Wadden Vogelfestival 2023 (6 & 7 mei)

Altijd in mei van het jaar organiseren het Vogelinformatiecentrum Texel en het Nationaal Park Duinen van Texel het Wadden Vogelfestival. Dit jaar op 6 en 7 mei. Dit gehele weekend staat weer in het teken van Vogels kijken. Ook dit jaar wordt er weer aandacht gevraagd voor een goed vogeldoel. Dit jaar zijn dat de Scholekster en de Grote Stern. Al vanaf vrijdag 5 mei zijn er diverse activiteiten waarbij vogels kijken centraal staat.

  • Zo zijn er het gehele weekend vogelexcursies voor jong en oud en voor beginnende vogelaars en gevorderde vogelaars.
  • Op zaterdag 6 mei is er een Texel Big Day. Hierbij gaan teams van 2-4 vogelaars maximaal 24 uur op pad (lopend of per fiets) om zoveel mogelijk vogels op Texel te zien. Hierbij halen ze geld op voor het genoemde goede doel).
  • Op zaterdag en zondag is er een Birdfair met veel standhouders zoals reisorganisaties, boeken, verrekijkers, telescopen, kunstenaars, beschermingsorganisaties enz.
  • Onderdeel van de Birdfair is de grootste verrekijkershow. Hier zijn alle goede merken aanwezig en stellen hun verrekijkers beschikbaar om te testen. Natuurlijk kan je bij het Vogelinformatiecentrum terecht voor mooie aanbiedingen, service en onderhoud van je kijker. Ook voor inruil kan je terecht.
  • Swarovski is dit gehele weekend met een speciale stand aanwezig. Hier kan je terecht voor schoonmaken, en kleine service. Ook zijn alle nieuwe modellen optiek zelf uit te testen.
  • Op zaterdagavond is er een gezellige avond voor iedereen die dat leuk vind. Er is eten, drinken, muziek en er zijn dan demonstraties met warmtebeeldkijkers. In de loop van de avond komen ook de Texel Big Day teams weer terug van hun vogeltocht en horen we de verhalen achter de vogelrace.
  • Het gehele weekend zijn er zes vogelkijkpunten op Texel bemenst met kenners. Deze vrijwilligers geven daar van 10-17 uur uitleg over het gebied en de vogels die er te zien zijn.
  • Het gehele weekend is het ook Dutch Birding vogelweekend op Texel. Er zijn vele vogelaars om tussen de vogels zeldzame en schaarse vogels te vinden. De ontdekker van de meest zeldzame vogelsoort maakt kan op een mooie verrekijker.

Kortom het gehele weekend van 6 en 7 mei staat in het teken van vogels kijken en dan met name voor het goede doel De Scholekster en de Grote Stern.

Hier vindt u het complete programma voor het Wadden Vogelfestival en de Texel Big Day van 2023. Het programma begint al op vrijdagmiddag (5 mei) om 13.30 uur met een exclusieve vogelexcursie per minibus. U leest hieronder alles over het gehele vogelkijkweekend, de vogelaarsmarkt, vogelexcursies, de Texel Big Day, de optiekshow en het het avondprogramma. Hieronder per dag een overzicht van het beoogde programma voor 2023.

Het gehele weekend staat in het teken van vogels kijken op Texel. Iedereen die dit leuk vindt is daarom van harte uitgenodigd om gezellig naar Texel te komen en te zoeken naar de vele trekvogels die het eiland aandoen. Uit ervaring weten we dat er deze periode regelmatig zeldzame vogels gevonden worden. Omdat er dit weekend ook vele activiteiten zijn, kunt u het zelf naar vogels kijken afwisselen met leuke activiteiten. Zo zijn er verschillende vogelkijkpunten bemenst met vrijwilligers die alle uitleg over het gebied en de vogels geven, zijn er vele excursies onder begeleiding van een ervaren gids, is er een grote optiekshow met vele verrekijkers en telescopen van gerenommeerde merken. Op de vrijdag- en zaterdagavond is er een avondprogramma in de Cocksdorp met diverse lezingen en andere festiviteiten.

Tijdens het weekend is het Vogelinformatiecentrum het centrale punt waar u alle informatie over het programma, de vogels, de Texel Big Day, excursies, en de verrekijkershow kunt krijgen. Dit hele weekend is het Vogelinformatiecentrum speciaal geopend van 9.00 – 18.00 uur. Adres: Kikkertstraat 42, 1795 AE De Cocksdorp.

