Dutch Birding najaar vogelweekend 2023

Van vrijdag 6 oktober tot en met maandag 9 oktober 2023 wordt het Dutch Birding-vogelweekend georganiseerd. De organisatie is in handen van Dutch Birding en het Vogelinformatiecentrum Texel. Doel van dit weekend is om met veel vogelaars in het veld zoveel mogelijk interessante vogels te vinden. Zoals het nu lijkt, kunnen we dit jaar weer een avondprogramma verwachten! Hierover verder in het stuk meer informatie. De focus blijft natuurlijk liggen op het vinden van een geweldige zeldzame vogelsoort tijdens dit weekend.

Overdag is het Vogelinformatiecentrum Texel (in De Cocksdorp) de uitvalsbasis. Hier kun je terecht om even bij te komen en om de waarnemingen uit te wisselen met altijd wel aanwezige medevogelaars. U kunt hier ook uw waarnemingen even op de kaart zetten zodat andere vogelaars er ook van kunnen genieten. Het gehele weekend is Swarovski Optik in het Vogelinformatiecentrum aanwezig voor service, schoonmaken van uw kijker of telescoop, en natuurlijk kunt u alle nieuwe modellen, waaronder de nieuwe ATC telescoop en de NL Pure, van Swarovski proberen.Het staat iedereen met een vogelpassie vrij om mee te doen met het Dutch Birding Vogelweekend. Wil je meedoen, dan moet je zelf zorgdragen voor vervoer en accommodatie. Voor meer informatie over accommodatie op Texel: zie de site van de VVV via deze link

Bruinkopgors Emberiza bruniceps, Westkapelle, 24 juli 2014 (Alex Bos)

Soort van het Weekend

Traditioneel wordt er ook dit weekend door Swarovski Optik een prachtige prijs voor de Soort van het Weekend beschikbaar gesteld. Wie tussen vrijdagochtend 7:00 uur en zondagmiddag 17:00 uur de beste vogelsoort van dat weekend ontdekt, die bovendien ook kan worden getwitcht, wint een Swarovski Curio (Burnt Orange) 7×21 verrekijker t.w.v. 720 euro. De prijsuitreiking is zondag 8 oktober om 17.00 uur in het Vogelinformatiecentrum (de winnaar moet dan wel aanwezig zijn anders gaat de prijs naar de runner-up). Spelregels voor de soort van het weekend vindt u onderaan dit bericht.

The Most Wanted by Dutch Birders

De Most Wanted loopt ook gewoon door en je maakt dus ook nog steeds kans om je naam op het scorebord van deze jaarlijkse wedstrijd te zetten! Vind je één van deze soorten, dan maak je kans om op de DB-dag een heuse Swarovski NL Pure te ontvangen. Ook deze prijs wordt gesponsord door Swarovski Optik en het Vogelinformatiecentrum Texel.

SWAROVSKI-OPTICRON DAGEN

Tijdens het Dutch Birding Vogelweekend worden traditioneel de Swarovski en Opticron dagen georganiseerd. Deze worden gehouden in het Vogelinformatiecentrum Texel in De Cocksdorp. Medewerkers van Swarovski Optik en Opticron zullen hier de gehele zaterdag en zondag aanwezig zijn voor service en demonstratie. Tijdens de dagen zal de nieuwe Swarovski ATC mini-telescoop gepresenteerd worden. De weegt minder dan een kilo en is erg handig mee te nemen op reis. Kom vrijblijvend langs om deze nieuwe telescoop (telescoopje) te bewonderen. Wilt u uw verrekijker laten schoonmaken, dan kan dat zoals altijd gratis. Ook voor kleine service kunt u hier terecht. Overigens kunt u voor het schoonmaken van uw verrekijker of telescoop altijd terecht in het Vogelinformatiecentrum. Ook heeft het Vogelinformatiecentrum speciale Swarovski-inruilacties. Ben je nieuwsgierig, kom gerust even kijken bij de nieuwe kijkers en telescopen, de koffie staat klaar.

ANDERE KIJKERS

Natuurlijk kunt u dit weekend (en alle andere dagen) altijd terecht voor verrekijkers of telescopen van andere merken. Nergens komt kunt u zoveel verschillende kijkers in de vrije natuur uittesten als bij het Vogelinformatiecentrum. Wij hebben kijkers van de merken Zeiss, Leica, Opticron, Swarovski,  Meopta, GPO, Kowa en Bynolyt.

