Swarovski komt met nieuwe mini telescoop

Swarovski heeft op de Zweedse Birdfair een nieuwe telescoop gepresenteerd. Niet zomaar een telescoop maar een zogenaamde reistelescoop of  minitelescoop. De ATC 17-40×56. Deze nieuwe telescoop is er in twee kleuren en twee varianten. Er komt een schuine inkijk (ATC) die zal verkrijgbaar zijn in de inmiddels bekende Burnt Orange en de Swarovski groene kleur, en er komt een rechte inkijk (STC) die zal alleen in de Swarovski groene kleur verkrijgbaar zijn.

De telescoop heeft een gewicht van onder de 1000 gram en past op een A4 velletje papier. De vergroting begint bij 17x en je kan inzoomen tot 40x vergroting. De lensdiameter is 56 mm. Daarmee blijft deze minitelescoop licht en heel compact. Het oculair waar in door kijkt is bijna groter dan de lensdiameter. Door de gemiddeld kleinere vergroting is de telescoop onder alle lichtomstandigheden toch lichtsterk genoeg en met 40x vergroting kan je bijna alle omstandigheden snel overzien. De kleine vergroting van 17x geeft een heerlijk breed beeld om snel iets af te zoeken. Het grootste voordeel van deze kleine vergroting is dat je de telescoop ook uit de hand kan gebruiken. Natuurlijk is het even oefenen om het goed stil te houden maar het is te doen.

Om het gebruik uit de hand of vanaf een ondersteuning (zoals bijvoorbeeld een bonenzak vanaf het autoraam) goed mogelijk te maken heeft Swarovski onder de telescoop een soort van schelp gemonteerd. Deze plastic kap zorgt ervoor de je makkelijk kan blijven scherpstellen als de telescoop ergens opligt. De scherpstelring loopt dan niet vast.

Je kan de telescoop ook eenvoudig op een statief op een monopod plaatsen. Hierdoor heb je een superstabiel beeld. De aansluiting is klein maar stabiel genoeg. Als je deze mini telescoop veel op statief wil gebruiken dan adviseren wij om de plastic schelp/kap er af te halen (dat kan eenvoudig) dan wordt de statiefaansluiting een stuk stabieler.

Naast vogels kijken is deze kleine telescoop ook uitermate geschikt om mee te nemen bij vlinders en insecten kijken. De korste scherpstelafstand is 3,4 meter en daarmee krijg je een vlinder of ander insect ragscherp in beeld of op de foto (met je VPA adapter).

Leuk iets is dat de Eyecup die voor brildragers in te draaien is, dezelfde is als van de ATX telescoop. Dus heb je voor de ATX al een digiscoopadapter dan past deze ook op de ATC/STC telescoop.

De oculairkap die als bescherpkap wordt meegeleverd is zo groot dat je daar de lensdop (die ook meegeleverd wordt) heel makkelijk in vast kan zetten. Omdat de oculairbeschermkap met een elastiek vast zit kan je de lensdop dus makkelijk bij de telescoop bewaren in het veld.

De telescoop is naar verwachting vanaf eerste helft oktober leverbaar. Wij hebben dit model ruim in bestelling staan en pre-orderen kan nu al, dan weet je zeker dat je één van de eerste bent die uitgeleverd krijgt. De prijs voor deze telescoop is 2210 euro.

Bestellen en meer info klik dan hier. 


Specificaties:

Vergroting 17-40 x
Objectiefdiameter 56 mm
Uittredepupil 3,4 – 1,4 mm
Geschikt voor brildrager/eyerelief 20 mm
Beeldveld (op 1000 meter afstand) 62-34 meter
Kortste scherpstelafstand 3,4 meter
Lichttransmissie 88%
Gewicht 970 gram (980 voor de STC)
Afmetingen ATC 258 mm x 65 mm x 142 mm
Afmetingen STC 285 mm x 65 mm x 66 mm
Statiefaansluiting 1/4 en 3/8