VRIJDAG 5 MEI 2023

9:00-18:00 uur – Het Vogelinformatiecentrum is open
Hier kan je terecht voor onder andere gratis schoonmaken van je verrekijker/telescoop.

9:00 uur – Start van het Vogelkijkweekend
Vogel het gehele weekend mee, ontdek en zie leuke vogelsoorten. Ontdek je de meest zeldzame vogelsoort van het weekend, dan win je een schitterende verrekijker van Opticron. De uitslag en prijsuitreiking zijn zondag 8 mei om 17:00 uur in het Vogelinformatiecentrum.

13.30-16.30 uur – Vogelexcursie per minibus
Het eiland rond op zoek naar zeldzame vogels. Te boeken via www.vogelexcursiestexel.nl.

17.00 uur – Briefing Teams (alleen voor deelnemers Texel Big Day)
Voor alle deelnemers van de Texel Big Day. De briefing wordt gehouden in het Eierlandsche Huis .

AVONDPROGRAMMA (in het Eierlandsche Huis, Klimpstraat 33, De Cocksdorp)

19:45-20:00 uur – Inloop

20:00-21:00 uur  – Welkom en Waarnemingenlog
Marc Plomp verwelkomt iedereen en begint met een korte update over het goede doel van voorgaande jaren.
Daarna zullen met u de waarnemingen worden doorgenomen. Wat is er die vrijdag allemaal gezien op het eiland? Wat zijn de beste plekken om zaterdag heen te gaan? Ook laat iemand zien hoe de Big Day pagina werkt en waar de teams gedurende de Texel Big Day zijn te volgen.

21:00-21:30 uur – Pauze

21:30-23:00 uur –Lezing

Meer details volgen.

00:00 uur – De start van de Texel Big Day
Door Marc Plomp bij het Eierlandsche Huis. Belangstellenden zijn welkom om hierbij aanwezig te zijn. Vanaf het Eierlandsche huis gaan de teams per fiets over het eiland om de komende 24 uur zoveel mogelijk vogelsoorten waar te nemen (horen of zien).

ZATERDAG 6 MEI 2023

9:00-18:00 uur – Vogelinformatiecentrum open
Hier kan je terecht voor onder andere gratis schoonmaken van je verrekijker/telescoop. Voor het hele weekend is het Vogelinformatiecentrum het zenuwcentrum voor alle vragen over vogels kijken op Texel.

Vanaf 10.00 uur verzorgt het Vogelinformatiecentrum de grootste optiekshow. Het gehele weekend zijn de goede merken zelf aanwezig om alles te vertellen over de eigen modellen verrekijkers en telescopen. Je kan zowel in het Vogelinformatiecentrum zelf kom om te testen als op het Waterplein. Daar staan de merken ook en je krijgt er altijd alle uitleg bij. Wil je je oude kijker inruilen of laten schoonmaken, dit kan allemaal. Er is koffie of thee terwijl uw kijker vakkundig schoongemaakt wordt. Kom alle modellen nieuwe verrekijkers of telescopen testen en profiteer van de aanbiedingen en vraag naar onze inruilcondities.

De Optiekshow is in het Vogelinformatiecentrum, in de vogelrijke tuin aldaar, maar ook op het Waterplein naast het Vogelinformatiecentrum. Merken als Swarovski, Opticron, Bynolyt, Meopta, Leica, Zeiss en Kowa zullen allemaal aanwezig zijn. Ook voor inruil kunt u in het Vogelinformatiecentrum terecht. Nieuw zijn de merken die nachtkijkers (warmtebeeldkijkers) aanbieden. Hiervan zijn de merken Leica, Zeiss, Lahoux en Pulsar aanwezig. Ook op dit gebied kan je alle goede modellen zelf proberen. Op de zaterdagavond zijn er speciale demonstraties mee.

9.00-16.30 uur – Vogelexcursies
De gehele dag zijn er vanaf 9.00 uur vogelexcursies. Veel excursies vertrekken van het Vogelinformatiecentrum in de Kikkertstraat, maar er vertrekken ook excursies vanaf de Vogelkijkpunten Prins Hendrik Zanddijk en Natuurcentrum De Marel.

