Leica Mystery Bird Competition 2019/2020 ronde 6

Nieuwe ronde, nieuwe kansen

In mei 2018 startte we vanwege ons jubileum een Mystery Bird Competition. Een vogelkwis waarbij je iedere maand twee vogels mocht determineren. Als je ze goed had maakte je kans op de maandprijs en uiteindelijk op de hoofdprijs. Een Leica Trinovid HD 8×32, beschikbaar gesteld door Leica / Transcontinenta. De Mystery Bird Competition werd geschreven door Tim Schipper en Koen Stork, twee van Texels Jeugdige talenten op vogelgebied.

Augustus 2019 zijn we weer een nieuw jaar met wederom 12 nieuwe ronde van de Leica Mystery Bird Competition gestart. Wederom met opnieuw een top verrekijker van Leica als hoofdprijs. Kijk snel verder voor onze tweede Leica Mystery Bird en determineer deze vogels voor prachtige prijzen.

Hoe werkt het?

Vanaf augustus 2019 verschijnt er ieder maand in onze nieuwsbrief een nieuwe aflevering van deze Leica Mystery Bird Competition / Vogelkwis. Per keer krijgt u twee foto’s voorgeschoteld met lastig te herkennen vogels erop (of een deel van de vogel erop). U krijgt een maand de tijd om per mail te reageren welke twee ‘kwis’ vogelsoorten er in de nieuwsbrief van die maand staan. Uit de goede inzenders verloten we iedere maand een DVD pakket bestaande uit de dubbel DVD Zeldzame vogels van Nederland en de dubbel DVD Vogels van Nederland. Hiermee haalt u kennis in huis van bijna 300 verschillende vogelsoorten (een winnaar maakt maar 1x kans op deze prijs, mocht er meerdere keren eenzelfde winnaar zijn gaat de prijs naar een ander die beide maandfoto’s goed had).

Aan het einde van deze competitie, die 12 maanden duurt, kan de winnaar die de meeste vogels goed geraden heeft de hoofdprijs winnen. Als meerdere mensen hetzelfde aantal vogels goed hebben wordt de hoofdprijs verloot. De hoofdprijs bestaat uit een topverrekijker, de Leica Trinovid HD 8×32 ter waarde van 949 euro. Deze kijker is beschikbaar gesteld door Leica (ook sponsor van de Texel Big Day).

– elke maand zullen hier 2 foto’s getoond worden.

– Als je beide soorten goed hebt maak je kans op een prijs.

– Wie gedurende 12 maanden de meeste soorten goed heeft maakt kans op de Leica verrekijker.

– De naamgeving van het CSNA wordt gehanteerd; dit betekent dat bijvoorbeeld Engelse en Noordse Kwikstaart niet goed gerekend worden als het ingestuurde antwoord Gele Kwikstaart is.

– De soorten die in deze competitie voorkomen zijn allemaal vastgesteld op Texel. De lijst met vastgestelde soorten is te vinden op: https://texel.waarneming.nl/soortenlijst_wg_v3.php

Wie zijn de makers van deze kwis?

Tim Schipper (18) en Koen Stork (17), opgegroeid op Texel. Ze zijn beide student (beide Biologie, waarbij Koen een tussenjaar houdt). De interesse in vogels was er al van kleins af aan en de laatste jaren is het steeds serieuzer geworden. Hun interesse in het determineren van lastige soortgroepen is daarmee ook enorm toegenomen. Op 1 januari 2018 werden Tim en Koen (samen met Thomas en Jarne) verkozen tot Vogelaar van het jaar. Mede daarom hebben we als Vogelinformatiecentrum gevraagd om deze kwis op te zetten. Koen en Tim zijn op zijn minst wekelijks in het veld te vinden en hebben inmiddels een eigen zelf ontdek competitie en local patch.

Uitslag ronde 5: 

Kwisvogel nummer 9

Kwisvogelnummer 9: (foto: Karel Mauer)

We kijken hier naar een duikende eend. De combinatie van een witte spiegel, leigrijze bovendelen en flanken, witte buik en oranje poten sluit de meeste soorten uit. Sterker nog, er blijft er eigenlijk maar eentje over: Brilduiker. Nonnetje lijkt er ook sterk op, maar bij die soort is de witte tekening op de dichtgevouwen vleugel anders. Ook heeft Nonnetje niet van die regelmatige schubjes op de bovendelen. Bovendien hebben ze grijze in plaats van oranje poten.

Kwisvogelnummer 9: Brilduiker(foto: Karel Mauer)

Kwisvogel nummer 10

Kwisvogelnummer 10: (foto: Harvey van Diek)

We zien hier een kleine, groenachtige zangvogel. Er is eigenlijk weinig aan de vogel te zien, de handpenprojectie is zo’n 80% van de zichtbare tertials. Er zijn geen opvallende patronen zichtbaar, de vogel is vrij egaal fletsgroen zo lijkt het. Als je goed kijkt valt er iets van een licht pootje te zien op de foto. Met deze set kenmerken kom je al snel uit op de familie van de loofzangers (Phylloscopidae). Tjiftjaf is uit te sluiten door de lange handpenprojectie, bovendien lijkt de vogel wat helderder gekleurd dan de gemiddelde Tjiftjaf. Ook voor Iberische Tjiftjaf is de handpenprojectie te lang. Voor Fluiter is de handpenprojectie te kort en die soort is ook veel helderder van kleur. Dan blijft er eigenlijk maar 1 soort over: Fitis.

Kwisvogel nummer 10: Fitis (Foto: Harvey van Diek)

Ronde vijf was voor veel deelnemers een gemiddelde ronde. Voor het eerst hadden alle deelnemers één vogel allemaal goed, de Brilduiker. De Fitis gaf voor circa de helft toch problemen, veel mensen dachten aan een (westelijke) Bergfluiter. Maar meer smaken dan Bergfluiter en Fitis werden niet gegeven. Het blijft dus spannend. Er zijn nog alle kansen, dus doe mee. Deze ronde hebben we Jos Welbedacht getrokken uit de mensen die beide vogelsoorten goed had. Jos jij bent dus deze ronde de winnaar. Stuur ons even een mailtje met je adres gegevens.

ronde 6

Kwisvogel nummer 11

Kwisvogel nummer 12

Uw antwoorden mag u mailen naar dit adres. De uitslag volgt in de editie van de volgende maand.

Met het inzenden gaat u ermee akkoord dat uw naam en uitslag (als u wint) gebruikt wordt op deze website.

Leica Logo RGB