Snijden in een IJsduiker

Hoe ziet een dode IJsduiker er van binnen uit. Aankomende zaterdag 24 december kunt u bij het vogelinformatiecentrum meekijken wat er in de maag van een dode IJsduiker te vinden is. De snijsessie begint om 15.00 uur en de toegang is gratis. Op 11 november vond Carl Zuhorn, boswachter bij Staatsbosbeheer op Vlieland, een dode IJsduiker op het strand van Vlieland. Dit is best bijzonder, want IJsduikers komen maar zelden voor langs de Nederlandse Kust. Jaarlijks worden er maar enkelen in Nederland gezien.

IJsduiker-carlz-001
(Foto: Carl Zuhorn)

Omdat de vogel nog helemaal gaaf was werd besloten de vogel mee te nemen. Mardik Leopold van Wageningen Marine Research (Voorheen Imares) doet al jaren onderzoek naar de maaginhoud van velerlei dode zeedieren en was erg geïnteresseerd in de maaginhoud. We weten dat er bij Duikers, zoals Roodkeelduiker (een veel algemenere vogelsoort voor de Nederlandse kust) vaak steentjes in de maag zitten. Dit is waarschijnlijk om het voedsel wat Duikers levend vangen en doorslikken te helpen vermalen in de maag. Uit het onderzoek tot nog toe blijkt dat grotere exemplaren grotere steentjes in de maag hebben. Aangezien de IJsduiker tot de grootste van de duikerfamilie behoord is de verwachting aanwezig om redelijke steentjes aan te treffen. Denk u niet aan grote keien, maar eerder aan redelijke kiezels.

Na het snijden verdwijnt de vogel niet als kerstbout. De vogels gaat netjes terug in de vriezer om later geprepareerd te worden. De vogel krijgt daarmee in een tweede leven in de collectie van het  Vogelinformatiecentrum. Hier is een permanente tentoonstelling te zien van vogels van Texel.

Het vogelinformatiecentrum is zaterdag 24 december de gehele dag open van 10-17 uur en de operatie IJsduiker begint om 15.00 uur. Kikkertstraat 42 in de Cocksdorp.