Testverslag drie kleine kijkers

De vraag wordt vaak gesteld: heeft u een kleine kijker die ik makkelijk mee kan nemen? Natuurlijk zijn die er, in verschillende kwaliteiten en prijzen. We hebben drie varianten uit de kast gepakt die hier geregeld een tevreden eigenaar vinden. Allereerst de Bynolyt Voyager, onder meer verkrijgbaar in 8×34 en 10×34. De Voyager-familie van Bynolyt bestaat u 6 verschillende modellen. De 34 mm is een lichte kleine zwarte verrekijker van circa 420 gram. Een tikkie zwaarder, zo’n 450 gram, is de Opticron Traveller ED (zwart, 8×32 en 10×32). En dan is er de pocketkijker van Swarovski, de CL Pocket 8×25 of 10×25, rond de 350 gram. Deze pocketkijker – verkrijgbaar in groen en zandkleur –  is echt zakformaat, de andere twee zijn wat groter en hang je doorgaans aan een draagriem om je nek. Maar we hebben het uitgeprobeerd en ze passen alle drie in een opgestikte jaszak. Toch wel prettig om te weten.

Bynolyt Voyager

De Bynolyt Voyager is een instapkijker die ook prima geschikt is als jeugdkijker. Leuk om mee te beginnen, zowel qua kijker als qua prijs: de 8×34 kost € 189, de 10×34 een tientje meer. De brug beweegt wat stug, maar heeft als voordeel dat hij open is waardoor je wel veel grip hebt. Het indraaien van de eyecups voor brildragers gaat wel soepel.

De Traveller ED van Opticron is een mooie middenklasser met een goede prijs-kwaliteitverhouding. Qua lichtsterkte presteert hij duidelijk beter dan de Voyager, maar dat is ook te verwachten voor deze prijs: € 449 (8×32) en € 465 (10×32). De toevoeging ED zegt al dat deze kijker is voorzien van hoogwaardig glas met een optimale kleurcorrectie. Niet verkeerd voor deze prijs. De eyecups worden getrapt uitgedraaid en de scherpstelknop beweegt soepel. De behuizing voelt wat minder glad dan de Voyager en ligt prettiger in de hand. De kijker heeft zelfs voor brildragers een opmerkelijk breed beeldveld.

Opticron Traveller ED

Zowel de Voyager als de Traveller (de namen zeggen het al) zijn makkelijk mee te nemen vanwege hun formaat en  gewicht. Dat is ook zo met de pocketkijker van Swarovski. Als je die in je zak stopt, heb je nauwelijks het gevoel dat je iets bij je hebt en scheef zal je er niet van gaan lopen. Hij is klein en licht. De eyecups zijn klein en hebben een harde rand; voor iemand met een bril is het wel even zoeken voor je het gezochte in beeld hebt. Dat gaat bij de Voyager en Traveller net even makkelijker. Maar als je het beeld te pakken hebt met de Swarovski CL, dan heb je ook wat. De lichtscherpte is wat je verwacht van Swarovski, je ziet waar je de € 659 (8×25) of € 720 (10×25) voor betaald. We merken dat de CL nogal eens als tweede kijker ‘erbij’ gekocht wordt als mensen al een topkijker hebben en er een kleinere bij willen hebben voor op reis of in de jaszak als ze niet met een grotere kijker op pad willen. De Swarovski CL pocket is tijdelijk in de aanbieding, zolang de voorraad strekt.

Swarovski CL pocket

Blijft de vraag of het een vergroting van 8x of 10x het beste past. Dat heeft met voorkeur en lichamelijke zaken te maken. Natuurlijk zie je meer details met een vergroting van 10x, maar als je een lichte trilling in de handen hebt, is het lastig om met een 10x het beeld stil te krijgen. Dan is de 8x een betere keus. Mensen met grote handen zullen de CL van Swarovski wellicht te klein vinden en wat beter uitkomen met de iets grotere Traveller of Voyager of zullen het toch meer in de volwaardige maten van de 42 mm verrekijkers zoeken.

Wilt u een persoonlijk advies, dan kunt u altijd bij ons terecht. Dit kan telefonisch, per mail of natuurlijk in ons Vogelinformatiecentrum op Texel (wanneer we weer open mogen). Bij Click en Collect stellen we u altijd in de gelegenheid even te testen. Laat het ons maar weten.