Gewone Maskerzanger Geothlypis trichas, Corvo, Azoren, 02 november 2020 (Peter Stronach)

AANMELDING BIRD ALERTS TEXEL

U kunt zich aanmelden voor de Dutch Bird Bird Alerts Texel whatsapp-groep. Op deze manier bent u tijdens het Dutch Birding Najaarsweekend direct op de hoogte van het laatste nieuws over Texelse zeldzaamheden. Aanmelden voor de whatsapp-groep Dutch Bird Alerts Texel doet u zelf via een link die nog bekend gemaakt zal worden. Deze whatsapp-groep is speciaal voor dit Dutch Birding Najaarsweekend opgericht. Deze is dan ook alleen bedoeld voor diegenen die ook daadwerkelijk op het eiland zijn!

DB Bird Alerts Texel is alleen voor het melden van zeldzamere soorten (de soorten in rood op waarneming.nl of Dutch Bird Alerts). Dus: wel Bladkoninkjes, geen Grote Gele Kwikstaarten. Speciaal voor dit weekend worden (voor Texelaars normalere) semi-zeldzaamheden als Bokje, Sneeuwgors, Strandleeuwerik, Ruigpootbuizerd en dergelijke ook in de Bird Alerts Texel geduld, mits ter plaatse.

Meld een zeldzame soort door uw locatie (en de naam van de soort en evt. relevante details) te delen door middel van het paperclipje in whatsapp (‘locatie delen’). Bird Alerts Texel is niet bedoeld voor chitchat, geef dus alleen waarnemingen van leuke vogelsoorten door. Duimpjes, bedankjes, en andere uitingen van persoonlijke aard niet in de groep delen graag.

Vrijdag 21 oktober wordt de Dutch Bird Alerts Texel whatsapp-groep verwijderd. Mocht je nog langer op het eiland verblijven, dan zijn er genoeg andere informatiestromen, waaronder onze Dutch Bird Alerts-app.

VOLLEDIG PROGRAMMA

Zoals benoemd in de inleiding gaan we dit jaar weer voor een volledig programma tijdens het najaarsweekend. De details worden nog uitgewerkt en zullen in september waarschijnlijk uitgekristalliseerd zijn. Traditiegetrouw zullen we ‘s avonds weer in het Eierlandsche Huis samenkomen. Hier zullen enkele standhouders aanwezig te zijn, lezingen gehouden worden en op zaterdag zullen we ook het aloude stamppotbuffet organiseren. Iedereen is welkom, ook al is het alleen maar om even gezellig bij te kletsen met een Skuumkoppe.

Vrijdag 6 oktober

10:00-18:00 uur – Vogelinformatiecentrum geopend voor iedereen, schoonmaken verrekijkers, optiekshow van Swarovski.
13:30-16:30 uur – Vogelexcursie met een minibus.
19:30 uur – Zaal van het Eierlandsche Huis open.
20:00 uur – welkomstwoord door bestuur Dutch Birding
20:15 uur – Lezeing van Tim Langerak over vogels ringen in Mongolië
21:00 uur –  Pauze
21:20 uur – waarnemingenlog met daarbij alle ins en outs waar je dit weekend goede soorten op Texel kan vinden.

Zaterdag 7 oktober

9:00-18:00 uur – Vogelinformatiecentrum geopend voor iedereen, schoonmaken verrekijkers, optiekshow van Swarovski.
9:00 – 11:00 uur – Bladkoningexursie van twee uur (wandelen)
9:30 – 12:30 uur – Vogelexcursie per minibus.
13:30-16:30 uur – Vogelexcursie met een minibus.
18:00 uur – Zaal van het Eierlandsche Huis open.
18:30 uur – Hollands stamppotbuffet in het Eierlandsche Huis. Kosten 14,50 euro pp. Opgeven graag via deze mail
20:00 uur – waarnemingenlog
20:30 uur – Mystery Bird Quiz door Koen Stork. Hierbij kan je een Opticron Verano 10×42 twv 549 euro winnen.
Pauze en oplossingen.

Zondag 8 oktober

9:00-18:00 uur: Vogelinformatiecentrum geopend voor iedereen, schoonmaken verrekijkers, optiekshow van Swarovski.
9:00 – 11:00 uur – Bladkoningexursie van twee uur (wandelen)
9:30 – 12:30 uur – Vogelexcursie per minibus.
13:30-16:30 uur – Vogelexcursie met een minibus.
17.00 uur: Prijsuitreiking (nog aan te kondigen) van de soort van het weekend in het Vogelinformatiecentrum. LET OP: Winnaar wordt geacht aanwezig te zijn; indien dit niet het geval is, dan gaat de prijs naar de volgende in de ranking.
19:30 uur – Zaal van het Eierlandsche Huis open. 
20.00 uur – waarnemingenlog
20.30 uur – Pauze
20:45  uur – Lezing door Marc Dijksterhuis over kleedherkenning bij Kiekendieven (met name bruine en steppe).