Kijk voor meer informatie over de vogelexcursies en het reserveren van je plek op www.vogelexcursiestexel.nl 

10:00 – 16:30 uur – Birdfair / Vogelaarsmarkt / verrekijkershow

In de Kikkertstraat en op het Waterplein in De Cocksdorp wordt een vogelmarkt georganiseerd. Op het waterplein en in de Kikkertstraat staan vele standhouders. Je vind er boeken, natuurreizen, optiek, kunstenaars, accessoires, en heel veel informatie over vogels kijken, vogels fotograferen, en vogels beschermen. Kortom een must om te bezoeken. Op en naast het Waterplein is de gehele dag catering aanwezig zodat er ook voor de inwendige mens goed gezorgd kan worden. Ook is er kraam met tweedehands boeken. Er zijn daar prachtige tweedehands (vogel)boeken te koop en de gehele opbrengst gaat naar het goede vogeldoel.

10.00-17.00 uur – Vogelkijkpunten

Zowel zaterdag als zondag zijn er op het gehele eiland op een zestal plekken vogelkijkpunten opengesteld. Hier staan vrijwilligers van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten of het Vogelinformatiecentrum en daar kan je met een telescoop of verrekijker van de vogels genieten en de vrijwilligers geven alle uitleg over zowel de vogels als het gebied. Bezoek alle vogelkijkpunten met ons flyer/stempelkaart en krijg bij een volle kaart een gratis verrekijkerschoonmaakdoek kado in het Vogelinformatiecentrum. Je vind onze vogelkijkpunten bij De Geulplas/Mokbaai, De Slufter noord (einde Oorsprongweg), Natuurcentrum De Marel, Prins Hendrik Zanddijk, De Cocksdorp (Waddendijk) en op het Waterplein/ Vogelinformatiecentrum.

AVONDPROGRAMMA

Locatie: Het Waterplein, in de Kikkertstraat, De Cocksdorp

18:00 – 24.00 uur – Vogelaarsdiner

Een nieuw onderdeel van het Wadden Vogelfestival in 2023 is het Vogelaarsdiner/vogelaarsavond. Op het Waterplein wordt in samenwerking met Texels Goud een gezellige avond georganiseerd voor alle vogelaars en natuurliefhebbers die onder het genot van lekker eten en een drankje lekker kunnen bijkletsen. Ook voor muziek zal gezorgd worden. Op deze manier hopen we er met iedereen een gezellige, feestelijke avond van te maken. Het diner zal bestaan uit een uitgebreide BBQ met vegetarische opties. Opgeven is verplicht en de mogelijkheid om dit te doen wordt later bekend gemaakt. Drank is voor eigen rekening.

Tijdens de vogelaarsavond zijn er verschillende activiteiten.
Gedurende de avond zullen ook de teams die meedoen aan de Texel Big Day binnenkomen / finishen. Zodra er een team binnenkomt zijn we natuurlijk nieuwsgierig naar de verhalen, dus ieder team krijgt even een podium om hun verhaal te doen.

Zodra het donker is hebben we een de perfecte gelegenheid om warmtebeeldkijkers te testen en te demonstreren. Van de merken Leica, Zeiss, Lahoux en Pulsar zijn er demo’s met de betere modellen Warmtebeeldkijkers. Wat kan je daarmee nu zien al vogelaar. Kom het zelf ontdekken.

De avond is toegankelijk voor iedereen. Alle vrijwilligers, standhouders maar ook individuele vogelaars zijn welkom. Opgeven is wel verplicht. De avond kost 25 euro per persoon. Hiervoor krijg je onbeperkt toegang tot het buffet van allerlei lekkers wat de gehele avond duurt. Drank is daarbij niet inbegrepen.

ZONDAG 7 MEI 2023

9:00-18:00 uur – Vogelinformatiecentrum open
Hier kan je terecht voor onder andere gratis schoonmaken van je verrekijker/telescoop. Voor het hele weekend is het Vogelinformatiecentrum het zenuwcentrum voor alle vragen over vogels kijken op Texel.

Vanaf 10.00 uur verzorgt het Vogelinformatiecentrum de grootste optiekshow. Het gehele weekend zijn de goede merken zelf aanwezig om alles te vertellen over de eigen modellen verrekijkers en telescopen. Je kan zowel in het Vogelinformatiecentrum zelf kom om te testen als op het Waterplein. Daar staan de merken ook en je krijgt er altijd alle uitleg bij. Wil je je oude kijker inruilen of laten schoonmaken, dit kan allemaal. Er is koffie of thee terwijl uw kijker vakkundig schoongemaakt wordt. Kom alle modellen nieuwe verrekijkers of telescopen testen en profiteer van de aanbiedingen en vraag naar onze inruilcondities.

