Review Kite APC 60ED 17-35 gestabiliseerde telescoop
10 juni 2025
De grote wens van iedere vogelaar, een gestabiliseerde telescoop die je altijd mee kan nemen en die je zonder statief kunt gebruiken!. De Kite APC 60ED met stabilisatie wordt wel zo gepresenteerd. Is dit ook zo?
Wij hebben een eerste exemplaar binnengekregen en hebben de Kite APC met stabilisatie natuurlijk direct getest en vergeleken met andere telescopen. Het is een kleine compacte telescoop met een vergroting van 17-35x en een lensdiameter van 60mm. Dus niet al te lichtsterk. De telescoop wordt keurig geleverd in een mooie stevige doos met diverse accessoires zoals een aantal draadriemen (voor zowel de tas als de telescoop), een lensdoekje, USB C kabel om de accu te laden, lensdoppen en een handig kleine carbon handstatiefje (monopod). De adviesprijs voor dit moois is € 2.300,00. Dan mag je toch iets speciaals verwachten.
Wat het eerste opvalt is dat de telescoop zwaar aanvoelt. Voor zo kleine telescoop verwacht je een lichter gewicht. Door het zware gewicht voelt de telescoop wel heel solide. Het is een rechte inkijk. Een schuine inkijk is er niet (dit is heel lastig te maken met de techniek die het stabiliseren mogelijk maakt). Aan de oculairzijde zit een groot robuust oculair welke met een bajonetsluiting is aangesloten op de body. Het oculair doet vermoeden dat er binnenkort ook een 80 mm versie uit gaat komen want op het oculair staan twee vergrotingsaanduidingen. 60 mm: 17-35x en 80 mm 20-60x. Het oculair is voorzien van een rubber ribbelrand om te kunnen zoomen en een uitdraaibare eyecup om de stand voor brildragers (ingedraaid) en niet brildragers (uitgedraaid) te kunnen instellen.
Om te voorkomen dat je het oculair tijdens het zoomen losdraait van de body is er een zogenaamd lock-ring aangebracht op de body. Door deze een klein stukje te verdraaien kan je het oculair niet meer losdraaien uit de body.
De oculairdop zit met een strap om de rubberrand van de eyecup. Dit is onhandig want de eyecup wordt gedraaid als je hem in of uitdraait. Probeer de eyecup er niet af te draaien. Dat kan niet. Dan draai je het oculair uit elkaar en dat is niet de bedoeling. Dit is wel een gemis, want de meeste problemen bij telescopen (bij vallen of stoten of door intensief gebruik) betreffen versleten eyecups. Deze zouden eigenlijk makkelijk te wisselen moeten zijn.
Het oculair sluit aan op een vierkant deel van de body. Hier is ook de statief-aansluiting (1/4 inch schroefdraad) in opgenomen. Dit is het deel waar de stabilisatie van het lenzen/prismasysteem plaatsvind. De stabilisatie wordt elektronisch aangestuurd en vraagt dus om voeding. Gekozen is voor een geïntegreerde batterij die op te laden is via een USB C aansluiting. Dit is de Europese standaard. Dit kan dus heel eenvoudig. Nu heeft Kite al geruime tijd ervaring met gestabiliseerde verrekijkers, en de geïntegreerde accu’s werken goed en lang. Hierover geen twijfel. Met een powerbank of rechtstreeks met een adapter (niet meegeleverd) aan de 220v en je kan er weer ruim 30 uur mee doen. Dus je staat niet snel zonder spanning. Overigens als een gestabiliseerde verrekijker (en dus ook deze telescoop) geen spanning meer heeft vanwege een lege accu, dan heb je nog steeds een telescoop die beeld geeft. Het beeld is gewoon 100% optisch, ook met stabilisator aan.
Het objectief deel is met zijn 60 mm lekker smal en voorzien van een brede focusring die bekleed is met geribbeld rubber. Het focussen gaat soepel en vlot. Je moet wel redelijk draaien om van close-focus tot oneindig te komen. Dit is enerzijds prettig om precies scherp te stellen, maar deze telescoop wil je juist uit de hand gebruiken, dan is veel draaien lastiger dan als de telescoop op een statief staat.
De totale lengte van de telescoop is net geen 30 cm. Dit is nauwelijks groter dan bijvoorbeeld de Swarovski STC wat ook een makkelijk mee te nemen telescoop is.
Het gewicht is een stuk zwaarder. met 1375 gram is dat bijna 370 gram zwaarder dan de kleine telescoop van Swarovski. Naar verwachting zit het merendeel in het blok waar de stabilisatie plaatsvind. Want qua glas zit er niet veel meer in. De diameter van de objectieflenzen meet net geen 60mm (ondanks zijn naam 60ED). ED doet vermoeden dat er glas en coatingen zijn gebruikt om kleurschifting (zogenaamde chromatische aberratie) zoveel mogelijk te voorkomen.
De telescoop in de praktijk.
