Giervalk, nieuwe soort op Texel

Op zaterdag 27 januari werd er op Waarneming.nl een Giervalk in de Slufter gemeld. Helaas kwam de melding pas later op zondag door. Zoekacties leverde niets meer op. Ondanks zoeken op de maandag en dinsdag werd er geen Giervalk op Texel meer gezien. Tot woensdag 31 januari. Klaas Ophof en Willem Hartholt zaten bij Westerslag over zee te kijken toen Willem iets over 9 uur ineens een grote valk aan zag komen. Iets later werd dezelfde vogel vlak bij Paal 9 gezien. De waarnemers wisten het zeker, het moest hier om de giervalk gaan. Laat in de middag werd de giervalk weer in de Slufter gezien. Het leek erop dat de vogel daar ging slapen.


Giervalk, foto: Wim van Zwieten

Donderdagochtend 1 februari stonden er met het licht worden al verschillende mensen te posten op het Vogelkijkpunt het Diepe Gat aan de noordzijde van De Slufter. Hier waren Edwin van Egmond en Jeroen van de Werf net bezig om een nieuwe permenente Swarovski Telescoop (ST Vista, geleverd door het Vogelinformatiecentrum) te plaatsen. Net op tijd want de telescoop zat net goed vast toen de giervalk zich kort, maar mooi liet zien. Later die ochtend werd de vogel prachtig gezien. Wim van Zwieten was de gelukkige die hele fraaie foto’s kon maken. Zo te zien was de vogel ongeringd en de vogel gedroeg zich schuw en wild (giervalken worden ook gehouden door valkeniers, maar die zijn meestal geringd, of kunnen wel eens tam gedrag vertonen).

De giervalk is een nieuwe vogelsoort voor Texel en het is pas de 10e maal dat er een giervalk in Nederland wordt gezien. Bij de meeste voorgaande waarnemingen verbleven de vogels voor langere tijd in het gebied waar ze gezien werden.


Giervalk, foto Wim van Zwieten

De giervalk is de grootste en zwaarste valk die je in Nederland kunt zien. Hij is zwaarder en forser dan een slechtvalk. Hier lijkt hij ook het meeste op. Het is best lastig om een jonge, beetje donker uitgevallen slechtvalk te onder scheidenvan een donkere giervalk. De giervalk oogt zwaarder, met een iets langere staart en bredere vleugels en meer afgeronde vleugelpunten kan je de giervalk toch onderscheiden.

Giervalken komen oorspronkelijk voor in het hogere noorden zoals Noord Scandinavië, IJsland en Groenland (daar vindt je ook een witte vorm). Het dichtstbijzijnde broedgebied ligt Noord-Noorwegen. Het leefgebied best uit een open (toendra) landschap. Ze jagen op vogels en zoogdieren tot de grootte van een haas.

Hieronder een filmpje wat Marc Plomp in 2012 in Philippine in Zeeland maakte. Hier zat toen een giervalk van dezelfde leeftijd (tweede kalanderjaar) als die nu op Texel zit.

Mogelijk blijft de giervalk nog een tijdje op Texel. De Slufter, de Schorren, en de vlakke Polder Eierland zijn zeer geschikte jachtgebieden. Als je naar Texel komt om te kijken hou er dan rekening mee dat een aantal gebieden niet toegankelijk zijn voor publiek. Maak dan gebruik van de vele vogelkijkpunten die er zijn. Wil je het laatste nieuws weten, kom dan langs in het vogelinformatiecentrum in de Cocksdorp.