystery Bird Competition november 2019

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

In mei 2018 startte we vanwege ons jubileum een Mystery Bird Competition. Een vogelkwis waarbij je iedere maand twee vogels mocht determineren. Als je ze goed had maakte je kans op de maandprijs en uiteindelijk op de hoofdprijs. Een Leica Trinovid HD 8×32, beschikbaar gesteld door Leica / Transcontinenta. De Mystery Bird Competition werd geschreven door Tim Schipper en Koen Stork, twee van Texels Jeugdige talenten op vogelgebied.

Augustus 2019 zijn we weer een nieuw jaar met wederom 12 nieuwe ronde van de Leica Mystery Bird Competition gestart. Wederom met opnieuw een top verrekijker van Leica als hoofdprijs. Kijk snel verder voor onze tweede Leica Mystery Bird en determineer deze vogels voor prachtige prijzen.

Hoe werkt het?

Vanaf augustus 2019 verschijnt er ieder maand in onze nieuwsbrief een nieuwe aflevering van deze Leica Mystery Bird Competition / Vogelkwis. Per keer krijgt u twee foto’s voorgeschoteld met lastig te herkennen vogels erop (of een deel van de vogel erop). U krijgt een maand de tijd om per mail te reageren welke twee ‘kwis’ vogelsoorten er in de nieuwsbrief van die maand staan. Uit de goede inzenders verloten we iedere maand een DVD pakket bestaande uit de dubbel DVD Zeldzame vogels van Nederland en de dubbel DVD Vogels van Nederland. Hiermee haalt u kennis in huis van bijna 300 verschillende vogelsoorten (een winnaar maakt maar 1x kans op deze prijs, mocht er meerdere keren eenzelfde winnaar zijn gaat de prijs naar een ander die beide maandfoto’s goed had).

Aan het einde van deze competitie, die 12 maanden duurt, kan de winnaar die de meeste vogels goed geraden heeft de hoofdprijs winnen. Als meerdere mensen hetzelfde aantal vogels goed hebben wordt de hoofdprijs verloot. De hoofdprijs bestaat uit een topverrekijker, de Leica Trinovid HD 8×32 ter waarde van 949 euro. Deze kijker is beschikbaar gesteld door Leica (ook sponsor van de Texel Big Day).

– elke maand zullen hier 2 foto’s getoond worden.

– Als je beide soorten goed hebt maak je kans op een prijs.

– Wie gedurende 12 maanden de meeste soorten goed heeft maakt kans op de Leica verrekijker.

– De naamgeving van het CSNA wordt gehanteerd; dit betekent dat bijvoorbeeld Engelse en Noordse Kwikstaart niet goed gerekend worden als het ingestuurde antwoord Gele Kwikstaart is.

– De soorten die in deze competitie voorkomen zijn allemaal vastgesteld op Texel. De lijst met vastgestelde soorten is te vinden op: https://texel.waarneming.nl/soortenlijst_wg_v3.php

Wie zijn de makers van deze kwis?

Tim Schipper (18) en Koen Stork (17), opgegroeid op Texel. Ze zijn beide student (beide Biologie, waarbij Koen een tussenjaar houdt). De interesse in vogels was er al van kleins af aan en de laatste jaren is het steeds serieuzer geworden. Hun interesse in het determineren van lastige soortgroepen is daarmee ook enorm toegenomen. Op 1 januari 2018 werden Tim en Koen (samen met Thomas en Jarne) verkozen tot Vogelaar van het jaar. Mede daarom hebben we als Vogelinformatiecentrum gevraagd om deze kwis op te zetten. Koen en Tim zijn op zijn minst wekelijks in het veld te vinden en hebben inmiddels een eigen zelf ontdek competitie en local patch.

Uitslag ronde 3: oktober

Kwisvogel nummer 5 IJsvogel

Kwisvogelnummer 5: IJsvogel (fot0: Koen Stork)

We kijken hier naar een vogel met egaal oranje onderdelen (voor zover zichtbaar) en opvallend korte pootjes. De lengte is niet het enige dat opvalt aan de poten. Ze zijn ook tweekleurig (donker en oranje) en opvallend gekromd. Perfecte poten om op een tak te kunnen zitten. En dat is precies wat deze soort graag doet, het is namelijk een IJsvogel. Linksonder op de foto is zelfs nog een glimp van de blauwe bovendelen te zien.

Kwisvogelnummer 5: IJsvogel (foto: Koen Stork)

Kwisvogel nummer 6: Woestijnplevier

Kwisvogelnummer 6: Woestijnplevier (foto: Jos van der Berg)

We zien hier een steltloper die van ons afkijkt en één van zijn vleugels strekt. De snavel is hierbij nog net te zien, daarbij valt op dat deze vrij dik en recht is (niet opvallend lang). Dit in combinatie met de in verhouding langere poten (vooral langere tibia is te zien op foto) past op een plevier en niet op bijvoorbeeld een strandloper. De vogel heeft geen volledige witte halsring wat Bontbekplevier, Kleine Plevier en Strandplevier uitsluit. Bij Kaspische Plevier zou je achter het oog nog een duidelijke wenkbrauwstreep moeten zien wat bij deze vogel ontbreekt. De bovendelen zijn vrij egaal zonder opvallend gespikkeld (‘getand’) patroon wat je bij een Goudplevier (incl. Amerikaanse en Aziatische) en Zilverplevier zou moeten zien. Ook is de kleur meer zandkleurig dan bij deze soorten. De poten hebben nog een geelgroene tint erin zitten. Aangezien Mongoolse Plevier nog nooit is waargenomen blijft er dan maar één soort over: Woestijnplevier.

Woestijnplevier (Foto: Jos van der Berg)

Wederom vele inzendingen deze derde ronde. De IJsvogel was makkelijk, bijna iedereen had die goed. De Woestijnplevier was minder eenvoudig, de meestvoorkomende fout was de Strandplevier. Uit de winnaars van de derde rond hebben we Klaas Zwaan gekozen als winnaar. Klaas, stuur ons een mail met je adresgegevens en we sturen je het gewonnen DVD pakket toe.

ronde 4: November

Kwisvogel nummer 7

Kwisvogel nummer 8

Uw antwoorden mag u mailen naar dit adres. De uitslag volgt in de editie van de volgende maand.

Met het inzenden gaat u ermee akkoord dat uw naam en uitslag (als u wint) gebruikt wordt op deze website.

Leica Logo RGB