Review Swarovski NL Pure 32

In de zomer van 2020 kondigde Swarovski een geheel nieuwe topverrekijker aan, de NL Pure 42. Deze kijker kwam in augustus 2020 op de markt in drie varianten: 8×42, 10×42 en 12×42. Swarovski verraste vriend en vijand met deze verrekijker. Niet dat er iemand twijfelde aan de kwaliteit van Swarovski, maar deze drie kijkers zijn qua kwaliteit ongekend. Vanaf het voorjaar 2021 is er naast de 42 mm serie ook een 32 mm serie in twee varianten: een 8×32 en een 10×32. Beide zijn er ook nog eens in twee kleuren. In het bekende groen en in een geheel nieuwe kleur: Burnt Orange.

Natuurlijk is het grote verschil tussen de NL Pure 42 en de nieuwe NL pure 32, het gewicht en omvang. De nieuwe 32 mm is 200 gram lichter dan zijn grotere broer. De kijker is ook qua afmetingen kleiner. Bang dat deze verrekijker te klein zou zijn, is echt niet nodig. Ondanks zijn kleinere omvang ligt de kijker erg prettig in de hand, ook met grotere handen. Het is qua handligging de beste kijker die ik ken. Door de versmallingen in de behuizing (aan beide zijden) voelt de kijker heel natuurlijk aan. Net als bij de 42 serie is de gewichtsbalans iets naar de oculairen (oogzijde) verplaatst. Hierdoor ligt de kijker perfect in balans. Als je kijkt hoef je niet te corrigeren om de kijker mooi in evenwicht te houden. Je kan de kijker dus perfect stil houden. Dit was al een verbazing toen ik in augustus 2020 alle drie de 42 mm modellen aan het testen was, maar bij de 32 serie is het dus ook het geval. Kortom, qua ligging in de hand een regelrechte topper.

Ondanks de kleinere afmetingen zit de scherpstelknop voor de meeste handen gewoon op een goede en natuurlijke plaats. De scherpstelling draait heel soepel en gaat van links naar rechts en andersom zo goed als even zwaar (of beter gezegd even licht). Je voelt nauwelijks verschil. Voor de scherpstelknop zit de dioptrie instelling; een draaiknop die iets naar links en rechts kan. Aan de andere zijde, tussen de twee kijkerbuizen in, kan je de dioptrie aflezen (van ruim -4 tot ruim +4). De neutraalstand voel je iets als je aan de knop draait.

Optisch: in de NL Pure 32 serie worden hetzelfde glas en dezelfde coatingen gebruikt als in de NL Pure 42-serie. Dit houdt in dat dit de enige 32 mm kijker is die zo lichtsterk is. Van deze twee modellen is de lichttransmissie ongekend hoog (92 %). Er gaat dus nauwelijks licht verloren. Als je de NL Pure 42 mm vergelijkt met dezelfde vergroting NL Pure 32 mm, dan zie je wel een voordeel ten opzichte van de 42 mm. Dit verschil is bij de NL Pure groter dan dat dit is bij de vergelijking van de EL42-EL32. Die zitten qua lichtsterkte dichter bij elkaar. De NL Pure 32 is op dit moment de meest lichtsterke 32 mm kijker. Wil je echt meer lichtsterkte in deze topklasse dan ben je aangewezen op de NL Pure 42.

Door de zogenaamde Field Flattener lenzen, die ook in de NL Pure gebruikt worden, is het beeld van rand tot rand perfect scherp zonder noemenswaardige randvertekening.

De beeldbreedte van deze twee modellen is ongekend. De NL Pure 8×32 heeft een beeldbreedte van 150 meter en de NL Pure 10×32 heeft een beeldbreedte van 132 meter. Hiermee evenaren ze de Zeiss SF32 kijkers. Dit brede beeldveld geeft een ongekende rust in het beeld. Opvallend is dat bij de EL-serie (het voorgaande topmodel van Swarovski) de EL32 een net iets breder beeldveld had dan de EL42 modellen. Bij de NL Pure wint de NL Pure 42-serie van de 32-serie. Dit kan voor de puristen onder ons een reden zijn om voor de NL Pure 42 te gaan. Overigens is het verschil in beeldbreedte tussen de NL Pure 10×42 en de NL pure 10×32 maar 1 meter (in het nadeel van de 32). Bij de NL Pure 8×42 en de NL Pure 8×32 is het verschil in beeldbreedte 9 meter (in het nadeel van de 32). Met andere woorden, bij de 10x hoef je alleen maar op gewicht en lichtsterkte te focussen. Als lichtsterkte niet het allerbelangrijkste is, is de 10×32 een topkijker die toch circa 400 euro voordeliger is dan de 10×42 (en ook nog eens lichter en kleiner is). Bij de 8×42 krijg je naast meer lichtsterkte wel een duidelijk breder beeldveld ten opzichte van de 8×32. De 8×42 is dan wel ruim 400 euro duurder en 200 gram zwaarder maar het bredere beeldveld zou voor mij een reden kunnen zijn om bij een 8x toch voor de 42 serie te kunnen kiezen.

