Digitale Avifauna

Een van de meest gestelde vragen in het Vogelinformatiecentrum is: Waar kan ik welke vogel op Texel het beste zien of fotograferen. Dit willen we graag ondersteunen. Alle informatie is bekend bij een select groepje mensen. Hoe mooi is het als we die informatie kunnen bundelen en ontsluiten voor iedereen die Texel vanwege de vogels wilt bezoeken. Iederaan kan de de beste excursie uitstippelen en iedereen kan zich goed voorbereiden. Het lanceren van een digitale avifauna kost alleen veel tijd en geld.

avifauna texel v4 Large

Onze wens is een website op te zetten waarop je iedere vogel die ooit op Texel gezien is, terug kan vinden. Over die vogels kan je vervolgens lezen hoe die er uit ziet, waar hij voorkomt op Texel (en hoeveel), verder kan je er foto’s van vinden, videobeeld, geluid en leuke wetenswaardigheden. Dit alles verdeeld over eenvoudige te bezoeken tabbladeren.

Veel van deze info is al voorhanden, alleen het is niet ontsloten en goed leesbaar gemaakt. Ook willen we van alle soorten mooie, goed leesbare verspreidingskaarten maken. Per soort dus een hele kluif werk. We hebben een aantal vrijwilligers die er graag mee aan de slag gaan. Als eerste moet de webomgeving gebouwd worden daardoor de gehele struktuur makkelijk te doorzoeken wordt en het moet een webomgeving worden die makkelijk onder andere websites te verspreiden is. Daarnaast moeten er vele foto’s geselecteerd worden en wellicht aangekocht worden die permanent zichtbaar zijn. Dit geld natuurlijk ook voor filmbeeld en geluid. Ook moeten er kaartjes per soort gemaakt worden en vervolgens moet alles netjes bijgehouden worden. De eerste grove begroting laat zien dat er circa 60.000 euro nodig is om dit project te laten slagen.

Update 2023:  Door gebrek aan vrijwilligers is dit project voorlopig op niet actief gezet. Wie weet gaat deze avifauna er ooit komen, we hopen natuurlijk van wel.