Nieuwe verrekijker Meopta: middenklasser van topniveau

Inleiding

Meopta is één van de weinige fabrikanten waarvan alle verrekijkers echt in Europa (Tsjechië) of in Amerika gemaakt worden. De meeste concurrenten in de prijsklasse van 150-1100 euro werken met complete concepten of op zijn minst met veel onderdelen uit China. Meopta is van oudsher één van de grootste spelers in de optiekwereld en was lange tijd toeleverancier voor andere grote merken. Afgelopen jaren zijn ze meer en meer eigen verrekijkers en telescopen gaan ontwikkelen, en niet zonder succes.

Inmiddels bestaat de telescopenlijn uit twee modellen. De Meopro HD80 is een middenklasse-model en de Meostar S2 kan zich absoluut meten met de Swarovski ATS-serie. In de verrekijkers hebben ze in de top de Meostar-serie, in de middenklasse de Meopro HD-serie en in de startklasse de zeer succesvolle Optika-serie. Deze laatste is gerust één van de betere en zeker robuuste verrekijkers in de 300 euro klasse.

Nu lanceren ze onder de naam Meopro een geheel nieuwe verrekijker: de AIR 42 HDED+  Deze verrekijker met open brug is er in twee uitvoeringen: 8×42 en 10×42. Meteen even een puntje van kritiek: de naamgeving. Wie verzint HDED+? Op deze manier willen ze vertellen dat er goed glas en goede coatingen gebruikt zijn. HD wordt door veel merken gebruikt als er fluorietglas in de frontlenzen gebruikt wordt. Andere merken gebruiken dan de term ED en weer andere de aanduiding +. Meopta gebruikt ze  nu alle drie. Beetje overdreven marketing. 🙂

Maar … de verrekijker – en daar gaat het om – is verrassend goed. De eerste indruk als je hem uit de doos haalt, is dat hij robuust is. Meopta staat daar om bekend. Hij ligt goed en stevig in de hand. Dan het beeld … Dat is meer dan verrassend! Een ongekende beeldkwaliteit. Als je geen prijs zou weten, denk je vast dat je een verrekijker van ruim duizend euro in de hand zou hebben. Maar deze kijker kost 699 voor de 8×42 en 739 euro voor de 10×42.

We gaan de verrekijker eens meer in detail bekijken.

Uit de doos

Ook Meopta gaat met haar tijd mee als het gaat om bewustwording. De doos is nog steeds een mooie herkenbare doos van Meopta met de duidelijke opdruk. Maar je ziet aan het papier en kartonkeuze dat er inmiddels volop rekening wordt gehouden met het milieu. Goede ontwikkeling dus.

In de doos zit een bruikbare en goedgevormde tas. Zoals bijna altijd is de tas iets krap om de kijker met riem in op te bergen. Maar deze tas is zo ontwikkeld dat de kijker erin gaat en je de riem van de kijker dan tevens als draagriem van de tas kunt gebruiken. Persoonlijk vind ik dat niet handig. Als je de kijker wilt gebruiken, zit je opeens met een losse tas; waar laat je die dan weer? Overigens: de meeste vogelaars gebruiken geen tas bij de kijker want het is alleen maar oponthoud. Ik draag mijn kijker altijd zonder tas om m’n nek, daar hoort een verrekijker, gebruiksklaar. Dus mijn advies, laat de tas lekker in de doos, alles draait om de kijker.

De kijker wordt geleverd met een fijne, beetje lange, draadband die een goed draagcomfort heeft. De riem wordt op de traditionele manier bevestigd, dus dat is save. Bij de draagband wordt een regenkapje geleverd voor bevestiging aan de riem. Ons advies is: gebruik dat regenkapje altijd. Dit voorkomt dat de oculairlenzen van de verrekijker snel vies worden. Met vieze lenzen heb je minder licht en scherpteverlies.

Aan de objectieflenzen van de kijker zitten lensdoppen. Deze zijn op een bijzondere manier bevestigd. Met een magneetje. Dit lijkt leuk en handig; als je ze eraan ‘plakt’ dan werkt dat goed: de doppen sluiten goed af en laten zich soepel verwijderen. Maar … de magneetsluiting is echt niet sterk genoeg. Je gaat deze doppen kwijtraken, dat is zeker. Overigens, ik vind dat lensdoppen bij normaal gebruik sowieso niet nodig zijn. Ook die kosten iedere keer tijd om je kijker te kunnen gebruiken. Een beetje vogelaar wil zijn kijker direct in de aanslag hebben, dus: geen doppen erop. Een regenkapje is wel zinvol, dat wip je eraf in een beweging naar je ogen toe en je kan meteen kijken. Dus mijn advies: laat die magneetdoppen in de tas of doos, dat voorkomt veel frustratie en kosten (omdat je anders steeds nieuwe moet bestellen, want er wordt maar één paar meegeleverd).

