8 oktober, World Migratory Day.

8 oktober is World Migratory Day. In meer dan 60 landen wordt er dan aandacht besteed aan de vogeltrek. Ook op Texel wordt er door het Nationaal Park Duinen van Texel en het Vogelinformatiecentrum aandacht aan besteed.
Heel Texel maar in het bijzonder het Nationaal Park Duinen van Texel en Werelderfgoed de Waddenzee met op Texel de Vogelboulevard, spelen een hele belangrijke schakel in de Vogeltrek. Jaarlijks trekken miljoenen vogels van de broedgebieden ten noorden van Nederland naar hun overwinteringsgebied in Zuid- Europa en Afrika. Heel veel van deze vogels gebruiken Texel en de Waddenzee als tussenstop om bij te komen en voedsel te vinden.


Op zaterdag 8 oktober is in De Cocksdorp het Oude Gemaalhuisje onder aan de Waddendijk voor het eerst in gebruik. Het Vogelinformatiecentrum geeft er die dag uitleg over de vogeltrek.

Op de dijk kan je door een telescoop genieten van de vele vogels die hier op het Wad uitrusten en naar voedsel zoeken. Je zult er versteld van staan hoeveel soorten te zien zijn.


Ook bij Natuurcentrum De Marel in het gebied Waalenburg kan je terecht voor uitleg over de vogeltrek en om de vogeltrek zelf te zien. Bij Natuurcentrum De Marel staat op het Vogelkijkpunt iemand met een telescoop en kan je zelf meekijken.


Beide punten zijn bemenst van 10-16 uur.

Op 8 oktober worden er ook meerdere vogelexcursies georganiseerd om de vogeltrek zelf te beleven. Deze gaan door het Nationaal Park Duinen van Texel en langs de Vogelboulevard.

In het Oude Gemaalhuisje aan het einde van de Kikkertstraat kan je terecht voor alle uitleg rondom het fenomeen vogeltrek. Voor iedere bezoeker ligt er een mooie en informatieve poster over de vogeltrek klaar. Ook kan je er kijken naar mooie filmbeelden van sprekende trekvogels en kan je met een verrekijker of telescoop zelf van de vele vogelsoorten daar genieten. Wil je zelf op pad door het Nationaal Park of langs de Vogelboulevard, in het gemaalhuisje kan je de Vogelkijkkaart van Texel verkrijgen met alle vogelkijkpunten waar je langs kan gaan. De vogelexcursies kan je boeken via de website www.vogelexcursiestexel.nl

Wil je vooral al meer informatie dan kan je altijd terecht bij het Vogelinformatiecentrum in De Cocksdorp.