De Optiekshow is in het Vogelinformatiecentrum, in de vogelrijke tuin aldaar, maar ook op het Waterplein naast het Vogelinformatiecentrum. Merken als Swarovski, Opticron, Bynolyt, Meopta, Leica, Zeiss en Kowa zullen allemaal aanwezig zijn. Ook voor inruil kunt u in het Vogelinformatiecentrum terecht. Nieuw zijn de merken die nachtkijkers (warmtebeeldkijkers) aanbieden. Hiervan zijn de merken Leica, Zeiss, Lahoux en Pulsar aanwezig. Ook op dit gebied kan je alle goede modellen zelf proberen.

9.00-16.30 uur – Vogelexcursies
De gehele dag zijn er vanaf 9.00 uur vogelexcursies. Veel excursies vertrekken van het Vogelinformatiecentrum in de Kikkertstraat, maar er vertrekken ook excursies vanaf de Vogelkijkpunten Prins Hendrik Zanddijk en Natuurcentrum De Marel.

Kijk voor meer informatie over de vogelexcursies en het reserveren van je plek op www.vogelexcursiestexel.nl 

10:00 – 16:30 uur  – Birdfair / Vogelaarsmarkt / verrekijkershow
Op zondag alleen op het Waterplein in De Cocksdorp wordt een vogelmarkt georganiseerd. Op het waterplein staan vele standhouders. Je vind er boeken, natuurreizen, optiek, kunstenaars, accessoires, en heel veel informatie over vogels kijken, vogels fotograferen, en vogels beschermen. Kortom een must om te bezoeken. Op en naast het Waterplein is de gehele dag catering aanwezig zodat er ook voor de inwendige mens goed gezorgd kan worden. Ook is er kraam met tweedehands boeken. Er zijn daar prachtige tweedehands (vogel)boeken te koop en de gehele opbrengst gaat naar het goede vogeldoel.

10.00-17.00 uur – Vogelkijkpunten
Zowel zaterdag als zondag zijn er op het gehele eiland op een zestal plekken vogelkijkpunten opengesteld. Hier staan vrijwilligers van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten of het Vogelinformatiecentrum en daar kan je met een telescoop of verrekijker van de vogels genieten en de vrijwilligers geven alle uitleg over zowel de vogels als het gebied. Bezoek alle vogelkijkpunten met ons flyer/stempelkaart en krijg bij een volle kaart een gratis verrekijkerschoonmaakdoek kado in het Vogelinformatiecentrum. Je vind onze vogelkijkpunten bij De Geulplas/Mokbaai, De Slufter noord (einde Oorsprongweg), Natuurcentrum De Marel, Prins Hendrik Zanddijk, De Cocksdorp (Waddendijk) en op het Waterplein/ Vogelinformatiecentrum.

11:30-12:30 uur – Een brunch voor alle deelnemers van de Texel Big Day

12:30-13:00 uur – de feestelijke prijsuitreiking van de winnende Texel Big Day teams van 2023!

We hebben een aantal eervolle prijzen die de deelnemende teams kunnen winnen.
– Winnaar met de meeste soorten van de Texel Big Day.
– Winnaar met het meeste sponsorgeld.

Kom kijken en deel mee in de feestvreugde!

17:00 uur- 17.30 uur – Prijsuitreiking beste vogelsoort van het weekend in het Vogelinformatiecentrum.
Opticron en Vogelinformatiecentrum stellen ook het voorjaar van 2023 weer een verrekijker beschikbaar voor de ontdekker van de beste vogelsoort dit weekend. De bekendmaking en prijsuitreiking is om 17:00 uur in het Vogelinformatiecentrum.

Op 18:00 uur sluit het Wadden Vogelfestival 2023

Op maandag 8 mei kun je net als altijd (van 10.00 – 18.00 uur) terecht in het Vogelinformatiecentrum voor alle informatie over vogels kijken op Texel en natuurlijk voor alle vragen over optiek (en om te testen).

Wil je alvast je agenda voor 2024 vastleggen? Dan is het Wadden Vogelfestival op 11 & 12 mei 2024. Standhouders kunnen vast reserveren.