Opticron: op nieuw terrein met de nieuwe Aurora

Opticron is vooral bij Engelse vogelaars een begrip. In Engeland is Opticron al meer dan 25 jaar één van de grootste leveranciers van verrekijkers en telescopen. In Nederland is Opticron sinds een jaar of 10 actief en bij een geselecteerd aantal dealers verkrijgbaar. Opticron is een merk dat heel sterk is in de betere “instap-” en “middenklasse” verrekijkers met tot voor kort prijzen variërend van circa 150 euro tot 750 euro. Tot op heden was hun meest hoogwaardige model de Opticron DBA. Een kijker van net geen 800 euro met een open brug en prima glas. De prijs-kwaliteit verhouding bij deze Opticron DBA is echt goed.

Dit voorjaar heeft Opticron een nieuw topmodel gepresenteerd. De Opticron Aurora 8×42 VHD en de Opticron Aurora 10×42 VHD, beide kijkers van meer dan 1.000 euro. Dat vraagt om een nadere beschouwing.

Mensen die net instappen in de hobby vogels kijken geven vaak niet meteen een flink bedrag uit voor een verrekijker. Een bedrag van 1.000 euro of meer wordt meestal uitgegeven door mensen die aan hun tweede of derde kijker toe zijn en dan een hele goede willen kopen. Bij het slechten van de 1.000 eurogrens wordt vaak meteen verder gekeken naar de uiterste topmodellen. Hoe gek het ook klinkt, maar als je bereid bent om 1.000 euro uit te geven dan is 2.000 euro ook niet meer heel ver weg. Daarom zie je bij veel merken in de “instap” en “middenklasse” verrekijkers meestal een line up die gaat tot circa 700 euro. Daarboven zijn er maar enkele merken die echt goede verrekijkers presenteren die dat geld ook waard zijn. De bekende voorbeelden zijn natuurlijk de Zeiss Conquest HD, Leica Trinovid HD en Swarovski CL. Deze modellen behoeven geen uitleg en zijn alle drie echt goed. Dus als je als merk een model uitbrengt in deze prijsklasse moet het ook wel echt goed zijn. Opticron durft deze competitie met haar nieuwe model Aurora aan te gaan.

De nieuwe Aurora is verkrijgbaar in de 8×42 en 10×42 uitvoering voor respectievelijk € 1.049,00 en € 1.079,00 euro.

De kijker is voor een 42 mm model niet groot of zwaar te noemen. Met zijn 725 gram is de kijker licht te noemen. Het is één van de weinige kijkers die zogenaamde Field Flattener lenzen in het optische systeem gebruikt. Door gebruik van deze lenzen neemt de randvertekening af en wordt het beeld in de randen scherper. Als ik de kijker test, zie ik dat ze geen 100% sterke Field Flattener lenzen hebben gebruikt. Er is nog enige randvertekening te bespeuren, maar duidelijk minder dan andere kijkers in deze prijsklasse. In de frontlenzen wordt ED glas gebruikt, dat is in het beeld terug te zien; chromatische aberratie is nauwelijks aanwezig. Ook in de randen en met zwaar tegenlicht zie je nauwelijks kleurafwijkingen. Dus optisch voldoet deze kijker gewoon aan de verwachtingen.

Het gebruik van de Field Flattener lenzen vertaalt zich in een rustig beeld met weinig vertekening/verstoring in de randen. Dit merk je als je rustig het landschap aan het afzoeken bent naar vogels of andere dieren. Het contrast in het beeld is goed te noemen. Over de lichttransmissie worden geen specificaties gegeven, maar in een één op één vergelijking met andere kijkers in dit prijssegment zie ik daarin geen verschillen. De kleurechtheid is heel goed. Ik vind de kleuren heel neutraal.

De beeldhoek is bij de 8×42 ruim 8 graden en in meters resulteert dat in een beeld van 141 meter breed op 1.000 meter afstand. Dit is gewoon goed voor een 8x verrekijker. De beeldhoek van de 10×42 meet 116 meter op 1.000 meter afstand. Dit is gemiddeld en had ik iets beter verwacht. Hier had Opticron verschil kunnen maken.

