Test, Swarovski introduceert de nieuwe CL Companion

Ruim zes jaar geleden kwam Swarovski met een nieuwe lichtgewicht verrekijker op de markt. De CL companion 8×30 en de 10×30. Deze kijker werd een groot succes. Nu 6 jaar later (2017) is de kijker toe aan een update. De nieuwe CL companion is er. Wij kregen als eerste de mogelijkheid deze nieuwe lichtgewicht verrekijker van Swarovski te testen in het veld.
CL new review 015
De reden dat Swarovski ruim 6 jaar geleden met de CL companion op de markt kwam was de grotere behoefte aan een lichtgewicht verrekijker in het betere segment. Swarovski presteerde het om een kijker neer te zetten in de prijsklasse van rond de 1.000 euro. De kijker was klein, licht en had een geweldig beeld. Ander sterk punt: de kijker had een mooi en modern uiterlijk. De kijker werd, en is nog steeds, een succes. Toch vond Swarovski dat er verbeteringen mogelijk waren. En dat klopte. De inkijk voor brildragers was niet helemaal optimaal, de randscherpte (van met name het 10x model) kan inmiddels beter. Dat laat bijvoorbeeld Leica met haar trivod HD10x32 duidelijk zien.
CL new review 032
Nieuwsgierig als we zijn, kunnen we niet wachten om de dozen allemaal uit te pakken. Grappig, als je deze kijker bestelt krijg je twee dozen. Een doos met de kijker en een doos met de tas. Dat heeft een reden. Swarovski levert de nieuwe CL companion in twee kleuren (groen en antraciet) en je kan kiezen uit drie soorten tassen (de standaard Natuur, Urban Jungle of Northern Light uitvoering). Zo kan je kiezen wat het beste of het leukste bij je past.
22010504.P8  22010504.P6  22010504.P4
Natuurlijk pakken we eerst de doos met de kijker uit. Daar gaat het ons om, zo’n tas is leuk, maar die moet gewoon bruikbaar zijn. De tas Natuur is gewoon de tas die bij alle andere modellen van Swarovski geleverd wordt. Het is in mijn opinie één van de betere verrekijker-tassen. Dus waarom zou je één van de andere (duurdere) modellen kiezen?  Maar gelukkig mag en kan iedereen daarin zijn eigen keuze maken. De kijker wordt geheel compleet geleverd met riem, lensdoppen en een regenkapje. De prijs is altijd inclusief één van de tassen. Maar: het kan wel zijn dat je soms aanbiedingen treft zonder tas en riem. Let daar altijd even op anders denk je een scherpe prijs te vinden en mis je opeens iets.

De kijker is één grote verrassing. Mooi, heel mooi. Als eerste vallen de grote oculairlenzen op (lenzen die je voor je ogen houdt). Omdat deze zo lekker groot zijn heb je direct een geweldig beeld. De kijker is erg licht en ligt toch solide in de hand. Soms heb je bij lichte kijkers dat de kijker wat lastig stil te houden is, simpelweg doordat je weinig in je handen hebt. Deze kijker is voor mensen met kleine handen en mensen met iets grotere handen heerlijk vast te houden en goed stil te houden. Als je deze kijker om je nek hangt, voel je hem bijna niet, zo licht is hij. Het is vooral gevoel. De 8×30 weegt 490 gram en de 10×30 weegt 500 gram. Dit gewicht wordt goed verdeeld door de brede comfortabele riem die meegeleverd wordt.
CL new review 005
CL new review 008
Het tweede dat opvalt zijn twee ronde knobbels aan de zijkanten van de kijker. Dit is het nieuwe ophangsysteem van Swarovski. Het is een klein jaar geleden geïntroduceerd bij de toplijn, de EL kijkers. Het is een inmiddels beproefd systeem. De riem is er heel makkelijk, en toch betrouwbaar, aan te bevestigen is. De riem zelf is wederom een heerlijk brede, mooi gevormde draagriem. In de nek met breed neopreen. De uiteinden eindigen in een soort luxe veter waaraan de kijker bevestigd wordt. Overigens: het materiaal van de riem van de Urban Jungle en Northern Light is anders, persoonlijk vind ik die iets minder comfortabel. Maar wil je net even iets anders, dan zijn het wel mooie afgewerkte riemen met een meer persoonlijke uitstraling.
CL new review 031
De kijker oogt heel slank en heeft een prachtige vormgeving. Centraal staat de grote en erg soepel draaiende focusknop. In de focusknop zit ook de dioptrie-instelling verwerkt. Dus niet meer aan het rechter oculair. De werking ervan gaat heel soepel. De twist up oogschelpen zijn breed en kunnen in meerdere standen uitgedraaid worden voor mensen zonder bril. Bij de nieuwe CL kan je je bril met gemak ophouden. De kijker heeft een eyerelief van 16 mm. Dat is een verbetering ten opzichte van de oude CL. Het begrip eyerelief maakt duidelijk hoever je de verrekijker van je oog mag houden zonder dat je beeldveld gaat versmallen. Brildragers kunnen een kijker niet dichterbij houden dan tegen de bril. Vaak zit er nog een redelijke afstand tussen oog en bril. Is de afstand 16 mm of kleiner dan kan je bij deze kijker nog het gehele mogelijk beeldveld overzien.  Veel andere kijkers in de 30 of 32 mm halen deze maat niet. Het beeldveld is bij de CL8x30 132 meter op een afstand van 1000 meter. Anders gezegd: Als je naar iets kijkt op 1000 meter afstand heb je een beeldbreedte van 132 meter. Bij de CL 10×30 is dit 108 meter. Het zijn geen extremen, maar een mooie breedte. Zeker met de 8x heb je hiermee een erg rustig beeld.
CL new review 020
Wat jammer is dat de kortste scherpstel afstand gelijk is gebleven als bij het oude model: 3 meter. Op zich prima bruikbaar, maar soms kan het handig zijn als je vlak voor je voeten ook het onderwerp scherp kan stellen. Is dat een belangrijk criteria, dan moet je kijken naar de Swarovski EL32 serie. Die is maar iets zwaarder maar heeft een kortste scherpstel-afstand van onder de twee meter. Dus dan krijg je je tenen bijna scherp. Ook de Leica trinovid HD 32 serie heeft een heel korte scherpstel-afstand.