De verrekijker

Dan het belangrijkste: de verrekijker. Deze is uitgevoerd in het bekende Meopta groen met zwarte accenten. De kijker is niet licht, maar voelt zwaar en degelijk aan. Het is zeker geen lichte kijker. Met zijn 860 gram (8x) en 830 gram (10x) hoort de kijker tot de zwaardere 42mm kijkers. Echter een Swarovski uit de EL-serie zit ook rond de 840 gram en de Leica Noctivid 42 zit op 890 gram. Dat scheelt niet heel veel. Voordeel is (zeker bij de 10x) dat je de kijker door het hogere gewicht goed stabiel kunt houden. De kijker drukt op een natuurlijke manier in je handen en dat voorkomt kleine trillingen. De kijker is uitgevoerd met een zogenaamde open brug. Dit houdt in dat de beide kijkbuizen met twee verbindingen aan elkaar vastzitten. Swarovski is daar ooit mee begonnen met de vroegere EL-serie. Voordeel van de open brug is dat de grip op de kijker verbetert. Ook kan het leiden tot iets gewichtsbesparing.

Het type rubber dat om de kijker zit is strak en van hoge kwaliteit. Met andere modellen van Meopta is daar goede ervaring mee. Over de kijker lopen een paar speelse lijnen, die zijn puur uiterlijk en eigenlijk overbodig, maar geven de kijker wel een eigen look. De kijker is heel netjes afgewerkt en ziet er strak en modern uit.

De eyecups zijn van een zacht rubber, dit zal vooral de brildragers aanspreken. De eyecups zijn in drie standen uit te draaien. Het mooie van deze eyecups is dat ze heel makkelijk uit te schroeven zijn waardoor je de kijker prettig en goed kunt reinigen. Meopta kennende zullen ze ook wel zorgen voor reserveonderdelen bij de dealers, want de ervaring leert dat eyecups nooit het eeuwige leven hebben. Er is geen merk waarbij de eyecups op den duur niet vervangen moeten worden vanwege slijtage. Het vervangen is bij deze Meopro AIR dus een fluitje van een cent.

De 8×42 heeft opvallend grote (brede) oculairlenzen. Dit geeft een groot kijkcomfort. De kijker is snel goed voor de ogen te zetten en ook voor brildragers (met ingedraaide eyecups) is er snel een mooi breed en rond beeld te maken. De kijker is opvallend helder en scherp van beeld. Echt verrassend voor een kijker met deze prijs. Het beeld is voor een 8x mooi breed, de randen zijn opvallend scherp. Je zult bijna denken dat er zogenaamde field flattener lenzen zijn gebruikt. Ik kan dit nergens terugvinden, maar de randen kennen bijna geen vertekening en ook qua verkleuring zijn de randen van het beeld goed te noemen. Onder extreme omstandigheden is er iets kleurafwijking ontdekken, maar voor normaal gebruik noem ik dit echt goed. Wat dat betreft is in deze prijsklasse de benaming HDED+ wel weer goed te praten 🙂

De 8x versie blinkt echt uit in de beeldbreedte. Met een breedte van 140 meter breed op 1000 meter afstand scoort deze verrekijker bovengemiddeld in deze prijsklasse. Opvallend is dat de 10×42 dit niet waar kan maken. Deze komt maar tot 110 meter beeldbreedte. Eigenlijk had ik hier meer van verwacht. De eyerelief (hoe ver mogen de ogen van het glas blijven voordat je last krijgt van een smaller beeld) is bij beide kijkers erg goed. Bij de 10x is dit 18 mm en bij de 8x is dit zelfs 22 mm. Opvallend is dat de eyecups niet zover uit kunnen draaien. Dit kan het effect geven dat je zonder bril (zeker bij de 8x) iets last krijgt van zwarte plekken in beeld. Dit betekent dat het glas van de oculairen te dicht bij je ogen komt. Dan moet je de kijker een fractie verder van je ogen houden waardoor het beeld beter wordt. Overigens had ik met en zonder bril geen last van zwarte plekken in beeld terwijl ik de kijker gewoon tegen mijn bril en oogkassen kon houden. Het kijkcomfort was perfect.

