Leica Mystery Bird Competition / Vogelquiz juni

Aflevering 2.

Op 30 april 2008 opende we ons Vogelinformatiecentrum in de Cocksdorp. Inmiddels zijn we 10 jaar verder en hebben we vogels kijken op Texel opnieuw op de kaart gezet. Om ons jubileumjaar te vieren organiseren we nu 12x een vogelquiz met leuke prijzen. Dit om iedereen zijn of haar kennis omhoog te brengen. Deze Vogelkquiz is gemaakt door Koen Stork en Tim Schipper. Twee van Texels getalenteerde jeugdige vogelaars. Kijk snel verder voor onze tweede Leica Mystery Bird en determineer deze vogels voor prachtige prijzen.
Leica mysterybird Small

Hoe werkt het?
Iedere maand verschijnt er in onze nieuwsbrief een nieuwe aflevering van deze Leica Mystery Bird Competition / Vogelquiz. Per keer krijgt u twee foto’s voorgeschoteld met lastig te herkennen vogels erop (of een deel van de vogel erop). U krijgt een maand de tijd om per mail te reageren welke twee ‘quiz’ vogelsoorten er in de nieuwsbrief van die maand staan. Uit de goede inzenders verloten we iedere maand een DVD pakket bestaande uit de dubbel DVD Zeldzame vogels van Nederland en de dubbel DVD Vogels van Nederland. Hiermee haalt u kennis in huis van bijna 300 verschillende vogelsoorten (een winnaar maakt maar 1x kans op deze prijs, mocht er meerdere keren eenzelfde winnaar zijn gaat de prijs naar een ander die beide maandfoto’s goed had).

Aan het einde van deze competitie, die 12 maanden gaat duren, kan de winnaar die de meeste maanden goed geraden heeft een hoofdprijs winnen. Als meerdere mensen hetzelfde aantal vogels goed hebben wordt de hoofdprijs verloot tussen de hoogste eindigers. De hoofdprijs bestaat uit een topverrekijker, de Leica Trinovid 8x32HD ter waarde van 949 euro. Deze kijker is beschikbaar gesteld door Leica (ook sponsor van de Texel Big Day).

– elke maand zullen hier 2 foto’s getoond worden.
– Als je beide soorten goed hebt maak je kans op een prijs.
– Van deze maandwinnaars wordt iemand getrokken die de Leica verrekijker wint.
– De naamgeving van het CSNA wordt gehanteerd; dit betekent dat bijvoorbeeld Engelse en Noordse Kwikstaart niet goed gerekend worden als het ingestuurde antwoord Gele Kwikstaart is.
– De soorten die in deze competitie voorkomen zijn allemaal vastgesteld op Texel. De lijst met vastgestelde soorten is te vinden op: https://texel.waarneming.nl/soortenlijst_wg_v3.php

Wie zijn de makers van deze quiz
Tim Schipper (16) en Koen Stork (15), opgegroeid en nog steeds woonachtig op Texel. Ze zijn allebeid scholier en doen VWO en zitten nu in de 5e klas. De interesse in vogels was er al van kleins af aan en de laatste jaren is het steeds serieuzer geworden. Hun interesse in het determineren van lastige soortgroepen is daarmee ook enorm toegenomen. Op 1 januari 2018 werden Tim en Koen (samen met Thomas en Jarne) verkozen tot Vogelaar van het jaar. Mede daarom hebben we als Vogelinfromatiecentrum gevraagd om deze quiz op te zetten. Koen en Tim zijn op zijn minst wekelijks in het veld te vinden en hebben inmiddels een eigen zelfontdekcompetitie en local patch.

Volgende maand verschijnen er in deze rubriek, naast twee nieuwe foto’s ook een gedegen uitleg hoe je de juiste soort kon raden. Volg deze rubriek en vergroot op deze manier je vogel kennis en maak dus kans op leuke prijzen.

De oplossingen voor de maand mei zijn:
Soort 1: Steenloper
mei 001
De lange vleugels en het vrij langgerekte lichaam maken duidelijk dat het hier om een steltloper gaat. De mantelveren zijn donkerbruin/zwart met een lichter bruine rand. Ook lijkt de vogel iets van wit op de rug te hebben. De kleur en tekening op de mantelveren sluiten eigenlijk alle steltlopers uit, behalve Steenloper. Ook Paarse Strandloper lijkt vergelijkbaar getekend, hier zou je echter geen wit op de bovendelen, een kortere handpenprojectie en een meer blauwgrijze kleur op de zichtbare delen verwachten.
oplossing mei 001 Small
Soort 2: Tafeleend
mei 002
Je ziet een duikende vogel met een plomp postuur en met een duidelijk aanwezige maar korte staart, hieruit blijkt dat het om een eend gaat. Je zou nog kunnen denken aan futen maar die hebben een slanker postuur en geen duidelijk aanwezige staart. Aangezien de vogel duikt is het duidelijk dat het om een duikeend gaat. Er zijn echter maar twee soorten met een lichtgrijze rug én lichte flanken: Tafeleend en Topper. De vogel op de foto heeft lichtgrijze flanken, rug en onderdelen. Dit in combinatie van de zwarte kont en staart is de juiste soort Tafeleend. Bij Topper zijn de flanken veel witter evenals de onderdelen. Door het licht lijken de flanken en rug op deze foto ook erg licht maar je ziet dat de onderdelen echt grijs zijn, wat bij Topper wit is.

Uit de vele inzendingen zijn er toch velen geweest die er bij één of twee soorten naast zaten. Gelukkig zijn er ook goede inzendingen binnengekomen. Het prijzenpakket bestaande uit de twee dubbel DVD’s gaat naar Janneke Kimstra.

Ronde 2. De soorten voor de maand juni zijn:
Soort juni 1;
mystrey juni 001 Small
Soort juni 2:
Mystery juni 002 Small

Antwoorden mogen worden gemaild via deze link.

Volgende maand kunt u hier de uitslag van deze maand lezen. Dan leest u uitgebreid waaraan u kunt zien welke soorten het zijn.

Leica Logo RGB