De kortste scherpstelafstand is 1,9 meter. Hiermee is de kijker allround inzetbaar, zelfs om insecten zoals vlinders en libellen te bekijken is de kijker dus goed bruikbaar. Rechtopstaand kan je bijna tot je eigen voeten scherpstellen en dat is prettig.

De kijker is uitgerust met redelijk grote en robuuste eyecups die je in vier stappen uit kan draaien tot maximaal (de stand voor niet-brildragers). Zoals bij heel veel kijkers moeten mensen bij wie de bril wat verder van de ogen staat rekening houden met dat het beeld iets smaller wordt. De eyerelief is bij deze kijker best hoog (18 mm) maar in de praktijk overzie je met een ver-afstaande bril niet het gehele beeld. Dit klinkt als een minpunt bij deze kijker, maar de concurrerende kijkers van andere merken hebben daar ook last van. Je moet echt in een nog hogere prijsklasse zoeken, wil je daar geen last van hebben (Swarovski EL of NL Pure of Zeiss SF en Leica Noctivid). Er zijn maar bijzonder weinig kijkers in de middenklasse en in de 1.000 euro klasse die dit goed voor elkaar hebben. Voor mensen zonder bril geldt dat de eyecups wel prettig tegen of in de oogkassen vallen en soepel in- of uit draaien.

De kijker ligt door het relatieve lage gewicht van ruim 700 gram lekker in de hand. Er zijn geen uitsparingen voor de duimen, dus het geheel is redelijk standaard. De scherpstelknop is groot en prettig in gebruik. Het kost relatief weinig omwentelingen (500 graden) om geheel van close focus tot oneindig te komen. Dit zullen veel gebruikers als prettig ervaren. Een nadeel hiervan is altijd dat je snel door je scherpstelpunt heen bent. Zelf heb ik dit bij beide modellen niet als een nadeel ervaren. De dioptrie-instelling zit verwerkt in de focusknop. De bovenzijde daarvan kan je iets omhoog trekken waarna je dat deel kunt draaien naar de min of de plus. Hiermee stel je de rechterzijde bij. Dit is overigens alleen bij niet-brildragers nodig.

Vanzelfsprekend is een kijker in deze prijsklasse 100% waterdicht. Opticron garandeert dit tot een diepte van 5 meter. De kijker is gevuld met stikstof.

De kijker voelt ondanks zijn lage gewicht (voor een 42mm kijker) heel robuust aan en ligt mooi gebalanceerd in de hand.

De Aurora VHD wordt geheel compleet met tas, riem en doppen geleverd en heeft 30 jaar garantie. Het meegeleverd regenkapje had van mij in deze prijsklasse wat luxer gemogen.

Conclusie:

Door de jaren heen wordt er qua optische systemen steeds meer mogelijk. Hierdoor durft Opticron als één van de eerste een betrouwbare verrekijker in de 1.000 euro klasse uit te brengen. Heel gewaagd want in de praktijk moet deze kijker het in de rechtstreekse vergelijking op kunnen nemen tegen kijkers als de Leica Trinovid HD en Zeiss Conquest HD. Het voordeel van de Opticron is een lichter gewicht en zeker bij de 8x een mooi helder en zo goed als onvertekend beeld wat ook nog eens een behoorlijke kijkbreedte heeft. Ondanks het misschien saaie uiterlijk vind ik de Aurora een geslaagde kijker voor iemand die echt een betere verrekijker zoekt maar niet per se de absolute top hoeft te hebben. Waar er tot voor kort niet heel veel keuze was in deze prijsklasse is er een serieuze kandidaat bijgekomen. Zoekt u iets in deze prijsklasse neem dan de Opticron Aurora mee in uw test. U doet uzelf tekort als u dit niet doet.

De Opticron Aurora is te bestellen in onze webwinkel.