Een rechte inkijk telescoop stilhouden in de hand valt niet mee. Eigenlijk is dat niet goed te doen. Vergrotingen van 17x en meer zijn niet goed stil te houden, door niemand!. Dit geldt natuurlijk ook voor de Kite APC 60ED. Wat opvalt (ik ben brildrager) dan het oculairglas niet erg groot is en de metalen rand erom wel. De rubber eyecup is erg plat en hierdoor raak ik met mijn brillenglas regelmatig het metaal van de eyecup. Dit voelt niet comfortabel en risicovol voor het brillenglas. Ik draai de eyecup een heel klein beetje uit, maar dat kost meteen beeldbreedte.
Het vasthouden voor de ogen is door het vierkante blok even wennen. Maar dat duurt maar heel kort. Scherpstellen aan de voorzijde (want de focusring zit ruim voor het vierkante blok) is onwennig en went niet erg snel Het maakt het geheel bewegelijk. Bij de Swarovski ATC en STC kan je makkelijk met je duim het focuswiel draaien waardoor je stabieler scherp kan stellen. Echter die heeft geen stabilisatie. Dus die maar aan. Dat gaat heel makkelijk. Direct na het vierkante blok zit net na het midden een ring met een nok, deze kan je circa 1 cm naar rechts draaien waardoor de elektronica in werking wordt gesteld. Dit gaat geruisloos en makkelijk. Je hoort het niet, maar je ziet het des te meer.
Het is echt wonderbaarlijk wat er dan gebeurt. Het beeld hangt in een fractie van een seconde echt heel stil en stabiel. Zelfs als je inzoomt naar de grootste vergroting, 35x, blijft het beeld erg stabiel. Deze telescoop is echt uit de hand te gebruiken. Dit heb ik nog niet eerder gehad. De stabilisatiesoftware is afkomstig uit de gimball-industrie (camera’s onder drone’s ed). De software is van de derde generatie en deze zorgt ervoor dat een aantal kinderziektes er al behoorlijk uit zijn. Veel verrekijkers hebben er last van dat het beeld bij pannen (van links naar rechts bewegen en vica versa) erg door kan deinen en dan terug kan deinen. Een beeld waar je snel een beetje duizelig van kan worden. Dit door deinen is bij deze stabilisator nauwelijks waar te nemen. Dit draagt bij een de bruikbaarheid. Met tilten (omhoog bewegen en naar beneden bewegen) heeft de stabilisator meer moeite om het beeld stabiel te houden. Maar ook hierbij is het al beter dan bij de meeste verrekijkers.
De bediening van het focussen laat wel iets te wensen over met de scherpstelring zover naar voren (het is op zijn minst wennen). Dit wordt beter als je het kleine statiefpootje gebruikt wat wordt meegeleverd. Hierdoor hou je het statief met een hand vast en met de andere hand hou je de telescoop bij het scherpstelwiel vast. Dit geeft een natuurlijker bediening. Het totaalgewicht met statiefje is 1535 gram. Dat is wel een dingetje. Langdurig kijken geeft al snel een vermoeide arm. Daarnaast moet je hem dan ook met een riem om de nek of schouder hangen. Dat gaat samen met al je andere apparatuur wel vervelen. Daar tegenover staat een groot statief blijft overbodig. Maar dat zet je even neer als je wilt fotograferen of een geluid op wil nemen. Deze telescoop blijft aan je hangen.
Overigens kan je deze telescoop ook gewoon op een statief zetten. Echter dan is de rechte inkijk duidelijk in het nadeel, want je hebt een vrij hoog statief nodig.
Maar laten we het belangrijkste niet vergeten, de beeldkwaliteit. Hoe is die. Voor 2300 euro valt die tegen. Voor dat geld heb ik ook een Swarovski ATC/STC of een Kowa TSN55A. Deze hebben weliswaar geen stabilisatie maar wel een beter beeld. Het verschil zit hem vooral in de pure scherpte, contrast en randverkleuring.
De Kite beeldkwaliteit is echt van een middenklasse. Dat is helemaal niet verkeerd (maar voor 2.300 euro verwacht je een beter beeld). Op het eerste gezicht is het beeld prima en scherp. Echter ga je meer op de details letten, dan valt op dat het sprankelende contrast wat je bij de Kowa en Swarovski ziet, ontbreekt. Ook is in een directe vergelijking de scherpte van de Kowa en Swarovski echt beter. Ook naar de randen toe zie je een behoorlijke grijszweem, zeker dicht aan de randen van het beeld. De oorzaak lijkt interne reflectie te zijn. Wellicht kunnen ze dat in latere productiemodellen nog verbeteren. De beeldbreedte die in theorie wordt opgegeven, geeft mij twijfels. Want die zou bijna net zo breed als de Swarovski en Kowa moeten zijn. Echter in de praktijk is dit beeld bij direct vergelijking circa 20% smaller. Dit geeft, zeker bij een hogere vergroting, toch een extra moeilijkheidsgraad met het vinden van je object, zeker uit de hand.