In het Eierlandsche Huis kan je alle dagen vanaf circa 17 uur ook terecht voor een eenvoudige platemaaltijd of een lekkere snack.

Spelregels soort van het weekend:

 • De soort van het weekend mag gevonden worden vanaf vrijdag 6 oktober 07:00 t/m zondag 8 oktober 17:00.
 • Werkgebied is geheel Texel en alles wat zichtbaar is vanaf het eiland (waarnemingen van boten tellen niet mee voor de prijsuitreiking)
 • Iedereen met ook maar enige affiniteit met vogels of vogels kijken is welkom om deel te nemen, van een gehele weekend tot maar een vrij uurtje.
 • De winnaar van de meest zeldzame soort dient in eigen persoon aanwezig te zijn bij de prijsuitreiking op zondag om 17:00 uur. Op deze manier is hij of zij daarna nog in staat om de laatste boot naar Den Helder te halen.
 • Onderin vindt u een lijst samengesteld door de organisatoren waarop aan alle soorten op de huidige Nederlandse lijst een puntenaantal is toegekend. Deze lijst is leidend voor het bepalen van de winnaar van de competitie.
 • Het kan voorkomen dat soorten die punten opleveren tevens zeldzame broed- of standvogels zijn voor Texel. In dat geval komen alleen ontdekkingen van de soort (ruim) buiten de reeds bekende gebieden in aanmerking voor punten.
 • De persoon die de soort met het hoogste puntenaantal vindt, is sowieso de winnaar. Dat wil zeggen, het vinden van slechts 1 soort van 10 punten gaat voor het vinden van 2 soorten van 8 punten.
 • Bij gelijkspel geldt de regel: de persoon die de meeste punten weet te scoren met de minste soorten wint. Dat wil zeggen, degene die een soort van 6 en een soort van 4 punten vindt, wint van de persoon die een soort van 6 en twee soorten van 2 punten vindt.
 • Mocht je een groep vinden van een soort die punten waard is (bijvoorbeeld een groep grote kruisbekken), dan levert dat maar één keer een score op. Twee (met zekerheid) verschillende groepen grote kruisbekken levert uiteraard wel twee keer punten op.
 • Mocht er op basis van punten geen winnaar te bepalen zijn, dan bepaalt een jury, bestaande uit minstens één bestuurslid van Dutch Birding en Marc Plomp de winnaar op basis van het daadwerkelijk aantal gevallen van de gevonden soorten op Texel. Degene die de soort vindt waarvan er op Texel het minst zijn vastgesteld, wint. Wanneer er dan nóg geen winnaar te bepalen is, wordt er geloot.
 • Er worden alleen vogels in de competitie meegenomen die in Nederland een soortstatus genieten volgens de laatste “lijst van Nederlandse vogelsoorten“. Mocht er een nieuwe soort voor de Nederlandse lijst worden gevonden, dan levert dat automatisch 11 punten op. Voor de andere soorten geldt een 0-10-schaal, waarbij een nieuwe soort voor Texel automatisch wordt beloond met de volle 10 punten.
 • Eenmanswaarnemingen dienen vergezeld te gaan van herkenbare foto’s of dienen te zijn geverifieerd door derden om voor de prijzen in aanmerking te komen.
 • De winnende waarneming moet via de bestaande systemen (Texel Bird Alert, Dutch Bird Alert, of waarneming.nl worden doorgegeven, en de vogel moet in principe twitchbaar zijn. De jury kan altijd beslissen om de twitchbaarheid van de vogel als eis te laten vervallen (bv bij een nieuwe soort voor Nederland, die na 5 minuten weer wegvliegt)
 • Indien er twijfel is over de identificatie, status of verworven bewijslast van een mogelijk winnende soort, dan kan de jury het advies van een/meerdere externe experts inroepen. Wanneer wordt geoordeeld dat er te weinig kans bestaat op aanvaarding op basis van de waargenomen/vastgelegde kenmerken van de vogel, dan dingt deze niet (meer) mee naar de prijzen.
 • Herontdekkingen dingen niet mee naar de prijzen.
 • De beschikbaar gestelde prijzen zijn prijzen die moeilijk deelbaar zijn. In geval van deelname door een team bepaalt het team zelf welk lid uiteindelijk de prijs ontvangt. Prijzen kunnen niet worden (in)geruild.
 • Mochten zich situaties voordoen waarbij bovenstaande regels niet toereikend zijn, dan beslist de jury. Over beslissingen kan niet meer worden gediscussieerd of gecorrespondeerd.
 • Scorelijst DB Najaarsweekend 2023 komt binnenkort hier te staan.

In 2024 zal het najaar weekend plaatsvinden op Texel van 11-14 oktober.