Digiscoping en Phonescoping.

Als een van de weinige in Nederland zijn wij als Vogelinformatiecentrum gespecialiseerd in Digiscoping en Phonescoping. Wij kunnen u alle uitleg geven over hoe u het beste door uw telescoop of verrekijker kunt fotograferen en/of filmen (want ook dat laatste is goed mogelijk). U kunt met alle typen camera’s vrij eenvoudig fotograferen door uw telescoop. Met uw telefoon kunt u zelfs heel eenvoudig fotograferen door zowel uw telescoop als verrekijker.

Digiscopen met uw smartphone: Het fotograferen met uw telefoon (phone scoping) is zeer eenvoudig. Een eenvoudige adapter volstaat om uw camera goed gecentreerd voor uw telescoop of verrekijker te krijgen. Wij hebben adapters voor de meeste Samsung en I-phone modellen en aansluitringen voor de meeste verrekijkers en telescopen. Ook hebben we verschillende universele adapters waar zo goed als iedere telefoon inpast. We adviseren u graag voor de beste adapter voor uw telefoon (dit kan eventueel ook per email). Kijk ook eens naar deze tips. 

Digiscopen met uw compactcamera: Er zijn verschillende camera’s waarmee dit kan. Een zogenaamde compactcamera (dit zijn camera’s zonder verwisselbare lenzen) kent wel enige beperkingen. Het zoombereik van dit type camera mag niet meer dan 5x zoom zijn. Daarboven lukt het meestal niet. De meeste fabrikanten leveren geen goede adapters voor dit type camera’s meer.

Digiscopen met uw systeemcamera: Dit zijn camera’s met verwisselbare lenzen maar zonder een spiegel in de camera. Dit is de beste camera om mee te digiscopen. De meeste merken hebben wel een goede adapterring om de camera op de telescoop te monteren en snel te kunnen fotograferen. Swarovski heeft voor deze camera’s verschillende adapters en adapterringen zodat er altijd een kwalitatief goede en snelle aansluiting te maken is. Doordat het type camera lekker licht is, heeft u vaak geen balance-rail nodig om te voorkomen dat de telescoop steeds achterover wil zakken. Kijk ook een snaar deze tips.

Digiscopen met uw spiegelreflexcamera: Net als voor de systeemcamera’s zijn er ook voor de spiegelreflexcamera’s veel soorten adapters om snel en kwalitatief hoogwaardig te fotograferen. Enige nadeel van de spiegelreflexcamera t.o.v. de systeemcamera is dat de eerstgenoemde zwaarder is. In de meeste gevallen is door het extra gewicht een balance-rail nodig om de telescoop met camera in evenwicht te houden. Kijk ook een snaar deze tips.

Digiscoopcursussen: Omdat het fotograferen door de telescoop of verrekijker vaak als heel eenvoudig wordt voorgesteld (en dat is het beslist niet), bieden wij ook kortere of langere workshops aan. Hiervoor werken we samen met de betere specialisten van Nederland. In samenwerking met Mark Collier en Peter Grobben bieden we dagcursussen en cursussen van een halve dag aan. U krijgt dan de kans om de goede theoretische uitleg rustig aan te horen om daarna dit buiten in de praktijk te brengen. We doen dit niet in een tuin, maar gaan daarvoor op excursie naar de betere vogelgebieden op Texel. Mocht u na de cursus besluiten om ook een telescoop aan te schaffen, dan krijgt u van ons de cursus vergoed. Heeft u vragen of wilt u gewoon een demonstratie, u bent altijd welkom in het Vogelinformatiecentrum. We geven u heel graag de nodige uitleg. Het actuele aanbod van onze gespecialiseerde digiscoop workshops/excursies vindt u hier. 

Wilt u eens kijken naar de producten die wij hebben voor digiscoping kijkt dan in onze webwinkel.

 

Het Vogelinformatiecentrum is samenwerkingspartner van Waarneming.nl