Als brildrager ben je nog meer in het nadeel, dan kan je het niet het gehele veld overzien. De zogenaamde Eyerelief is te klein. Het is bij deze telescoop net alsof je in een kokertje kijkt. Als je dichterbij de lens komt, krijg je of zwarte vlekken (dat je te dichtbij komt) of je stoot je bril tegen het metaal. Dus het zogenaamde kijkcomfort ligt duidelijk lager dan bij de Kowa en de Swarovski.
De scherpste is prima, maar kan beter. Met donker weer merk je een kleine scherptediepte en is het snel lastig scherp te stellen. Dan mis je het goede contrast. De 17x geeft een mooi overzicht, maar een breder beeld is zeker welkom. Juist omdat je deze telescoop uit de hand wilt gebruiken, gaat het richten op een vogel abrupter dan vanaf een statief. Je schiet je doel daardoor snel voorbij en dan zoek je je wezenloos. Je moet dus leren rustig te bewegen want door het smallere beeld mis je een vliegende vogel vrij gemakkelijk. Eenmaal in beeld doet de stabilisator zijn werk heel goed. Je kan zelfs met grotere vergrotingen een vogel rustig volgen en dan zie je er meer details mee dan met een Kowa of Swarovski uit de hand.
Zoomen is in het begin ook even wennen. De zoom loopt precies andersom dan bij een aantal andere merken. Heb je nooit een telescoop gehad, dan zal je hier echt geen last van hebben.
Conclusie.
Na alle marketing van Kite en van een aantal infuencers, had ik hele hoge verwachtingen. Op gebied van de stabilisatie maakt Kite dit helemaal waar. De stabilisator doet zijn werk meer dan voldoende, heel goed zelfs. Het is verbazingwekkend om te zien hoe stabiel je een 35x uit de hand kan gebruiken.
Het gewicht is voor de omvang best zwaar. Zeker voor tengere mensen en voor mensen met minder kracht in de armen zal dit gewicht snel een beperking zijn. Maar het is wel te doen. Maar ik adviseer iedereen om eerst even te oefenen met iets van circa 1,4 kg zwaar in in je hand dit een tijdje voor je ogen te houden als een telescoop. Als je dit goed kan dan is deze telescoop geen bezwaar. Een vergelijking met telescopen van een ander merk op een statief (ja dat is als totaal veel zwaarder) gaat geheel mank. Die zet je neer en hoef je niet in je handen te houden. Dragen over je schouder om met een tele back pack op je rug is heel anders dan met een riem om je schouder of nek (waar vaak al een verrekijker en of fototoestel hangt).
De beeldkwaliteit is een prima beeldkwaliteit voor een middenklasse telescoop. Maar eerlijk is eerlijk er zijn meerdere middenklasse telescopen die een beter beeld geven. Vooral de (uiterste) randen laten te wensen over. Vertekening is er bijna niet, dus dat is goed), maar vooral het weglopen naar een grijze zweem is in deze prijsklasse toch bedenkelijk.
Toch vind ik de ontwikkeling en het uitkomen van deze telescoop fantastisch. Ruim 10 jaar geleden maakte ik op de Birdfair in Engeland al kennis met een Nikontelescoop met stabilisator. Deze was toen nog duur en groot en zwaar (nog zwaarder). Inmiddels is de techniek nu heel toegankelijk geworden en Kite is nu het eerste merk die een echte handzame (ondanks het gewicht) telescoop uitbrengt die je makkelijk mee kan nemen. Dit geeft zeker nieuwe mogelijkheden als je niet altijd wilt sjouwen met een statief. Deze telescoop kan altijd mee op pad. Als je dan na een lange wandeling even wilt zitten of de heide af te speuren of over zee te kijken, dan heb je in ieder geval een heel stabiel beeld. De beeldkwaliteit kan in mijn ogen relatief eenvoudig verbetert worden. Ook hoop ik dat de bouwkwaliteit van het oculair verbeterd wordt. Het feit dat je de eyecup niet makkelijk kan wisselen en je het oculair redelijk eenvoudig uit elkaar draait is niet goed. Hopelijk komt daar snel een update op.
Wetende dat de ontwikkeling van dit soort technieken altijd razendsnel gaat (in een paar jaar tijd heeft Kite alweer de derde generatie stabilisator uitgebracht), en wetende dat ook Opticron en Swarovski werken aan een telescoop met vergelijkbare techniek zou ik nog even wachten, dan weet je dat het met de beeldkwaliteit ook goed komt. Voor 2.300 euro koop ik op dit moment zelf liever een Swarovski ATC die ik op een statief zet. De beeldkwaliteit is uiteindelijk toch het belangrijkste.
Gezien de ontwikkelingen bij Opticron en Swarovski verwacht ik dat er binnen een jaar telescopen verschijnen met net zo goede stabilisatie maar met betere optiek. Dan wordt het pas echt leuk. Wil je niet wachten en wil je per se een stabilisator dan heb je nu alleen nog de keuze uit de Kite. De eerste Kite’s worden vanaf medio juni uitgeleverd.