Door het brede beeld van het 8x model geeft de kijker veel rust en diepte. De kleurcorrectie is goed en het kleurbeeld komt heel neutraal over. Waar Meopta in het algemeen lijkt op het warme beeld van Leica, vind ik dat beide AIR modellen een iets neutraler beeld geven dan ik gewend ben bij Meopta. Erg goed dus. Zoals gezegd is de scherpte naar de randen toe (en de vertekening) ook goed gecorrigeerd. Dit maakt dat deze kijker een heel mooie beeld geeft. Zeker de 8x is extreem mooi voor deze prijsklasse, maar ook de 10x heeft een fraai beeld. Het contrast is niet overdreven, de lichtsterkte is goed, waardoor zelfs onder donkere omstandigheden het beeld als heel scherp wordt ervaren. De exacte lichttransmissie is niet eens hoog. Deze ligt op 83%. Dit houdt in dat van al het licht wat er binnenkomt circa 83% onze ogen bereikt. Dit kan hoger. De huidige topmodellen van Swarovski, Leica en Zeiss scoren extreem hoog: tussen de 89 en 91%. Deze Meopro AIR geeft een beeldindruk waarbij ik dacht dat de lichttransmissie hoger was. Dit hebben ze dus goed gedaan.

De kijker kan tot 2,3 meter dichtbij scherpstellen. Dit is gemiddeld. Voor gemiddeld gebruik en zeker om vogels te observeren is dit ook meer dan goed, maar ga je een kijker veel gebruiken voor planten en insecten dan is iets dichterbij  wenselijk.

De dioptrieknop is verwerkt in de centrale focusknop. Je kunt hem heel netjes en soepel verstellen. De knop is niet op slot te zetten. In de praktijk is dat ook niet nodig.

De scherpstelknop is groot en netjes geribbeld. Hij draait lekker soepel en je bent snel van oneindig naar close focus. Zeker bij de 8×42 is de scherptediepte heel goed waardoor je snel en goed kan focussen. De 10x heeft zoals altijd een iets kleinere (heeft met de sterkere vergroting te maken) scherptediepte. Focussen komt hierbij iets preciezer. Maar is ook bij de 10x geen enkel probleem.

De breedteverstelling van de kijker gaat zwaar. Persoonlijk vind ik dat juist prettig, want dan verdraait dat niet snel als je hem om de nek hebt hangen. Maar ik weet uit de praktijk dat er veel mensen zijn die vinden dat dit soepel moet gaan. Persoonlijk is mijn ervaring dat soepel al snel te soepel wordt, en dat zal bij deze kijker naar verwachting niet snel gebeuren.

Mensen die een lichtgewicht verrekijker zoeken moeten dit model niet nemen. De kijker is met 860 gram (8x, de 10x is 30 gram lichter) gewoon aan de zware kant. Echter als je door de kijker kijkt, dan geniet je zo veel dat je snel vergeet dat je best een zware kijker in de hand hebt. Voordeel van een wat hoger gewicht is zoals gezegd de stabiliteit, maar gedurende je wandeling moet je het wel meedragen. In combinatie met de comfortabele draagriem is deze kijker heel goed te hanteren.

Conclusie.

De Meopta Meopro AIR HDED+ is een buitengewoon mooie verrekijker die alleen een beetje zwaar is. Verder heeft hij alleen maar voordelen. Grootste voordeel is misschien wel zijn prijs. Voor 699 euro koop je een van de mooiste 8x verrekijkers die ik momenteel voor die prijs ken. Als deze kijker tussen kijkers van boven de 1.000 euro staat valt hij niet uit de toon. Van de 10x had ik een iets breder beeldveld verwacht,  maar verder, net als de 8x, alleen maar lof.

Verbeterpunt voor Meopta: laat de gekke magneet-lensdoppen alsjeblieft weg, want die voegen op deze manier alleen maar frustratie toe. Niet gebruiken dus. Hopelijk gaat Meopta die snel wisselen voor de normale doppen die gewoon met een rubber strap om de kijker zit.

Wij hebben de Meopro AIR gewoon op voorraad en u bent altijd welkom om deze prachtige kijker zelf te testen. Bestellen kan natuurlijk altijd via onze webshop, wij versturen gratis door geheel Nederland.

Specificaties:

Magnification                                                           8x                                10 x

Objective Lens                                                          42mm                        42 mm

Field of view (m/1000m // ft/1000yds)            140 // 459                 110 // 360

Field of view                                                              8 °                            6.4 °

Eye relief                                                                    22 mm                       18 mm

Shortest focusing distance (m / ft)                     2.3 // 7.75                2.3 // 7.75

Exit Pupil Diameter                                                 5.25 mm                    4.2 mm

Daylight Transmission                                            83%                             83 %

Interpupillary Distance                                           56 / 74 mm              56 / 74 mm

Dioptric Correction                                                   -4 / 4 D                    -4 / 4 D

Height (mm / in)                                                       157 // 5.9                  152 // 5.9

Width (mm / in)                                                        129 // 5.0                129 // 5.0

Depth (mm / in)                                                         63 // 2.4                63 // 2.4

Weight – without caps and strap (g / oz)            860 // 29.2            830 // 29.2