Stichting Texel Vogeleiland opgericht

De start van de lente is een mooi moment om aandacht te vragen voor Texel Vogeleiland. Al meer dan een eeuw geleden kwam J.P Thijsse erachter dat er op Texel wel heel veel verschillende vogels te zien zijn. Na een jarenlange studie bracht hij een vogelboek met die titel uit. Nu, 21 maart 2016 is op initiatief van het Vogelinformatiecentrum de Stichting Texel Vogeleiland opgericht. De stichting heeft als doel om Texel als vogeleiland te promoten en het kijken van vogels op Texel te stimuleren.

Al jarenlang organiseert het Vogelinformatiecentrum vogelexcursies. De opbrengsten van die excursies worden besteed aan een goed vogelkijkdoel. Zo heeft het Vogelinformatiecentrum al meerdere keren een schelpenstrandje bij Natuurmonumenten gesponsord, is het Renvogelveld nabij de Robbenjager ingericht voor vogels en voorzien van een professioneel vogelkijkpunt en is er groot onderhoud gepleegd in de Eierlandsche Duinen. Dit soort activiteiten smaakt naar meer zegt Marc Plomp, de initiatiefnemer vanuit het Vogelinformatiecentrum.

Wij denken dat de stichting nog meer kan betekenen voor Texel en vooral voor de vogels. Samen met de mede bestuursleden, Bob Loos en Hans Verdaat, beide werkzaam als professioneel vogelonderzoekers, heeft de Stichting al een aantal projecten op het oog waar de stichting hard aan gaat trekken.

Om de vele mensen die speciaal om vogels te kijken naar Texel komen, nog beter op pad te helpen wordt er achter de schermen heel hard gewerkt aan een digitale avifauna van Texel. Op deze website kan iedereen in enkele muisklikken zien welke vogelsoorten er allemaal op Texel voorkomen, hoe ze eruit zien en waar je ze kunt vinden. De website wordt voor Texelaars en voor bezoekers van het eiland vrij toegankelijk. Ook gaat de stichting nadenken over nieuwe vogelkijkpunten op het eiland. Want het kijken naar vogels neemt steeds meer toe, met name in het toeristisch laagseizoen. Daarom is het gewenst dat er plekken komen waar mensen op een goede manier naar vogels kunnen kijken zonder ze te verstoren.

Binnenkort wordt het bestuur van de stichting versterkt met een vertegenwoordiger namens de Vogelwerkgroep Texel. Op deze manier kunnen gezamenlijke ideeën gerealiseerd worden.

De oprichting van de stichting gebeurde in het Vogelinformatiecentrum waar de bestuursleden onder toeziend oog van notaris Mr. G.H. Deul de oprichtingsstatuten ondertekenden.

thumb stichting004     thumb stichting002     thumb stichting001