Net als bij de NL Pure 42 modellen kan ook de NL Pure 32 uitgerust worden met het optionele hoofdsteuntje. Het blijft nog wat vreemd om te zien, maar het werkt echt. Vooral voor brildragers. Je kan de kijker strakker tegen je voorhoofd duwen zonder dat de kijker dieper in je oogkassen of tegen je bril komt en gaat irriteren. Hierdoor kun je de kijker stabieler houden. Dit is zeker voor de 10x een voordeel. Ook mensen die last hebben van wat trillende handen of armen zijn met NL Pure 8x met een hoofdsteun echt iets beter af.

De kortste instelafstand is 2 meter, net als bij de grotere NL Pure 42. Met twee meter kom je eigenlijk nooit tekort en kan je de kijker ook inzetten bij het bekijken van insecten, vlinders en planten en bloemen.

Kortom onze conclusie is dat Swarovski met de NL Pure 32 serie nu ook op 32mm gebied met kop en schouders de beste verrekijker op de markt heeft. Helaas ook de hoogste prijs, maar toch is deze kijker dat dubbel en dwars waard. Deze kijker gaat zeker weer 10 jaar (of veel langer) mee. Bent u op zoek naar de beste 8x verrekijker dan zou ik zeker ook de NL Pure 8×42 bekijken, maar als u een lichte en kleinere topkijker wilt, dan is er eigenlijk geen keuze. Zoekt u een 10x, ook dan is de NL Pure 10×42 zichtbaar iets lichtsterker, maar ook iets groter, zwaarder en duurder. Behalve bij lichtsterkte, omvang en gewicht zijn er bij de 10x nauwelijks verschillen.

Voor wie herkenbaar wil zijn, is er natuurlijk een prachtige Burnt Orange kleur. Ik moet heel eerlijk toegeven, het is een schitterende kleur die minder opvallend is dan je zou verwachten. Het is weer eens iets anders dan groen. Maar ik verwacht dat de meeste vogelaars voor de vertrouwde groene kleur zullen gaan.

Verder wordt deze NL Pure 32mm gewoon compleet geleverd, met tas een erg comfortabele draagriem, schoonmaakdoekje en een schoonmaakset om de buitenzijde van de kijker te reinigen (als je een keer muggenolie of zonnebrandcrème gebruikt hebt).

Wij hebben de kijkers altijd in het Vogelinformatiecentrum staan om te testen. Via onze webshop kunt u ze altijd voor de scherpste prijzen bestellen en worden ze goed verpakt gratis toegestuurd.

Op dit moment zijn de prijzen in onze webshop:

NL Pure 8×32     €2.290,00
NL Pure 10×32   € 2.337,00

Een jaar in het veld

Omdat de NL pure 42 serie inmiddels al een jaar in de praktijk gebruikt wordt, kunnen we ook de eerste geluiden van onze duurtest noemen. Dit ondanks de nog altijd beperkte voorraadstatus.

Aanvankelijk waren er bedenkingen over de bouw van de smalle brug. Tot op heden blijkt die heel stevig en betrouwbaar te zijn. Wij hebben hier nog geen enkel probleem mee gehad. Een enkele gebruiker vindt dat de brug iets zwaarder zou mogen scharnieren. Echter de meeste mensen vinden de afstelling prettig. Een kwalijk punt is de kwaliteit van de rubber beschermdoppen aan de objectiefzijde. Deze zijn bij veel gebruikers al snel kapot en dan vallen zij  eraf. Gelukkig is de service van Swarovski zo goed dat deze snel vervangen worden door nieuwe, maar dit punt mogen ze wel een keer verbeteren. Wij adviseren de mensen tegenwoordig om de doppen er maar af te laten, want tot nu toe gaan ook de nieuwe weer te snel kapot. Natuurlijk is dit geen reden om zo’n goede kijker niet te kopen, maar ik hoop dat Swarovski hier snel aandacht aan besteedt en met verbeterde doppen komt.

Veel mensen met een bril moeten de eyecups een eerste standje opdraaien om te voorkomen dat ze zwarte vlekken in het beeld krijgen. Dit komt door het grote eyerelief dat de kijker heeft. Dit houdt in dat de kijker relatief ver van de ogen gehouden mag worden voordat het beeldveld gaat versmallen. Zwarte vlekken in beeld kan maar twee dingen betekenen. De kijker staat te breed of het glas van de oculairen komt te dichtbij de ogen. Dit laatste is in te stellen door de eyecups op de juiste hoogte in te stellen.

Het is saai om te schrijven maar de belangrijkste conclusie uit de duurtest is eigenlijk dat iedereen die er nu al langere tijd mee rondloopt, zegt dat de kijker ongekend mooi en goed is. Onder alle lichtomstandigheden is de kijker verbluffend goed. Onze verwachting is dat dit bij de 32-serie niet anders zal zijn.