Je kan met de grote focusknop wel heel snel van geheel dichtbij naar oneindig ver weg scherpstellen. Dat is voor vogels kijken best handig. Want soms zit iets vlak voor je op vier meter en vervolgens zie je weer iets vliegen aan de horizon. Ook is de precisie van het scherpstellen dik in orde. Door het hoge contrast zie je heel duidelijk wat scherp is waardoor je een vliegende vogel heel makkelijk al scherpstellend kan volgen.
CL new review 001
Dat brengt me bij de algehele beeldkwaliteit. Die heeft me verrast. Swarovski heeft deze kijker een zeer goede beeldkwaliteit meegegeven. De scherpte is heel mooi, kleur is heel neutraal en vooral de randen van het beeld hebben me positief verrast. Natuurlijk heeft de kijker in de uiterste randen nog iets vertekening en onscherpte, maar dat heeft iedere kijker waar geen field flattener lenzen in gebruikt worden. Maar dit is een kijker waar je er geen last van hebt. Ook de 10x variant (waar je door het smallere beeld altijd wat meer last van randonscherpte hebt) vind ik zeer goed.

Als de kijker zo mooi is, dan ga je misschien afvragen of het geen concurrent van de EL32 gaat worden. De Swarovski EL32 is bijna twee maal zo duur. Als ik beide kijkers vergelijk, dan zie ik dat twee mm verschil in lensdiameter toch behoorlijk uitmaakt in de helderheid. De EL32 geeft een helderder beeld. Qua scherpte zie ik niet zoveel verschil. Wel zie ik dat het contrast bij de EL nog net hoger en mooier is. Ook heeft de EL 32 een breder beeldveld (142 meter voor de 8x en 120 meter voor de 10x) en dat is erg prettig, zeker bij de 10x variant. Doordat de EL is uitgerust met field flattener lenzen hebben die modellen echt een scherp en niet vertekend beeld tot in de uiterste rand. Het lijken details, maar ze geven meer rust in het kijkerbeeld, waardoor het kijkcomfort toch groter is. Ook de al genoemde kortste instelafstand is bij de EL meer dan een meter korter. Wilt u echt het beste van het beste en toch een kleinere maat en laag gewicht, dan kunt u niet om de EL 32 serie heen.
CL new review 018
Mijn persoonlijke mening is dat Swarovski met deze CL echt een ongeëvenaarde kijker in dit (prijs) segment (30/32 mm kijkers) heeft gepresenteerd. De kijker oogt erg fraai, maar nog veel belangrijker, het is een kleine compacte kijker met een heel hoog draag- en kijkcomfort.

Als je nu een topklasse lichtgewicht kijker wilt hebben, dan is dit de lichtste in deze kwaliteit. Swarovski heeft de lat weer erg hoog gelegd. Natuurlijk zijn er een aantal andere kijkers die je in deze prijs- en kwaliteitsklasse met elkaar kunt vergelijken. Vraag om de Meostar 8×32 of 10×32, de Zeiss ConquestHD 8×32 of 10×32 of de Leica Trinovid HD 8×32 of 10×32. Deze kijkers zitten globaal in dezelfde prijsklasse, maar ze zijn allemaal wat zwaarder en groter dan de nieuwe CL Companion. Om een goede keuze te maken moet je ze allemaal even zelf gezien en getest hebben.

Even wat specificaties en prijzen:

 CL Comanion 8x30B CL Companion 10x30B
 vergroting 8x 10x
 Uittredepupil 3,8 3
 Eyerelief 16 mm 16 mm
 Beeldbreedte op 1000 meter 132 meter 108 meter
 Kortste scherpstelafstand 3 meter 3 meter
 Dioptrieverstelling +/- 4 +/- 4
 Lichttransmissie 90% 90%
Pupilafstand 55-74 mm 55-74 mm
Gewicht 490 gram 500 gram
afmetingen 127x118x55 mm 127x118x55 mm
beschikbare kleuren groen / antraciet  groen / antraciet
 waterdicht ja ja
Prijs inclusief thematas natuur € 1.075,00 € 1.100,00
Prijs inclusief thematas Urban Jungle € 1.075,00 € 1.100,00
Prijs inclusief thematas Nothern Light € 1.075,00 € 1.100,00

 

De nieuwe CL Companion is op voorraad en eventueel te bestellen in onze webshop. 

CL new review 028
CL new review 023