Gemaalhuisje in De Cocksdorp krijgt nieuwe functie

Aan de voet van de Waddendijk ter hoogte van de Kikkertstraat prijkt al sinds 1950 een karakteristiek gemaalhuisje. Sinds 2019 heeft dit huisje geen functie meer omdat het gemaal voor Polder Eierland geheel vernieuwd en iets verplaatst is. Het gemaalhuisje wordt dat jaar overgedragen aan de Stichting Waterrijke Perspectieven De Cocksdorp. Tussen 2019 en 2022 is het gemaalhuisje geheel gerestaureerd en geschikt gemaakt voor een nieuw leven.

Vanaf 1 januari 2023 wordt het Vogelinformatiecentrum de nieuwe gebruiker van dit karateristieke gemaalhuisje. Wij gaan dit gemaalhuisje inrichten als voorlichtingsplek voor natuurbeleving, informatie over de Polder Eierland en De Cocksdorp, voorlichting over water. Met behulp van nieuw te werven vrijwilligers willen we gedurende het seizoen van begin april tot ein oktober het huisje bemensen met vogelwachters die vanaf de dijk en vanuit het huisje de mensen voorlichten over de vogels die er te zien zijn. Zo kunnen mensen vanaf dit punt het Nationaal Park Duinen van Texel bezoeken, mensen kunnen hier starten met de wandelroute door Dorpzicht, of de fietsroute langs de Vogelboulevard. Mensen kunnen genieten van Werelderfgoed De Waddenzee en een kijkje nemen op de nieuwe wadsteiger buitendijks.

In het gemaalhuisje zal informatie voorhanden zijn over de mooie plekken aan de Noordkop van Texel en mensen kunnen gezellig een praatje maken met de vrijwilligers die veel kunnen vertellen over mooie punten, vogels, enz.  Ook zal er in het gemaalhuisje een permanente expositie zijn over wisselende onderwerpen en er draaien altijd mooie vogelbeelden. Tijdens een gesprek kan je genieten van een goede kop koffie van Texels Goud of je kan er buiten op de picknick set lekker je eigen boterham opeten. Wil je genieten van een lekker lunch dan kunnen de vrijwilligers je doorverwijzen naar Texel Goud die op nog geen 400 meter afstand in de Kikkertstraat gevestigd is. Daar kan je dan terecht voor een overheerlijke en verantwoorde lunch of iets lekkers te drinken.

Dit najaar en deze winter werken we gestaag aan de permanente inrichting en zullen we onze website uitbreiden met een extra pagina over deze mooie voorlichtingsfunctie die we voor het dorp en de gehele noordkop van Texel gekregen hebben. Heb je interesse om eens een week over te komen om voorlichting te geven, laat het ons dan weten. We werken namelijk ook aan accomodatie om vrijwilligers, die een week in het gemaalhuisje voorlichting willen geven, onder te brengen.