Dutch Birding Vogelweekend groot succes.

Het Dutch Birding Vogelweekend wat van 14-17 oktober op Texel gehouden werd was een groot succes. Meer dan 500 vogelaars kwamen dit weekend naar Texel, speciaal om te genieten van de vogels op het eiland. Jaarlijks organiseren het Vogelinformatiecentrum samen met Dutch Birding dit vogelweekend in het najaar. Speciaal om bijzondere vogelsoorten te ontdekken.

Het was Wannes Lely die op zaterdag 15 oktober de meest zeldzame vogelsoort van het weekend ontdekte en daarmee de prijs, een Swarovski CL Curio 7×21 t.w.v. 770 euro won. Deze prijs wordt jaarlijks door het Vogelinformatiecentrum en Swarovski Optik in het vooruitzicht gesteld om het zoeken naar bijzondere vogels te stimuleren.

Wannes Lely was zaterdag vogels gaan kijken en bij het vogelkijkscherm aan de Hoofdweg zag hij een groep witte kwikstaarten met een afwijkende vogel ertussen. Eerst dacht hij aan een jonge citroenkwikstaart maar besloot het toch op een waterpieper te houden en meldde dit met een foto op waarneming.nl. Hier werd het online al snel opgepikt en aan de hand van de foto werd het nieuws verspreid dat er mogelijk een oostelijke gele kwikstaart bij Dorpzicht gezien was. Hierop kwamen vele vogelaars naar de plek en de vogel werd gelukkig direct teruggevonden.

De oostelijke gele kwikstaart komt voor in het oosten van Azie en is pas éénmaal eerder in Nederland gezien. Dit was in 2008 op Vlieland. Met de Ontdekking van deze vogel won Wannes Lely een prachtige verrekijker die hij uit handen van Dutch Birding voorzitter Marten Miske kreeg uitgereikt.

Een andere Texelaar die in de prijzen viel was Koen Stork. Hij won de Mystery Bird Competition die op zaterdagavond georganiseerd werd. Deze vogelkwis werd gehouden door Nils van Duivendijk, schrijver van het Handboek Vogels van Europa, en wordt jaarlijks georganiseerd om de kennis van de vogelaars te testen. Na twee ronden bleek Koen de beste vogelaar van de zaal te zijn en daarmee won hij een Opticron 8×32 verrekijker, beschikbaar gesteld door het Vogelinformatiecentrum en Opticron.

Tijdens het vogelweekend werden meer dan 170 verschillende vogelsoorten gezien. Leuke krenten uit de pap waren naast de oostelijke gele kwikstaart een palles boszanger, vale gierzwaluw, sperwergrasmus, rosse franjepoot, grote kruisbek, en bladkoning. Door de hardere wind gedurende het weekend en het uitblijven van sterke vogeltrek geen record, maar voor de meeste aanwezige vogelaars voldoende om een vogelrijk en gezellig weekend te beleven.

Alle vogelaars kijken alweer uit naar 6 & 7 mei wanneer tijdens het Wadden Vogelfestival het voorjaarsvogelweekend georganiseerd wordt. Het vogelweekend in het najaar 2023 wordt van vrijdag 6 – 9 oktober.